‘Hasarların çoğu yapı denetim kaynaklı değil’

Güncelleme Tarihi:

‘Hasarların çoğu yapı denetim kaynaklı değil’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2023 09:22

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği (YDKBD) Genel Başkanı Tayfun Gücenmez, deprem felaketinin ardından, bazı kesimler tarafından kamuoyunda yapı denetimli binaların yıkıldığına dair bir algı oluşturulduğunu dile getirerek “Bölgedeki yapı denetimli 151 bin 990 binadan 292’si yıkılmıştır. Yıkılan bu binaların çoğunluğu yapı denetim kaynaklı olmayan şekilde yıkılmıştır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Deprem faciasının ardından ‘yapı denetimli binaların çoğu yıkıldı’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Gücenmez “ Bölgedeki yapı denetimli 151 bin 990 binadan 292’si yıkılmıştır. Yıkılan bu binaların çoğunluğu yapı denetim kaynaklı olmayan şekilde yıkılmıştır. Dünyada eşine az rastlanır felaketin ardından yapı denetimli binaların yüzde 99.80’i ayakta kalarak yüz binlerce insan sağ olarak çıkmıştır. Art arda iki büyük depremin olması ve bir aya yakın sürede 14 bine yakın depremin olması hakikaten inanılmaz büyük bir afet olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

TUTUKSUZ YARGILANMALARINI TALEP ETMEKTEYİZ

Bu kapsamda yürütülen soruşturmalara da değinen YDKBD Genel Başkanı Gücenmez “Delil karartma ya da kaçma şüphesi olmayan meslektaşlarımızın tutuksuz yargılanmalarını beklemekteyiz. Meslektaşlarımızın da kendilerinin ve ailelerinin de depremzede olduğu unutulmamalıdır. Birçoğu yakınlarını kaybetmiştir. Meslektaşlarımızın tutuklu yargılanmaları, yargılama başlamadan cezalandırılmaları anlamına gelir. Bu nedenle adalete uygun bir yargılamanın olabilmesi için tutuksuz yargılanmalarını talep etmekteyiz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!