Kar yağdı bereket geldi

Güncelleme Tarihi:

Kar yağdı bereket geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2022 15:23

Yurdu etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava, yaşamı olumsuz etkilerken balıkçı esnafının yüzünü güldürdü. Ulus Hali’ndeki balıkçı esnafı, tezgâhlarda balık çeşitliliği ve bolluğu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tüm yurdu etkisi altına alan karın yağması ile birlikte deniz suyu sıcaklığı daha da düşerken, balık sezonu da hareketlendi. Ankara Ulus Hali’nde bulunan balıkçı esnafı, ‘Hamsinin kulağına kar suyu kaçtı’ deyiminin yaşandığını söyleyerek, “Kar suyu denize düştüğü an balıklar hem büyüyor hem de çoğalıyor” dedi. Etkili olan kar yağışıyla birlikte, tezgâhlarda da balık bolluğu yaşanıyor. Bu sene balık bolluğunun yaşanacağını dile getiren esnaf, bu durumun hem vatandaş hem de kendileri için çok iyi olduğunun altını çizdi. Balıkta fiyatların düşüşe geçtiğini söyleyen esnaf, en çok hamsi, palamut ve istavritin vatandaşlar tarafından tercih edildiğini aktardı. Geçen seneye göre balığın daha bol çıkacağını belirten Ulus Hali esnafı, şu ifadeleri kullandı:

Kar yağdı bereket geldi


HEM BÜYÜYOR HEM ÇOĞALIYOR

“Kar yağdı, bereket geldi, balıklar ucuzladı” diyen Cesaret Çetinkaya, şunları söyledi: “Kar yağınca balıklar çoğalıyor, fiyatları da düşüyor. Kar yağmadığı zaman balıklar suyun derinliklerine kaçıyor. Havanın soğuması ve deniz suyunun sıcaklığının ani düşmesi sonucunda balığın sersemleşmesi olayı başlar. Kar suyu denize düştüğü an balıklar hem büyüyor hem de çoğalıyor. Şu an akın akın balık geliyor. Balıklar buraya günlük dolaplı arabalarda geliyor. Özellikle Samsun tarafından çok geliyor. Şu an en çok hamsi, çinekop, istavrit var. Levrek ve çupra geçen seneye göre daha az. Geçen haftaya göre balık fiyatlarında bir değişiklik olmadı. Sadece hamsinin fiyatı değişti. Geçen hafta 35-40 TL’ye satılan hamsinin kilosu bu hafta 25 TL’ye kadar düştü.”

Kar yağdı bereket geldi


FİYATTA ARTIŞ BEKLEMİYORUZ

Bazı vatandaşların ‘karın kulağına kar suyu kaçmadıkça biz hamsi yemeyiz’ dediğini aktaran Kazım Osanmaz, “Bende diyorum ki ‘kar yağmazsa ne olacak’ o zaman. Şu anda balık bolluğu yaşanıyor. Balığın mevsimi olmaz, vatandaşlarımız her mevsimde balık yiyebilir. Türkiye’nin her yerinden balık geliyor. En taze balık birinci elden buraya gelir” dedi.

Kar yağdı bereket geldi


Karadeniz’de balık bolluğu olduğuna değinen Cahit Aytaç ise “Şu anda da balık fiyatlarında bir artış beklemiyoruz. Sezon bitimine kadar bu fiyatlarla satış yaparız. Belki 5-10 TL arası oynayabilir. Şu anda satışlarımız iyi, Allah’a şükür. Tabii balıkların fiyatı uygun. Vatandaşlar hamsi, palamut, istavrite çok rağbet gösteriyor.”

ULUS HALİ’NDE FİYATLAR ŞÖYLE

Haberin Devamı

Palamut: 20 TL
Hamsi:25 TL
İstavrit: 25 TL
Mercan: 25 TL
Karadeniz mezgiti: 35 TL
Alabalık: 40 TL
Levrek: 55 TL
Ege mezgiti: 60 TL
Çinekop: 80 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!