Hamamarkası’na Menekşe dokunuşu

Güncelleme Tarihi:

Hamamarkası’na Menekşe dokunuşu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2022 14:35

Altındağ’da sanat ve tasavvuf bir araya geldi, sanatçı Menekşe Bilgiç’in sekiz ayrı mozaik eseri Hamamarkası’na ayrı bir hava kattı. Bilgiç, “Üzerlerindeki alev izlerinin, renklerin ve dokuların her birinin tasavvufi bir anlamı var. Her biri ayrı bir hikâye anlatıyor” dedi.

Haberin Devamı

Altındağ Hamamarkası Fener Sokak’ta bulunan atölyesinde çalışmalarına devam eden sıcak cam ve mozaik sanatçısı Menekşe Bilgiç, sanatı ve tasavvufu Hamamarkası’nda buluşturdu. Bu yılın başında cam heykel sergisi ile açılışını yaptığı ‘Güneş Sanat Galerisi’nde birbirinden değişik eserlere imzasını atan sanatçı, gelenekseli modernle bir araya getirdiği eserleriyle Hamamarkası sokaklarını aydınlattı. Sanatçının mozaik çalışmaları, Altındağ’ın tarih kokan bölgesine ayrı bir hava kattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı sıcak cam ve mozaik sanatçısı olan Menekşe Bilgiç, Hamamarkası’nda gerçekleştirdiği, büyük ilgi çeken çalışması hakkında şu bilgileri verdi:

Hamamarkası’na Menekşe dokunuşu

Haberin Devamı

MODERN VE GELENEKSEL ÖGELER BİR ARADA

“Bin 200 derece alevde camı eritip, erimiş cam ile eserlerimi yapıyorum. Yani eriyik vaziyetteki cama şekil veriyorum. Aynı zamanda seramik mozaik formunda eserlerim de var. Dünyada ilk defa seramik mozaik çalışmalarını, tezhip ve minyatür ile birleştirdim. Hepsini harmanlayarak ortaya eserler çıkarıyorum. Yani modern ve geleneksel ögeleri bir araya getiriyorum. Eserlerimin her birinin bir manifestosu var. Her biri çok özel anlamlar içeriyor ve bir araya geldiklerinde anlamlı bir bütünlük oluşturuyorlar. Tezhip ve minyatür çizim tarzını mozaik sanatı ile birleştirerek geleneksel ve moderni bir araya getirip mana ile yoğuruyor ve sonrasında sokakta halkın beğenisine sunuyorum.

Hamamarkası’na Menekşe dokunuşu

SEKİZ MOZAİK ESER SOKAK DUVARLARINDA

Toplamda sekiz adet mozaik eseri Fener Sokak’ın çeşitli duvarlarına konumlandırdım. Bu çalışma, oldukça emek ve zaman isteyen, aynı zamanda çok da anlamı olan bir projeydi benim için. Hamamarkası’nın çok derin anlamları olan sokağına, daha da anlam ve renk kazandırdığımı düşünüyorum. ‘Sanat ve tasavvufun güneşi Fener Sokak’tan halkın üzerine doğsun’ sloganıyla gerçekleştirdiğim çalışmalarımı, Hamamarkası Fener Sokak’ta bulunan, Güneş Sanat Galerisi’nde sürdürüyorum. Atölyemi bu yılın başında, cam heykel sergisi ile açtım. Altındağ, özellikle de Hamamarkası bana ilham veriyor. Burada çalışmak çok güzel. Altındağ Belediye Başkanı Sayın Asım Balcı da sergime gelerek eserlerimle yakından ilgilendi. Kendisine bana ve çalışmalarıma göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Hamamarkası’na Menekşe dokunuşu

HER BİRİ AYRI BİR HİKÂYE

Sanatçı Bilgiç, sekiz adet mozaik eserin her birinin bir anlamı olduğunu ve eserleri aracılığıyla bir hikâye anlattığını vurguluyor. Eserlerinin ‘Buluşma Günü, Yanmadan Aydınlanma Olmaz, Her An Huzurdayız, Güneşe Dön Yüzünü, Uyanış, İdris Peygambere Atıf ve Öte Dünya Kayığı (GüneşKayığı)’ şeklinde isimlendirmeleri olduğunu belirten Menekşe Bilgiç, “Her eser çok derin anlamlar içeriyor. Üzerlerindeki alev izlerinin, renklerin ve dokuların her birinin tasavvufi bir anlamı var. Her biri ayrı bir hikâye anlatıyor” dedi.

Hamamarkası’na Menekşe dokunuşu

Haberin Devamı

BALCI: ALTINDAĞ SANATIN DA KALBİ

Altındağ’da gerçekleştirilen sanatsal ve kültürel aktivitelerin Altındağ’ı daima yukarıya taşıdığını söyleyen Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ise “Altındağ kültür ve sanatın da kalbi. Cam ve mozaik sanatçısı Menekşe Bilgiç, gerçekten dünyada eşi ve benzeri olmayan eserlere imza atıyor. Anlamlı projesini bizlerle buluşturduğu, Altındağ’a değer kattığı için kendisine çok teşekkür ediyorum. Sanatın ve sanatçının yanındayız, daima da yanında olacağız. Herkesi Güneş Sanat Galerisi’ni ziyaret etmeye ve dünyada hiçbir yerde eşi olmayan, birbirinden güzel eserlerin yer aldığı bu sokağı görmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hamamarkası’na Menekşe dokunuşu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!