Hacettepe Üniversitesi’nden rahim ağzı kanserinin tespiti için test kiti

Güncelleme Tarihi:

Hacettepe Üniversitesi’nden rahim ağzı kanserinin tespiti için test kiti
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2022 14:19

Hacettepe Üniversitesi, kadınların evde rahim ağzı kanseri testi yapabilmesi için kit geliştirdi. Test kitinin doğruluk oranı ise yüzde 98.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gültekin, uzun süredir yaptıkları çalışmalar sonucunda kadınların jinekoloji masasına yatmadan evde rahim ağzı kanseri testi yapabileceklerini ve bunun için özel kit geliştirdiklerini söyledi. Doç. Dr. Gültekin, İzmir Ekonomi Üniversitesi iş birliğinde üretilen ince çubuk şeklindeki test kitinin doğruluk oranının yüzde 98 olduğunu söyledi.

Hacettepe Üniversitesi’nden rahim ağzı kanserinin tespiti için test kiti


BİRKAÇ SAATTE SONUÇ ÇIKACAK

Hacettepe Üniversitesi olarak kadınlara konfor ve rahatlıkta kanser taramalarını yaptıracak testler üzerinde Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini aktaran Gültekin, test kitiyle ilgili, “Kadınlarımız jinekoloji masasına yatmalarına gerek bile kalmadan incecik bir çubuk ile evde kendileri rahim ağzı kanseri testi yapabilecekler. Birkaç saat içinde de sonuç çıkacak. Sonuç pozitifse daha detaylı araştırma için hepsini hastanelere bekliyoruz. Sonuç eğer negatifse 6-7 yıl rahat edecekler, hastaneye gelmelerine gerek kalmayacak. Doktorların jinekoloji masasında aldığı örneklerle kadınların kendi kendine aldığı örnekler yüzde 98 uyumlu. Bu nedenle oldukça da güvenilir” dedi.

Hacettepe Üniversitesi’nden rahim ağzı kanserinin tespiti için test kiti


ARTIK BİYOPSİ ALINMAYACAK

Rahim kanseri çalışmaları için Hacettepe Üniversitesi olarak çok ülkeli konsorsiyuma da katıldıklarını belirten Doç. Dr. Gültekin, şu bilgileri verdi: “Beş önemli genetik molekül bulduk ve tahmin ediyorum; bu yıl içinde artık aşırı kanamalarda rahim biyopsisi alınmayacak. Bunun yerine çok basit bir çubukla rahim kanserlerini de tespit edebileceğiz. Rahim biyopsisi, rahimden örnek alma, kadınlarımızın korktuğu ve çekindiği bir işlem. Kadınlarımızın kanamaları çok fazla olduğunda doktora gitmeye çekiniyorlar. Bunu önlemek için sekiz Avrupa ülkesi bir araya geldik. Bazı moleküler testleri bulduk. Kendi yaptığımız parça almalarla kadının kendi kendine yaptığı çubuklu örneğe bakacağız. Şu ana kadar ki sonuçlarımız yüzde 95 büyüme gösteriyor. Eğer sonuçları iyi gelirse bu müthiş bir şey, artık anormal kanaması olan kadınlarda rahim kanaması olup olmadığını anlayabileceğiz. Gebelik testi gibi düşünelim.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!