Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı

Güncelleme Tarihi:

Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2023 14:04

Ankara’nın manevi mimarı Hacı Bayram Veli’yi kişisel eşyalarıyla birlikte anlatan Hacı Bayram Veli Müzesi, dört aylık sürede 10 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı. Müzede en çok ilgiyi ise Derviş Çeyizi’ndeki eserler gördü. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Üç aylarda da yoğun bir ilgi bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Altındağ Belediyesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle Hamamarkası bölgesinde Hacettepe Mahallesi Koyungözü Sokak’ta kurulan ‘Hacı Bayram Veli Müzesi’, açıldığı tarih olan 11 Ekim 2022’den bu yana ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Yıllarca Etnografya Müzesi’nde koruma altında olan Hacı Bayram Veli’ye ait eşyalar, bu müzede ilk kez görücüye çıktı. Etnografya Müzesi’nin koleksiyonuna ait eşyalar, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Şu anda 13 eserin sergilendiğini belirten Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, koleksiyona yeni eserleri de dahil etmeyi planladıklarını anlattı. Müzeye gösterilen ilgiden memnun olduklarını kaydeden Başkan Balcı şunları söyledi:

TÜM YÖNLERİ İLE ELE ALINIYOR

Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı

Haberin Devamı

“Altındağ’da bir yandan kültürel, sosyal, temel belediyecilik hizmetlerimizi sürdürürken vizyon projelerimizi de hayata geçirdik. Yeni projelerimiz de devam ediyor. Bunun yanı sıra ecdad yadigârı olan önemli eserleri ve kültürel değerleri, gelecek nesillere aktarabilmek için de elimizden ne gelirse yapıyoruz. Hacı Bayram Veli Müzesi de bu misyonumuzun bir eseri. Bu müze bizim tarihimize ve kültürümüze sahip çıkma anlayışımızın önemli bir adımıdır. Hacı Bayram Veli, müzede Ahi Ankara’sı dönemi ile birlikte Ankaralı’nın kaderine yön veren büyük mutasavvıf ve şehrin manevi lideri olarak tüm yönleri ile ele alınıyor. Hacı Bayram Veli’nin yıllardır Etnografya Müzesi’nde koruma altında olan eşyaları burada sergileniyor. Bu eserlerin temsil ettiği değerler de müzemizde anlatılıyor.

KOLEKSİYONA YENİ ESERLER GELİYOR

Hacı Bayram Veli Salonu’nda, yamalı hırka, önü açık hırka ile birlikte derviş çeyizinde yer alan keşkül, derviş asası, mütteka çubuğu yer alıyor. Ankara’nın meşhur keçisinden, tiftiğinden bahsettiğimiz vitrinimizde mavi soft kumaşa da yer veriyoruz. Bayramiye Salonu’nda ise Bayramiye sancağı, kendisine atfedilen en eski keçe külah ile altı terkli tacı yer alıyor. Hacı Bayram Veli’nin vefatından sonra tarikatın kollara ayrılma sürecinde kullanılmış olan terksiz, tepesinde Bayramiye gülü olan iki adet tac ile birlikte mintan şeklinde kesilmiş iki adet hırkaya daha yer veriyoruz. Toplamda 13 eseri sergilediğimiz bu kıymetli koleksiyonun önümüzdeki günlerde devamını sağlayacağız. Yeni eserleri de dahil etmek için çalışmamız sürüyor.

Haberin Devamı

ÜÇ AYLARDA DA YOĞUN İLGİ BEKLİYORUZ

Her zaman söylüyorum; hepimiz Hacı Bayram Veli’yi anlamalı ve tanımalıyız. Solfasol Mahallesi’nde de Hacı Bayram Veli’nin doğduğu ev ve çevresini de yeni bir çalışma ile tarihi dokuya uygun hale getiriyoruz. Hem müzenin hem de o çalışmanın Ankara için önemli bir farkındalık oluşturacağına inanıyoruz. 11 Ekim 2022’den bu yana yurt içi ve yurt dışından oldukça rağbet gören müzemizi 10 bine yakın kişi ziyaret etti. Müzeye gösterilen ilgiden çok memnunuz. Kısa sürede Ankara’ya gelenlerin ziyaret etmeden dönmedikleri bir yer oldu. Gruplar halinde gelenler de var. Üç aylarda da yoğun bir ilgi bekliyoruz. Koleksiyondaki özel eserleri yakından görmek, Hacı Bayram Veli’yi tanımak ve anlamak isteyen herkesi müzemizi görmeye davet ediyoruz.”

Haberin Devamı

Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı

Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı

MÜZEDE EN ÇOK İLGİYİ DERVİŞ ÇEYİZİ GÖRÜYOR

Tasavvufi gelenekte sufilerin kullandığı hırka, tac, asa, mütteka çubuğu, seccade, sancak gibi giysi ve eşyalar ‘Derviş Çeyizi’ olarak adlandırılıyor. Hacı Bayram Veli Müzesi’nde de en çok ilgiyi Derviş Çeyizi’ndeki eserler görüyor. Derviş Çeyizi’nde yer alan eşyaların detayları ise şöyle.

Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı

Hacı Bayram Veli Murakka Hırkası: ‘Yamalı, eski elbise’ anlamına gelen murakka, tasavvufun erken tarihlerinden itibaren sufiler tarafından takva işareti olarak giyiliyordu. Hırka müridin irşada ve Hacı Bayram Veli’nin yolundan insanları terbiye etmeye icazet aldığının delili kabul ediliyor.
Tac: Hacı Bayram Veli’nin altı terkli ak çuhadan olan tacındaki dilimleri altı yönü temsil ediyor. Var olan her şeyi kapsayan anlamındadır. Tacın tepesinde ise birbirinden küçük üç adet beyaz çuhadan ‘Bayrami Gülü’ olarak tabir edilen motif yer alıyor.

Haberin Devamı

Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı

Sancak: Tasavvuf felsefesinde ‘insanın en büyük düşmanı olarak kabul edilen nefsin terbiyesi için savaşa her an hazır olunması’ anlamını ifade ediyor. Bir devlet, düşmanına karşı nasıl sancak açarsa tasavvufa gönül vermiş kişi de aynı şekilde nefsine karşı sancak açmak zorunda oluyor.
Derviş Asası: Tasavvuf geleneğinde güç, hâkimiyet ve adalet simgesi olarak kullanılan asa, Hz. Peygamber’e mahsus minberle birlikte Müslümanlarda hilafet sembolü olarak özel ilgi görmüş ve ikisine birden ûdeyn/üdân adı verilmiştir.
Mütteka Çubuğu: Çilehanede dervişin uyumadan ibadetine devam edebilmesi için sivri tarafını yere, kavisli tarafını çenesinin altına dayayarak dinlenmesini sağlayan bir çeşit asa.

Haberin Devamı

Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı

SÖMESTİRDE ÖĞRENCİ AKINI

Hacı Bayram Veli Müzesi, sömestir tatilinde de öğrencilerden yoğun ilgi görüyor. Aileleriyle birlikte müzeye gelen küçük ziyaretçiler, öğretmenlerinin ödev olarak verdikleri gezi ve bilgi konularını da müzede işliyor. Öğrenciler, ellerindeki defterlerine not alarak müzeyi geziyor.

Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı

Hamamarkası bölgesinde Hacettepe Mahallesi Koyungözü Sokak’ta yer alan müze, pazartesi hariç haftanın altı günü 10.00-17.00 arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Hacı Bayram Veli Müzesi 10 bin kişiyi ağırladı

BAKMADAN GEÇME!