Hayvanlara ‘can suyu olun

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlara ‘can suyu olun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2023 16:36

Sıcak yaz ayları sokakta yaşayan sahipsiz hayvanları da oldukça fazla etkiliyor. HaySev Başkan Yardımcısı Şafak Yeşilyurt, sokak hayvanları için kapı önlerine bırakılacak bir kap suyun önemine dikkat çekerken, Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Köklü ise parklarda hayvanlar için bulunan su kaplarına ‘izmarit ve çöp atılmaması’ çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının yükseldiği bu günlerde Ankara’da sokaklarda yaşayan can dostlar da zor günler geçirmeye başladı. Derneklerden ise vatandaşlara ‘bir kap su’ çağrısı geldi. Hayvan Severler Derneği(HaySev) Başkan Yardımcısı Şafak Yeşilyurt özellikle yaz aylarında hayvanlar için hayati önem taşıyan bir kap suyun hayvanların rahatlıkla erişebileceği noktalara konulması gerektiğine dikkat çekti. Hayvanların beslenmesi için dışarıya bırakılan süt ve tavuk benzeri gıda ürünlerinin sağlıksız olabileceğini de vurgulayan Yeşilyurt, özetle şunları söyledi:

Hayvanlara ‘can suyu olun

İHTİYAÇLARIN BAŞINDA SU GELİYOR

“Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte hayvanların en çok gereksinim  duyduğu ihtiyaçların başında su geliyor. Can dostlarımızın yaşamlarını idame ettirebilmeleri için yaşadığımız evin, apartmanın önüne mutlaka bir kap su bırakmalıyız. Bu esasında bir insanlık görevi. Sadece vatandaşlara değil, belediyelere de bu noktada büyük bir iş düşüyor. Parklarda bulunan su kaplarının sayısı arttırılmalı. Ayrıca sadece sokaktaki hayvanlar değil belediyelerin barınaklarında bulunan hayvanların da sıcaktan yeteri kadar korunup korunmadığı ve ortam koşulları gözden geçirilmeli ve denetlenmeli.

Haberin Devamı

Hayvanlara ‘can suyu olun

SÜTÜ ÇOK FAZLA HAZMEDEMİYORLAR

Sadece su değil bir kap mama koymak da oldukça önemli. Yaz aylarında, sokak hayvanlarına verdiğimiz yiyeceklere de dikkat etmek gerek. Özellikle süt, sokak hayvanlarına çok sık veriliyor. Fakat süt ve süt ürünleri, sıcaklarda bozulmaya oldukça müsait. Öte yandan kedi ve köpekler sütü çok fazla hazmedemiyor. Aynı zamanda tavuk ürünleri de yazın bozulabiliyor. Özetle, bu noktada empati çok önemli. Kendimizin yiyemeyeceği hiçbir besini, başka bir canlının önüne koymayalım. Hem çevre hem de hayvanların sağlığı açısından sadece yazın değil hiçbir zaman bozulmuş veya bozulmaya yüz tutmuş gıdaları can dostlarımıza vermeyelim.

Haberin Devamı

TRAŞ ETTİRMELERİ DOĞRU DEĞİL

Artan sıcaklıklarla beraber, dikkat edilmesi gereken bir nokta ise sokak hayvanlarının kürkleri. Yaz aylarında, bazı hayvanseverlerin sokaktaki kedi ve köpekleri traş ettirdiğini görüyorum. Sokaktaki canların traş ettirmelerini doğru bulmuyorum çünkü hayvanın kürkü onu kışın soğuktan koruduğu gibi yazın da zararlı güneş ışınlarından koruyor. Öte yandan sokak hayvanlarının kürkü koruyucu bir görev üstleniyor, traş ettirildiklerinde dışarıdan gelebilecek her türlü dış etmene daha açık hale gelmiş oluyorlar. En ufak bir köpek saldırısında yaralanabiliyorlar. Bu noktada duyarlı hayvanseverler kadar bilinçsiz hayvanseverlerin de arttığını düşünüyorum. Her ne kadar amaç ve niyet iyi olsa da, bilinçsizce yapılan her hareket can dostlarımıza zarar verebiliyor.

Haberin Devamı

Hayvanlara ‘can suyu olun

KAPLARIN İÇİ İZMARİT VE ÇÖPLE DOLMASIN

Parklarda hayvanlar için bulunan su kaplarının temiz ve içinin suyla dolu olması gerektiğine dikkat çeken Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Köklü ise, “Parklarda hayvanlar için su kapları bulunuyor fakat su kaplarının içerisine baktığımda su harici her şeyi görebiliyorum. Su kaplarının içi, bilinçsiz vatandaşların attığı izmarit ve çöplerle dolu oluyor. Vatandaşlara çağrım, hayvanların su kaplarına izmarit ve çöp atmasınlar. Bu noktada belediyelerin park-bahçe görevlilerinin hayvanların suyunu günlük olarak yenilemesi de oldukça önem taşıyor. Hayvanların su kaplarını temiz tutarak ve suyu sürekli yenileyerek onlara bir nebze de olsa katkıda bulunulabilir. Öte yandan  sokak hayvanları denilince sadece kedi ve köpekler akla gelmesin kuşlar da artan sıcaklıklardan oldukça olumsuz etkileniyor. Onlar için de penceremizin bir köşesine mutlaka bir su kabı bırakalım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hayvanlara ‘can suyu olun

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!