Her yıl 133 bin bebek erken doğuyor

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 133 bin bebek erken doğuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2023 22:41

Türkiye’de her yıl 133 bin bebeğin erken dünyaya geldiğini belirten Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, “Prematüre bebeklerin, hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansını artıran en önemli faktör, onların uygun bir ortamda, uzman ellere doğmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde, Türkiye’de her yıl 133 bin bebeğin erken dünyaya geldiğini belirterek, “En riskli grup olan doğum ağırlığı bin 500 gramın altında doğan bebek sayısı ise geçen yıl için 12 bin 260 olarak bildirildi. Prematüre bebeklerin, hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansını artıran en önemli faktör, onların uygun bir ortamda, uzman ellere doğmasıdır” dedi.

Her yıl 133 bin bebek erken doğuyor

Prof. Esin Koç şunları söyledi:

10 BEBEKTEN BİRİ ERKEN DOĞUYOR

“Prematüre bebekler anne karnında geçirmeleri gereken zamanı tamamlayamadan, henüz olgunlaşmamış bedenleri ile doğan bebeklerdir. Dünyada her yıl 15 milyon bebek zamanından önce doğuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de 2022 yılı doğum sayısı 1 milyon 166 bin 175’dir. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü son verilerine göre Türkiye’deki prematüre doğum oranı yıllık ise yüzde 10.2’dir. Yani ülkemizde yıllık prematüre doğan bebek sayısı yaklaşık 133 bin. Bu da ortalama her 10 bebekten birinin hayata erken başladığı anlamına geliyor. En riskli grup olan doğum ağırlığı bin 500 gramın altında doğan bebek sayısı ise geçen yıl için 12 bin 260 olarak bildirildi.

Haberin Devamı

YENİDOĞAN UZMAN SAYISINDA AÇIK VAR

Prematüre bebeklerin bakımı çok zor ve pahalı, çünkü yüksek teknoloji, özel yoğun bakım üniteleri, özel cihazlar gerektiriyor. Ama daha da önemlisi, özel eğitim almış doktor ve hemşireler olmalı. Prematüre bebeklerin bakımı tüm dünyada çok zor bir tedavi alanıdır. Türkiye’de özellikle son 10-15 yılda, yenidoğan alanında çok ciddi gelişmeler oldu. Küvöz sayılarının artışı, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin açılması, gebelik öncesi bakım, yenidoğan canlandırma kursları, gebe ve bebek nakli, Türk Neonatoloji Derneği tanı ve tedavi rehberlerinin oluşturulması, doktor ve hemşirelerin eğitimi konusunda çok hızlı bir gelişme sağlandı. Ancak ne yazık ki yenidoğan uzmanı sayısındaki ciddi açık maalesef henüz kapanmadı.”

Haberin Devamı

Her yıl 133 bin bebek erken doğuyor

BAKMADAN GEÇME!