Hayvanlar ticaret unsuru olmamalı

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlar ticaret unsuru olmamalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 15:13

‘Hayvanları Koruma Kanunu’ çerçevesinde pet shop’larda başlayan kedi ve köpek satışına getirilen yasaklarla başlayan yeni dönemi, Hayvan Hakları Federasyonu(HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi.

Haberin Devamı

Hayvanları Koruma Kanunu’na göre pet shop’lara verilen bir yıllık süre, 14 Temmuz 2022 itibariyle doldu. Hayvan satış yerlerinde vitrinde kedi ve köpek türlerinin satışı yasaklandı. Artık kedi ve köpek türlerinin satışı yalnızca internet üzerinden ve katalog ile yapılacak. Yasağa uymayan işletmelere ise hayvan başına 2 bin 43 TL para cezası verilecek. Alınan kararı Hürriyet Ankara’ya değerlendiren HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, “İsteğimiz, tüm hayvan üretiminin, hayvan ithalatının durdurulmasıydı. Pet shop’tan alınıp terk edilen hayvanların sayısı çok arttı. Barınaklara gittiğinizde cins köpek görüyorsunuz. ‘Sokak köpeği’ diye bir şey kalmadı. Bu tamamen para kazanma hırsından. Hayvan, bir ticaret metası, ticaret konusu olmamalı” diye konuştu. Merdiven altı üretimin devam ettiğini, denetlenmediğini de belirten Sayılgan, “Hayvan üretimine çok sert cezalar konulması lazım” dedi. Sayılgan, özetle şunları söyledi:

Hayvanlar ticaret unsuru olmamalı


DEVLET BARINAKTAN HAYVAN EVLAT EDİNMEYE YÖNLENDİRSİN

“Karar gereği, pet shop’larda hayvanların fiziken bulundurulması yasaklandı. Hayvanların orada bulundurulma koşulları çok kötü. Daracık kafeslerde, camekânlarda, kendi pisliği içerisinde, kötü koşullarda, erkenden anneden ayrılıp orada satışa çıkarılıyordu. Bizim istediğimiz düzenleme ‘tamamen hayvan satışının yasaklanması’ yönündeydi. Oysa ki şu anda hayvanlar sadece fiziki olarak pet shop’larda bulundurulmuyor. Satışları katalogdan devam ediyor. Çok fazla sokak hayvanı popülasyonu var. Sokaklar kedi, köpekle dolu. Sokak hayvanı popülasyonunun büyük bir kısmını pet shop’tan alınıp, terk edilen hayvanlar oluşturuyor. Devletten istediğimiz şey, sokaktan(barınaktan) hayvan evlat edinmeye yönlendirilmesi. Tüm hayvan üretiminin, hayvan ithalatının durdurulmasını istiyoruz.

Hayvanlar ticaret unsuru olmamalı


SOKAK KÖPEĞİ KAVRAMI KALMADI

Pet shop’tan alınıp terk edilen hayvanların sayısı çok arttı. Barınaklara gittiğinizde cins köpek görüyorsunuz. Sokak köpeği diye bir şey kalmadı. ‘Sokak Golden’ı diye bir kavram türedi. Bir hayvan alındığı zaman kısırlaştırılmış ve çiplenmiş şekilde sahibine verilmeli ki, kişi onu üretemesin, ondan kazanç sağlayamasın. HAYTAP olarak yapabildiğimiz tek şey halkı bilinçlendirmek. Geçtiğimiz sene çıkan kanun yetersiz. Biz yeni bir kanun için çalışmalara devam edeceğiz.”

ÖNLEM ALINMAZSA KAÇAK ÜRETİM ARTAR

Alınan karar çerçevesinde, merdiven altı satışların artacağını, sağlıksız hayvan üretiminin oluşabileceğini ve fiyat dengesizliğinin gerçekleşebileceğini belirten pet shop sahiplerinin görüşleri ise şöyle:

Hayvanlar ticaret unsuru olmamalı


*28 yıldır pet shop işiyle uğraşan Serkan Kıyıcı: “İyi olan tarafı çocukların hayvanları oyuncak gibi alamayacağı güzel bir ortam oldu. Kötü yanıysa insanlar biraz daha pahalıya alacaklar. Önceden insanlar görerek alıyordu. Şimdi göremeyecekler. Biz telefonlarına fotoğraf göndereceğiz. Beğendiklerini alacaklar” dedi.

Hayvanlar ticaret unsuru olmamalı


*38 yıldır pet shop işleten Uğur Ertaymaz: “Oluşacak sonuçlara karşın önlem alınmazsa yakın süreçlerde kaçak kedi-köpek satılma ihtimalin artacak. Biz şu anda kedi ve köpeği nasıl satacağız, nasıl satmayacağız, nerede satılacak, kimler satacak bilmiyoruz. Altyapısı yok. İnternetten bu işi merdiven altında yapan insanların satışı daha fazla olacak belki de” diye konuştu.

Hayvanlar ticaret unsuru olmamalı


*12 yıldır hayvan satışıyla uğraşan Muhammet Yaşar: “Müşteri görmediği köpeği nasıl alacak. Katalogdan veya telefondan bakarak kedi-köpek seçmek ne kadar etik olacak, satışları nasıl etkileyecek bundan sonra göreceğiz” dedi. İHA

BAKMADAN GEÇME!