Her iki kadından biri psikolojik ve fiziksel şiddet mağduru

Güncelleme Tarihi:

Her iki kadından biri psikolojik ve fiziksel şiddet mağduru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2023 10:03

Ankara Barosu’nun ‘Gelincik Projesi’ne bu yıl bin 648 şiddet mağduru ulaştı, 280’ine avukat ataması yapıldı. Başvuranların yüzde 48’inin psikolojik, yüzde 47’sinin fiziksel şiddete uğradığını söyleyen Gelincik Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Zeynep Tepegöz, “Şiddet mağdurları, sadece tek bir şiddet türüne değil bazen birden fazla şiddet türüne de uğrayabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Bugün, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü...’ Ankara’da 12 yıl önce hayata geçirilen ve şiddete maruz kalan kadınlara kalkan olan Ankara Barosu’na bağlı Gelincik Merkezi de kadınlara hukuki ve sosyal anlamda destek olmaya devam ediyor. Merkeze bu yıl 448 yüz yüze, bin 200’ü telefonla başvuru olmak üzere bin 648 şiddet mağduru ulaştı, 280 şiddet mağduruna ise avukat ataması yapıldı. Merkeze başvuranların birden fazla şiddet biçimine maruz kalabildiğini dile getiren Ankara Barosu Gelincik Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Zeynep Tepegöz, verileri ve şiddet mağdurlarının başvuru süreçlerini Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Her iki kadından biri psikolojik ve fiziksel şiddet mağduru

Haberin Devamı

7 GÜN 24 SAAT ACİL ŞİDDET HATTI

“Gelincik Merkezi, şiddet, toplumsal cinsiyet eşitliği, mağdur iletişim teknikleri ile ilgili olarak özel eğitim almış ve konusunda uzman 45 rehber avukat ve 550 gönüllü avukatlardan oluşmaktadır. Merkezimizin 7 gün 24 saat Türkiye’nin her yerinden şiddet mağduru kadın, çocuk, yaşlı, her bireyin bize ulaşabileceği acil şiddet hattı bulunmaktadır. Şiddet mağdurları Gelincik Merkezi’ne 444 43 06 numaralı telefondan ulaştığında mutlaka bir avukat tarafından hukuki destek sağlanmakta. Telefondan aldığımız çağrı ve ihbarlar neticesinde şiddet gören kişi, bizi eğer Ankara dışından arıyorsa da en yakın karakola yönlendirilmekte, acil koruma tedbirleri alınmaktadır. Bununla birlikte ilgili baroların adli yardım bürolarına yönlendirme yapılarak, hukuki destek süreci takip edilmektedir.

Her iki kadından biri psikolojik ve fiziksel şiddet mağduru

FARKINDALIK İÇİN EĞİTİMLER VERİLİYOR

6284 Sayılı Kanun’a göre koruma tedbirine başvurmak için kadının mutlaka fiziksel şiddet görmesine, yaralanmasına gerek yoktur. Kadının şiddet görme tehlikesi altında bulunması, hakarete maruz kalması, tehdit edilmesi koruma talep etmesi için yeterlidir. Ancak kadının koruma tedbiri talep etmesi için nereye başvurması gerektiğini, hangi haklarının olduğunu bilmeye ihtiyacı vardır. Kadının öncelikle haklarını bilmeye dair bir hukuki okur yazarlığa ihtiyacı bulunmakta olup, Gelincik Merkezi olarak başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerle yapmış olduğumuz iş birliği protokolleriyle kadına şiddet konusunda farkındalık ve hukuki korumalara ilişkin eğitimler de vermekteyiz.

Haberin Devamı

BİNLERCE KADININ MÜCADELESİNE SES OLDUK

Bu yıl Gelincik Merkezi’mizde, 448 yüz yüze başvuru, bin 200 telefonla başvuru olmak üzere bin 648 kişiye ulaşıldı, 280 şiddet mağduruna avukat ataması yapıldı. Merkezimize başvuran şiddet mağdurları sadece tek bir şiddet türüne değil, bazen birden fazla şiddet türüne de uğrayabiliyor. Örneğin, bu yıl merkezimize başvuranların yüzde 48’i psikolojik, yüzde 47’si fiziksel şiddete uğradığını aktardı. Yüzde 36’sı ekonomik şiddet, yüzde 18’i cinsel şiddet, yüzde 12’si cinsel saldırı sebebiyle ve yüzde 24’ü de korunma ihtiyacı için bizlere ulaştı. Yaklaşık 38 milyonunu kadın nüfusunun oluşturduğu ülkemizde ne yazık ki kadına yönelik şiddet her geçen gün artmakta. Kadın ekonomik özgürlüğünü elde etmedikçe, birey olarak dikkate alınmadıkça, sadece korunmaya muhtaç bir konumda görüldükçe kadın-erkek eşitliğinden, demokrasiden ve şiddetle mücadeleden söz edilemez. Bugüne kadar binlerce kadının yanında mücadelesine ses olduk, mağdurların yanında şiddet sarmalından çıkmasına, şiddetsiz yeni yaşamlarına başlamasına umut olduk, umuda uzanan el olduk. Şiddetin karşısında kadınların yanında olmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

2011’DEN BU YANA 83 BİN KİŞİYE DESTEK OLDU

Gelincik Merkezi 2011 yılından bu yana şiddet mağduru 83 bin kişiye destek oldu. Merkeze, hukuki danışmanlık ve avukat desteği amacıyla 2 Nisan 2011-1 Kasım 2023 tarihleri arasında 74 bin 400 kişi telefonla, 8 bin 600 kişi şahsen başvuruda bulundu. Şiddet mağduru kadınlardan 5 bin 600’üne avukat ataması yapılırken, bin 200 kadın sığınmaevine yerleştirildi, 680 kişiye de psikolojik destek verildi.

Her iki kadından biri psikolojik ve fiziksel şiddet mağduru

Ankara Barosu Gelincik Merkezi avukatları, ‘gönüllü’ ve ‘rehber’ avukatlardan oluşuyor.

BAKMADAN GEÇME!