Haymana’dan 100. Yıl daveti

Güncelleme Tarihi:

Haymana’dan 100. Yıl daveti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2021 01:56

Haymana Belediyesi, Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. Yılı’nda savaşın yaşandığı tarihler arasında program hazırladı. Belediye Başkanı Özdemir Turgut, “Bu savaş Haymana’da yaşanmış ama maalesef bazı vatandaşlarımız Adapazarı ve Sakarya’da yaşanmış zannediyor. Herkesi, 100 yıl önce ecdadın kanıyla canıyla destan yazdığı Haymana’ya bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. Yılı’nda savaşın ‘son kale’si olan Haymana’da, muharebenin başladığı 23 Ağustos ile sona erdiği 13 Eylül tarihlerini kapsayan bir program hazırlandı. Atatürk’ün ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır’ sözünü Haymana’da söylediğine dikkat çeken Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, “Herkesi, 100 yıl önce ecdadın kanıyla canıyla destan yazdığı Haymana’ya bekliyoruz” diyerek vatandaşları ilçeye davet etti. Etkinliklerle tarih bilincini arttırmayı ve Haymana’nın önemini anlatmayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan Turgut, pazartesi günü başlayacak programın detaylarını Hürriyet Ankara’ya anlattı:

Haymana’dan 100. Yıl daveti


5 BİN KİŞİ MEŞALELERLE YÜRÜYECEK

“Sakarya Meydan Muharebesi 23 Ağustos’ta başladı, 22 gün 22 gece sürdü, 13 Eylül’de de zaferle sonuçlandı. Biz de bu tarihler arasında 100. yıl programımızı hazırladık. 23 Ağustos Pazartesi günü Anıtkabir’e çelenk sunarak etkinliklere başlayacağız. Aynı gün saat 18.30’da Mangal Dağı’nda 100. yıl dolayısıyla 100 fidan dikeceğiz. Fidan dikiminin ardından 5 bin kişilik bayraklarla Mangal Dağı’nda şehitliğe meşaleli yürüyüş gerçekleştireceğiz. Kahraman ecdadın torunları meşalelerle yürüyerek, atalarının izinde olduklarını gösterecek. Biliyorsunuz Atatürk, ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır’ sözünü Haymana’da söyledi. Atatürk’ün silueti ve bu sözünün yansıtıldığı ışık gösterimiz olacak, sela okunacak, saygı atışı yapılacak, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dua edilecek. Programda Dr. Selim Erdoğan ‘Mangal Dağı Muharebeleri’ anlatımını yapacak.

Haymana’dan 100. Yıl daveti


ULUSLARARASI SEMPOZYUM DÜZENLENECEK

6 Eylül’de Metro Sanat Galerisi’nde ‘Sakarya Zaferi ve Haymana’ konulu fotoğraf sergisi açılacak, ardından aynı tarihte 14.30’da Ankara Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu’nda ‘Melhame-i Kübra: Bir Milletin Kaderi’ isimli belgesel film galasını gerçekleştireceğiz. Haymana’nın Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki rolü ve öneminin anlatıldığı ‘Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana Uluslararası Sempozyumu’nu 11-12 Eylül tarihlerinde yapacağız. 42. Alay Komutanı Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan burada yaralandı, iki gün sonra şehit oldu. Onun adına yapılan Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan Anıt Mezarı ve Şehitliği’nin açılışını da 13 Eylül’de gerçekleştireceğiz. Hem şehitlik hem müze açılışı olacak. Etkinlikler 13 Eylül’de sanatçı Kıraç konseriyle sona erecek.

Haymana’dan 100. Yıl daveti


GELSİNLER, GÖRSÜNLER, ÖĞRENSİNLER

Bu savaş Haymana’da yaşanmış ama maalesef bazı vatandaşlarımız Adapazarı ve Sakarya’da yaşanmış gibi zannediyor. Tamamen Polatlı’da olduğunu zannedenler de var. Savaşın olduğu tarihte Polatlı, Gölbaşı, Kulu, Cihanbeyli Haymana’ya bağlıydı. Savaştan beş yıl sonra Polatlı ilçe olmuş. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Mangal Dağı Haymana sınırları içerisinde. Milli Eğitim Bakanı’mızla Haymana’nın müfredata alınması için görüştük. Her yıl 30-40 tarihçi hocamızı ağırlıyoruz. Etkinliklerle tarih bilincini arttırmayı ve Haymana’nın önemini anlatmayı hedefliyoruz. Bunu bir aşamaya getirdik 100. Yıl’da daha da pekiştireceğiz. Herkesi, yüz yıl önce ecdadın kanıyla canıyla destan yazdığı Haymana’ya bekliyoruz. Gelsinler, görsünler, öğrensinler istiyoruz.”

Haymana’dan 100. Yıl daveti

Haymana Belediyesi’nin hazırlıklarına geçen yıl başladığı programın paydaşlarını, Haymana Kaymakamlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Atatürk Araştırma Merkezi ile Ankara Kent Konseyi gibi kurum ve kuruluşlar oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!