Kentin bilinmeyenleri ‘Türk Yurdu Ankara’da

Güncelleme Tarihi:

Kentin bilinmeyenleri ‘Türk Yurdu Ankara’da
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2023 17:21

Geçmişten bugüne Ankara ile ilgili 66 araştırmacı ve yazarın çalışması, ‘Türk Yurdu Ankara’ adlı eserde buluştu. Kitap, Türk Ocakları Genel Başkan Yardımcısı da olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz’un editörlüğünde büyük bir ekibin üç yıllık çalışması sonucu Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yetişti.

Haberin Devamı

Çalışma, aralarında Halil İnalcık, Şakir Ülkütaşır, Enver Behnan Şapolyo ve Mimar Kemal gibi tarihin önemli isimlerinin çalışmalarının da olduğu binlerce araştırma ile birlikte Ankara’ya dair literatüre katkı sağlayan birçok ilim insanını bir araya getirdi. Kitap, başkentin tarihi, efsaneleri, anıları, felaketleri, meşhurları, ayazı hatta simidi gibi farklı ve renkli konuları içeriyor. Ankara’nın adının nereden geldiği ile ilgili farklı incelemelerin de yer aldığı kitap, ‘Tarihte Ankara, Ankara’da Kültür, Ankara’da Ticaret, Anılarda Ankara, Ankara Efsaneleri’ gibi bölümlerden oluşuyor. Başkentin ilginç sokak isimlerinin, bu şehirde markalaşmış olanların ve ölmeden önce Ankara’da görülmesi gereken bin yerin incelendiği ‘Türk Yurdu Ankara’ kitabında Ankara türküleri, içinde Ankara geçen şarkılar, Atatürk’ün Ankara’daki konutları, Ankara’da geçen romanlar, saya-ferfene ve sinsin geleneği gibi konuları da ele alıyor. 884 sayfadan oluşan eser Türk Yurdu Yayınları’ndan çıktı.

Haberin Devamı

ANKARA SIRADAN BİR MERKEZ DEĞİL

1900’lü yıllardan bugüne Ankara ile ilgili çalışmaları tarayan ve Ankara ile ilgili çalışmaları bulunan tarihçi, yazar, akademiyen ve siyasetçilerle görüşen Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz, kitabın bir başucu eser olduğunu vurguladı. Ankara’nın geçmiş dönemde farklı devletlere başkentlik yaptığını hatırlatan Prof. Yavuz, “Ankara sıradan bir merkez değil, Ankara’nın kültürü sıradan bir Anadolu kasabasının kültürü değil, Atatürk’te bunu bilerek Ankara’ya geldi ve burayı başkent yaptı. Ankara ciddi bir ticaret merkezi, tarihte Ankara’da bir ahi devleti bile kurulmuştur. Hollanda’daki meşhur Ankara tablosunda da bunu net bir şekilde görebiliyoruz” dedi. Yavuz, “‘Ankara’da spor’ kitabın önemli başlıklarından. Ankara’da birçok kulüp kurulmuş fakat detaylı bir tarih yazılmamış bu kitapta bu kulüplerle ilgili geçmiş dönem hikâyelerini bulabileceksiniz. Ankara’nın başına gelmiş felaketleri, mesela tarihte başkentte görülmüş salgın hastalıklar, açlıkla ilgili sıkıntılar, büyük seller, felaket halini alan yangınlar, Ankara’da düşen uçaklar ve kentimizde yaşanan terör eylemleri de bu kitapta detaylıca incelenmektedir. Ankara’nın akarsu ve dereleri, han, cami ve hamamları, kütüphaneleri, Ankara’da geçen filmler, Ankara’da çekilen diziler gibi şehrimize ait birçok konu bu eserde derlenmiştir. Hatta okula gitmeyen çocuklarınıza bu kitapta yer alan Ankara efsanelerini masal tadında okuyarak onlara da Ankaralı bilinci ve sevgisini aşılayabilirsiniz” diye konuştu. Genelde Ankara’nın adının Engürü’den ya da bir denizci çapası Ankyra’dan geldiği kanısının hakim olduğunu vurgulayan Yavuz, “Ankara ismi aslında Sibirya’dan gelen Türkler tarafından konulmuştur. Hatta Sibirya’da bir Angara Nehri bulunmaktadır. Oldukça büyük olan bu nehirin kenarında da Angara şehri vardır. Orta Asya’dan gelen Türkler, Ankara’ya bu nehrin adını vermiştir. Dolayısıyla Ankara bir Türk yurdudur” bilgisini verdi.

BAKMADAN GEÇME!