Kadrajı sağanak vurdu

Güncelleme Tarihi:

Kadrajı sağanak vurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2023 00:00

Ankara’da son dönemde etkili olan sağanak yağışların fotoğrafçılık sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyen ANFO Başkanı Fevzi Gündoğdu, “Yağışlardan ötürü mezuniyet çekimlerinde yüzde 60, gelin ve damat çekimlerimizde ise yüzde 40’larda bir düşüş yaşandı” dedi. Gündoğdu, belediyelerden ‘kapalı ve açık çekim platosu kurulmasını’ talep etti.

Haberin Devamı

Başkent Ankara’da mayıs ve haziran aylarında etkili olan sağanak yağışların fotoğraf sezonunu sekteye uğrattığını söyleyen Ankara Fotoğrafçılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ANFO) Başkanı Fevzi Gündoğdu, “Küresel iklim değişikliği fotoğrafçılığı da vurdu” dedi. Önceki senelerde nisan yağmurlarının son bulmasıyla çift albümlerini çekmeye başladıklarını söyleyen Gündoğdu, bu yıl ise bu tarihin temmuz ayına kaydığına dikkat çekti. ‘Fotoğraf ve video çekim platosu’ oluşturulması için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne(ABB) talepte bulunduklarını da hatırlatan Gündoğdu şunları söyledi:

Kadrajı sağanak vurdu

NİSANDAN TEMMUZA KAYDI

Haberin Devamı

“Bu sene fotoğraf sezonunu hem geç açmak zorunda kaldık hem de etkili olan yağışlar çalışmalarımızı ve çekimlerimizi olumsuz etkiledi. Yani küresel iklim değişikliği fotoğrafçılığı da vurdu. Daha önceki dönemlerde nisan yağmurları bitince mayıs ayı gibi çift albümlerini çekerdik ve sezon boyunca da devam ederdi fakat bu sene tarih mayıs ayından temmuza kaydı. İşlerimizi son derece olumsuz etkiledi. Haliyle gelin de damat da yağmurda ıslanmak veya gelinliğinin çamur olmasını istemedi. Aynı durumu haziran ayında mezuniyet çekimlerinde de yaşadık. Yağışlardan ötürü mezuniyet çekimlerinde yüzde 60 düşüş oldu. Haziran- temmuz arası yoğunlaşan gelin damat çekimlerimizde ise yüzde 40’larda düşüş meydana geldi. Şimdi de ‘El Nino’ etkisiyle sıcaklıkların çok artacağı konuşuluyor. Dolayısıyla bizlerin ivedilikle hem kapalı hem de açık platolara ihtiyacımız var.

Kadrajı sağanak vurdu

ANKARA’NIN TANITIMINA KATKI

Yaklaşık bir yıl önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden başkentteki fotoğrafçılar için bir çekim platosu kurulmasını talep etmiştik. Hatta buna yönelik önerilerimizi sıralayarak Ankapark’ın bir bölümü veya Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı’nın bu amaçla değerlendirilebileceğini ve oluşturulacak platonun odaya kaydı bulunan fotoğrafçıların kullanımına sunulmasını söylemiştik. Yakın zamanda Keçiören Belediyesi’nin Ovacık Mahallesi’nde hayata geçirdiği ücretsiz çekim platosu hem fotoğrafçıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Benzer çalışmaları, diğer belediyelerden de bekliyoruz. Belediyeler tarafından kurulacak çekim platolarına Ankara’nın önemli değer ve simgelerinin görüntülerini fonlarını ekleyerek başkent Ankara’mızın da tanıtımına katkıda bulunabiliriz. Bu anlamda kültürel mirasa katkıda bulunduğumuzu düşünüyorum. Bir yerde çektiğimiz fotoğraflar, her yerde görünür oluyor ve o alana giden ziyaretçi sayısı artıyor.”

Haberin Devamı

Kadrajı sağanak vurdu

Kadrajı sağanak vurdu

FOTOĞRAF TURİZMİNDE NEDEN ÖNE ÇIKMAYALIM?

Başkent Ankara’nın fotoğraf turizmi açısından canlandırılması gerektiğini de vurgulayan Gündoğdu, “Ayaş ve Güdül yolu arasındaki trekking yolunda dizi çekimleri yapılıyor aynı şekilde Beypazarı yolu, Nallıhan tarafında da film ve dizi çekimleri gerçekleştiriliyor. Aynı şekilde fotoğraf turizminde de neden öne çıkmayalım? Ankara, fotoğraf turizmi açısından zengin fakat plato bakımından yetersiz. Çoğu meslektaşım Ankara’daki yerler için şehir dışından geliyor. Neden belediyeye ait çekim platoları olmasın? Böylece yakın ilçelerdeki fotoğrafçıların çoğu da bu sebeple Ankara’ya gelmiş olur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kadrajı sağanak vurdu


GÜNDOĞDU’NUN FOTOĞRAF ROTASI

ANFO Başkanı Fevzi Gündoğdu, başkentte fotoğraf çekimi için favori ilk 5 rotasını ise söyle sıraladı:
*Anıttepe- Anıtkabir civarı
*Ankara Kalesi
*Hamamönü
*Dikmen Vadisi
*Altınpark-Altınköy Açık Hava Müzesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!