Kent içi ulaşım esnafı ABB’den zam istedi

Güncelleme Tarihi:

Kent içi ulaşım esnafı  ABB’den zam istedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 16:52

Ankara’da 800 özel halk otobüsü ve 2 bin 500 dolmuşla toplu taşıma yapan esnaf, ABB’den ulaşım ücretlerine zam talebinde bulundu. Bilboardlarda EGO Genel Müdürlüğü’nün 18 TL maliyet açıkladığını hatırlatan esnaf, “Biz 18 TL istemiyoruz 12 veya 13 TL olmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da 800 özel halk otobüsü ve 2 bin 500 dolmuşla hizmet veren kent içi ulaşım esnafı, dün Akköprü’deki Başkent İlçeler Terminali’nde bir araya gelerek Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) zam talebinde bulundu. Akaryakıt, personel, sigorta, lastik, akü gibi giderlerdeki artışlar nedeniyle halk otobüslerindeki mevcut 6.5 TL, dolmuşlardaki 5.5 TL’lik toplu taşıma ücretinin kendilerini kurtarmadığını belirten esnaflar, ABB Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) toplanarak yeniden bir tarife belirlemesini istedi. Kendilerine verilen 6.5 TL’lik zammın üstüne taksilere üç kere zam yapıldığına dikkat çeken Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, özetle şunları söyledi:

Kent içi ulaşım esnafı  ABB’den zam istedi

Haberin Devamı

BİN YOLCU MAZOTU KURTARMIYOR

“Akaryakıt maliyetleri, personel giderleri, sigorta, lastik ve ÖTV’deki artıştan dolayı araç çalıştıramaz hale geldik. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş ile geçen hafta burada bir açılış gerçekleştirdik. ‘Sayın başkanım esnafımız çok zor durumda’ dedim. Sayın Başkan, ‘Gelir desteği veriyoruz ya başkanım’ dedi. Bilboardlarda maliyetin 18 TL olduğu yazılar olduğunu söyledim. Şu anda bir yolcu 6.5 TL bunun aktarması, abonmanı, ücretsizi var. Sağolsun halk otobüslerinde abonman ve ücretsizlere az da olsa bir para desteği alabiliyoruz ama araç çalışmadığı için onu da alamıyoruz. İnanın ulaşım esnafının hâli içler acısı. Ankara Şoförler Odası ticari taksilere bizim üzerimize üçüncü zammı yaptı. Bu ticariye binenler dert yanmıyor da ulaşım esnafına binenler mi dert yanıyor. Esnafın taşıması gereken yolcu bilet fiyatı neyse bu esnaf onu istiyor. Biz sadaka istemiyoruz. Ankara halkından özür diliyoruz. 2 bin 500 TL olan asgari ücret 5 bin 500 TL oldu. 10 bin lira olan maaş 20 bin lira oldu. Bin liraya almış olduğumuz otobüs lastiği 4 bin 700 lira. Bin liralık akü oldu 6 bin lira. Geçen sene şoför maaşı 3 bin lira iken bugün 14 bin liraya şoför bulamıyoruz. Ankara’nın en güzel hatlarında bin yolcu taşıyoruz mazot parasını kurtarmıyor.

Haberin Devamı

ACİLEN ZAM VERİLMESİNİ İSTİYORUZ

Akaryakıtlara gelen zamlar, araç fiyatlarının pahalanmasından dolayı toplu taşıma tercih edildi. Şu anda Türkiye’nin yüzde 60’ı ücretsiz taşınır oldu. Dayanabilecek durumumuz yok. Defalarca ABB Meclisi’ne dilekçeler verdik. ‘Halk otobüsleri kiralansın minibüslere tarifesi ne ise verilsin dedik’ zam yapıldı umduğumuzu bulamadık. Zammın ardından mazota zam geldi eridi gitti. Bugün bir sakız 5 TL. Sincan’dan, Gölbaşı’ndan, Elmadağ’dan Ankara’ya vatandaş 6.5 TL’ye geliyor. Başka illerde bir kilometrelik hatlarda 10 liradan aşağı toplu taşıma ücreti yok. Toplu taşıma ücretinin en düşük olduğu yer Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. Buradan Başkan’ımız Sayın Mansur Yavaş’a ve tüm grup başkanvekilleri ve Belediye Meclisi üyelerine sesleniyoruz; en kısa sürede UKOME’nin toplanması acilen zam verilmesini istiyoruz. Şu anda bilboardlarda EGO’nun 18 TL maliyeti var. Biz 18 TL istemiyoruz 12 veya 13 TL olmasını istiyoruz. Bu esnafımızın akaryakıt ve personel giderini başa baş getirir başka da bir kâr istemiyoruz. Okullar açıldı esnafımızın yüzde 30’u çalışamadı. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza da çağrımız; Türkiye’deki ulaşım sektörüne ÖTV’siz KDV’siz yakıt verirseniz biz zam istemeyeceğiz. Ulaşım esnafı battı. Önümüzdeki ay Ankara’da 600’e yakın minibüs ve halk otobüsü hacize düşecek. ABB Başkanı’mız Mansur Yavaş, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti il başkanlarımızın bizi buradan duymalarını istiyoruz. Lütfen bizim üzerimizden siyaset yapmayalım acilen esnafımıza verilecek olan zammı istiyoruz başka bir şey istemiyoruz.”

Haberin Devamı

Kent içi ulaşım esnafı  ABB’den zam istedi

FİYATIN HER YIL GÜNCELLENMESİ SAĞLANABİLİR

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş, şöyle konuştu: “Böyle sık sık toplanıp zam talep etmek bizim de çok hoşumuza giden bir durum değil. Halk otobüsleri ücretsiz hizmet yaptırılan tek özel sektördür. Ortalamaya vurduğunuz zaman biniş geliri kişi başına 4 liradır. Maliyeti de Büyükşehir’in açıklamalarında gördünüz tam biletin 18 TL, indirimli ücretin 9 TL olması gerekiyor. Bu sektörden geçimini sağlayan esnafları da düşünmek lazım. Biliyoruz kamuoyu bizim bu zam talebimize tepki gösterecek, empati kurmalarını, anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Biz bu işten geçimimizi sağlıyoruz. Nasıl memur, işçi, çalışan enflasyon oranına göre zam talep ediyorsa biz de emeğimizin karşılığını istiyoruz. İnşallah en kısa sürede bu esnaflarımız hak ettiği rakamlara yolcu taşırlar. Biz de sık sık bu açıklamaları yapmak zorunda kalmayız. Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında bir karar alınarak ulaşım ücretlerine her yıl güncellenmesi sağlanabilir. Belediye başkanları zam vermekten imtina etmemiş olurlar biz de sürekli zam talep eden bir esnaf grubu olmayız.”

Haberin Devamı

Kent içi ulaşım esnafı  ABB’den zam istedi

HAK ETTİĞİMİZ ZAMMI ALMAK İSTİYORUZ

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer de “Ulaşım camiasının Ankara’daki amacı rant değil evine ekmeğini götürebilmek. EGO’nun ve Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamada 18 küsur lira yolcu başına bir maliyet var. Büyükşehir Belediyesi ve ulaşım camiası bir şekilde kendini sübvanse edebiliyor. Bu esnafın sübvanse etme gibi veya zararını karşılama gibi bir durumu yok. Pandeminin başından bu yana bir şekilde ayakta kalmaya mücadele ettik. Şu anda 40-50 yıllık esnaflarız. Evimize ekmek götürmek, hak ettiğimiz zammı almak, huzur ve refah içinde yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ESNAF MİKROFONU ALDI SIKINTILARI ANLATTI

Basın açıklamasına katılan esnaflardan bazıları da sıkıntılarını şöyle anlattı.

Kent içi ulaşım esnafı  ABB’den zam istedi


Özcan Kara: “Otobüs sahibiyim otobüsüm üç aydır şanzımandan dolayı sanayide yatmaktadır. Bir şanzıman parası bulamıyorum. Bizim bedava yolcu taşıyacak durumumuz yok. Gitsinler aracıma baksınlar üç aydır yatıyor.”

Kent içi ulaşım esnafı  ABB’den zam istedi


Ekrem Sangu: “Esnaf kaydım 1981. 33’üncü arabayım. Ustalar paramız olmadığı için aracımıza tamir yapmıyor. Eşten dosttan borçla bugüne geldik ama yarından itibaren bunun mümkünü yok. Çalışarak iflas ettik, battık.”

Kent içi ulaşım esnafı  ABB’den zam istedi

İbrahim Gökdemir: “Babadan oğula 50 senelik minibüs işletmeciliğine devam ediyoruz. Otobüsçü arkadaşlarımız gibi belediye bize bir destek vermiyor. Mansur Başkan’ımdan Meclis üyelerinden acilen zam istiyoruz.”

Kent içi ulaşım esnafı  ABB’den zam istedi

Sefa Burak Önal: “Üçüncü kuşak olarak bu işi yapıyorum. Üniversite mezunuyum. Çalıştıracak şoför bulamadığımdan kendim çalışıyorum. Arabamızı dahi yıkatamıyoruz bir yıkama ücreti 75 TL olmuş. Bizi artık görmelerini istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!