Gündem korona tartışma borçlanma

Güncelleme Tarihi:

Gündem korona tartışma borçlanma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2020 00:35

‘Toplu taşıma esnafına gelir desteği ve koronavirüs tedbirleri’ kapsamında olağanüstü toplanan ABB Meclisi’nin gündeminde borçlanma ve kredi talepleri de yer alınca gruplar arasında tansiyon zaman zaman yükseldi.

Haberin Devamı

Gündem korona tartışma borçlanma

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, AK Parti ve MHP grubunun olağanüstü çağrısıyla dün saat 14.00’te ABB Başkanı Mansur Yavaş Başkanlığı’nda toplandı. Ana gündem ‘toplu taşıma esnafına destek ve koronavirüs’ olsa da ‘yüzde 10 limitini aşmamak şartıyla borçlanma kararı alınması ve işlemlerin yürütülmesi konusunda belediye başkanına yetki verilmesi, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün 360 milyon TL’lik kredi kullanması ve belediyenin banka kredi borçlarının yapılandırılması’ konuları Meclis’te tansiyonu yükseltti. Kendi taleplerinin dar kapsamlı olmasına rağmen Meclis’in normal gündemle toplanmasını eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Hiç kimsenin bu toplantıya katılan Meclis üyelerinin sağlığını riske atma hakkı yoktur” dedi. AK Parti grubu, borçlanmanın bütçenin yüzde 10’una göre değil 100 milyon TL olarak verilmesini önerdi.

100 MİLYON LİRAYI YETKİSİNE VERİYORUZ

Gündem korona tartışma borçlanma


AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse özetle şunları söyledi: “Salgınla mücadele dışındaki konuları öne çıkartmak, buradan kör bir siyaset üretmeye olumsuz duygularla insanların ölümlerini istismar etmek halkımızın derin hafızasında yeni bir yara oluşturması demektir. Yerel yönetimlerde milletimizin takdiriyle kendilerine verilen yetkileri maalesef istismar ederek hem devletimize karşı bir pozisyon oluşturmak hem de çeşitli şekillerde milletimizin gözünü boyamaya çalışmanın elbet bir sonu olacaktır. Bu salgın sürecinde ABB’nin eksikliklerini ve yanlışlarını gördük. Bunları burada tek tek saymayacağım. Önümüzdeki normal toplantılarda bunları konuşma hakkımızı saklı tutuyorum. Burada devletimizin verdiği bir bütçe var. Bu bütçeyi kendi yetenek ve birikimiyle, seçimden önceki bütün vaatleriyle beraber yapmak sayın başkanın (Mansur Yavaş) yetkisindedir. Buna rağmen salgın sürecinin olumsuz etkilenmemesi için özellikle toplu taşımla ilgili destekleri ve COVID-19 salgınından zarar görenlere destek olmak amacıyla bu teklifin 100 milyon olduğunu söylüyoruz. 100 milyon lira bir ilçe bütçesi kadar büyük bir paradır. 100 milyon lirayı Sayın Başkanın ve Büyükşehir’in yetkisine veriyoruz. Umarım kuruşuna kadar doğru şekilde kullanacağını öngörüyoruz. Kendimize göre denetimleri de zamanı gelince yapacağız.”

GELİN BU YETKİYİ BAŞKANIMIZA VERELİM

Gündem korona tartışma borçlanma


CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise özetle şöyle konuştu: “Başkanımız (Murat Köse) diyor ki ‘belediyeler bu durumları istismar etti.’ İnsanlar evinde aç, ekmek yok, su yok şimdi yardım etmeyeceğiz de ne zaman edeceğiz. Bunun belediyesi, kamusu, kaymakamlığı var mı? Önemli olan ne kadar çok ihtiyaç sahibine ulaşabiliyoruz buna bakacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız virüs ortaya çıktığından itibaren başarılı bir çalışma yürütüyor. Herkes akşam televizyonun karşısında ‘Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ne açıklayacak, ABB Başkanı Mansur Yavaş ne yapacak’ diye bekliyor. Bunu yadırgamayalım, bu örnek olsun. Ankara, Kurtuluş Savaşı’mızın planlandığı şehir, o zamanki şartlarda nasıl birlik beraberlik içerisinde olduysak bugünde gösterelim.” Mamak Belediyesi’nin 2020 yılında kendi meclisinden yüzde 10 şartlarını geçmemek üzere 38 milyon 651 bin liralık kredi kararı aldırdığına değinen Neslihanoğlu, “Bu karar oy birliğiyle geçmiş. Cumhuriyet Halk Partili üyeler de hizmet aksamasın, belediyeye destek olalım diye oy vermiş. Siz kredi kararını almışsınız cebe koymuşsunuz şimdi rahat konuşuyorsunuz. Sizin de bütçenizin yüzde 10’u bizim de istediğimiz yüzde 10. Gelin hep birlikte bu yetkiyi başkanımıza verelim. Yetkisi 31.12.2020’ye kadar bunu zaten ihtiyaç olursa kullanacağız” dedi. Borçlanma yetkisi AK Parti ve MHP’nin önerisiyle 100 milyon TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi. Karara CHP ve İYİ Parti ‘ret’ oyu kullandı.

ÇOĞUNLUK BASKISI YAPIYORSUNUZ

Gündem korona tartışma borçlanma


Kararın ardından ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Herkes yasal hakkını arayacak. Bunun tabi siyasi bir sorumluluğu olacak. Daha önceki yıllarda nasıl krediler nasıl faizlerle verilmiş otobüslerde ve bilboardlarda bunların açıklamalarını yapacağız. Şimdi de uygulama nedir bunları bilboardlarda televizyonlarda ziyadesiyle göreceksiniz. Ankara halkı bizi yetkilendirmiş, bize Ankara’yı emanet etmiş en iyi şekilde yönetmemizi istiyor. Buna engel olan, çomak sokan herkese de mutlaka gerekli cevabı verecektir” eleştirisinde bulundu. Yavaş ayrıca “Çoğunluk baskısı yapıyorsunuz, bunun başka bir izahı yok. Seçildik diyorsunuz, biz ağaç kavuğundan çıkmadık. Bizi de Ankara halkı seçti. Bu makamlar için görevlendirdi” diye konuştu.

FANTEZİ ŞEYLERE PARA YATIRMIYORUZ

ASKİ Genel Müdürlüğü’nün 360 milyon TL’lik kredi kullanmasına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nun görüşmesinde ise Ankara’da 13 noktada 220 kilometrelik asbestli borular olduğunu belirten Yavaş, komisyonun keşif bedelleri ve metraj bulunmadığından kredi talebini ASKİ’den bilgi gelene kadar ertelendiğini söyledi. ASKİ’nin acilen yapması gereken işler olduğunu ifade eden Yavaş Tatlar Atık Su Tesisi’nin zehir saçtığını belirterek “Bu kadar acil bir konu. İnsanlar daha ne kadar zehirli su içmeye devam edecek. Aciliyetimiz bunlar, fantezi şeylere para yatırmıyoruz” dedi.

BİR YILDIR NİYE YAPMADINIZ

Gündem korona tartışma borçlanma


Yavaş’a yanıt veren MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan ise özetle şunları söyledi: “Geçen yıl bu konu gündeme geldiğinde ‘siz vermeseniz de ben yapacağım’ dediniz. Bir yıldır niye yapmadınız. Biz vermeyelim, yapmayalım demiyoruz. Burada yapılmasın diye bir cümle yok. Borçlanmalarla ilgili şeffaflık ve hesap verilebilirlik diye bir sayfanız var. Sayfanız mali durumunuzu, üç aylık tablonuzu gösteriyor. 3 aylık tablonun sonunda görünüyor ki sizin belediyenizin kasasında 668 milyon 444 bin lira paranız var. Takipte olan, belediyenizin çalışıp tahsil edeceği bekleyen olarak 689 milyon alacağınız var. Tasarruf belediyeciliği adında bir şeyler sunuyorsunuz geçen ay ki Meclis’te sizin talebinizle gelen ilk Meclis’te kapatacağım dediğiniz şirketlere 140 milyon sermaye artırımı yaptık. Kesin hesabınızda görünüyor bu millet geçtiğimiz yıl 173 milyon faiz ödemiş.

MİLLETİN SIRTINA FAİZ BİNMESİN DİYORUZ

Biz bu milletin sırtına faiz yükü binmesin dedikçe siz işi farklı yere çekiyorsunuz. Paramız var diyorsunuz. 500 bin kişiye yardım edecek kadar da bütçemiz ve hazırlığımız var diyorsunuz. Bütçeniz var, kasanızda paranız da var. Lazım olursa diye size 100 milyon daha para veriyoruz hala bunu kabul etmek istemiyorsunuz. EGO borçlanmasında da böyle yaptınız, bir şey verdiğimizde mutsuz oluyorsunuz. Biz desteklemeye çalışıyoruz, bu sorun hepimizin sorunu. Durduk yere buradan bir siyaset uzatma maksatımız yok. 3 ay sonra bu para bitti dersiniz elimizden gelen neyse veririz.” Bunun üzerine Yavaş “Allah size muhtaç etmesin bu kadar acil bir konu ertelenmemeliydi” yanıtını verdi.

HİÇBİR ŞEY VERMEDEN HESAP SORMAK OLMAZ

Gündem korona tartışma borçlanma


İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de özetle şöyle konuştu: “Bir yıldır Meclis’te toplantılar yapıyoruz. Ne dersek yok, Ankara için ne istersek ‘hayır’ deniliyor. Elinizi mübarek gün vicdanınıza koyun. ‘100 lira verdik 50 lira verdik’ olmaz. Bu belediyenin ihtiyacı neyse önünüze sunuluyor. Burada ‘şu para buraya harcanıyor Ankara’nın faydasına değil’ diyeceksiniz. Ama böyle bir şey yok. Kendi meclislerinizde aldığınız kararları niye burada uygulamıyorsunuz. Burası 5.5 milyona hitap ediyor. Bizim bu Meclis olarak destek vermemiz lazım. Burada her belediye yardım yapıyor. Hiçbir belediye fakir olmayan bir insana yardım ettirmez. Bırakın herkes nasıl yapıyorsa yapsın. Sonuna kadar Ankara’ya hizmet etmek için buradayız. Eğer burada yanlış bir şey varsa hep beraber dur diyelim. Ankara’mızın hizmete ihtiyacı var. İhtiyaçsa verin yapmıyorsak hesabını sorun. Burada hiçbir şey vermeden hesap sormak olmaz. Her gelene de hayır diyorsunuz.”

KÖSE VE YAVAŞ ARASINDA GERGİNLİK

Gündem korona tartışma borçlanma


ABB Başkanı Mansur Yavaş, belediyenin banka kredi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu üzerine yeniden söz almak ve müzakere etmek isteyen Murat Köse’ye söz vermeyince gerginlik yaşandı. Köse, “Bu kürsüler mikrofonlar susturulamaz” derken Yavaş, “Ben susturuyorum fazla konuşuyorsunuz” dedi. Gerginlik üzerine Yavaş ara vermek isterken Köse de Meclis’i terk edeceklerini söyledi. Ardından oturuma devam edildi. Köse geçmişte yaşanan tartışmalara dikkat çekerek mikrofonların tekrar kapatılmasının doğru olmadığını söyledi. Borçların yapılandırılmasını ilişkin rapor ise 30 ay vade ve en düşük faiz seçenekleriyle yapılacak şekilde oy birliğiyle kabul edildi.

YAŞAR: KREDİ TALEBİ ANKARA HALKININ YARARINA

Gündem korona tartışma borçlanma


Belediyelerin kaynak sıkıntısına dikkat çeken Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise Ankara halkının parasının fazla faiz olarak bankalara ödenmesinin hiçbir Meclis üyesinin vicdanına sığmayacağını ifade etti. Yaşar, “16 senedir bu Meclis’teyim Melih Bey’in getirdiği ASKİ’nin kullanmak istediği kredi yetkisi istendi kabul ettik geçti. Ankapark öyle geçti, 2 milyar TL para oraya gömüldü şimdi çalışmıyor. Eğer burada siyaset yaparsak çok şey söyleriz. Doğru yaptığı şeyler de var teşekkür ediyoruz” dedi. Yaşar, ASKİ’nin kredi talebinin kabul edilmesinin Ankara halkının yararına olacağını vurguladı.

TOPLU TAŞIMA ESNAFINA GELİR DESTEĞİ ÇIKTI

Haberin Devamı

Meclis’te oy birliğiyle alınan diğer önemli kararlar şöyle:
-Kentte toplu taşıma hizmeti yapan özel toplu taşıma, özel halk otobüsü ve ticari minibüs sağlayıcılarına gelir desteği verilecek, ruhsat ve izin ve hat kira borçları da ertelenecek.
-Belediyeye ve bağlı idarelerin tasarrufunda bulunan ve kiralanan her türlü gayrimenkullerin ecrimisil ve kiraları ertelendi.
-ASKİ Genel Müdürlüğünce tahakkuka bağlanan ancak ertelenen fatura bedellerine gecikme zammı ve faiz uygulanmayacak.
-Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nca Sosyal Yardım ve hizmetler yönetmeliği kapsamı dışında kalıp COVID-19 salgını dolayısıyla yardıma muhtaç kalan ailelere ayni ve nakdi yardım yapılacak.
-COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında diğer belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşlarından gelen talepler karşılığında maske, dezenfektan, eldiven ve hijyen malzemesi yardımı yapılacak.
-COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında Saraybosna, Zagreb, Lefkoşe ve Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere başka ülke belediyelerine talepleri halinde maske, eldiven, dezenfektan ve koruyucu malzeme yardımı yapılacak.
-Dini ve milli bayramlarda, vatandaşlar EGO Otobüsleri, metro ve teleferikten ücretsiz yararlanacak. Üniversite ve liseye giriş sınavlarının olduğu günlerde de öğrenciler, veliler ve sınavda görevli öğretmenler ücretsiz yararlanacak.
-İtfaiye Dairesi Başkanlığı, araç ve ekipman ihtiyacı için 50 milyon TL’lik kredi kullanabilecek.

Gündem korona tartışma borçlanma

Sosyal mesafenin 1.5 metre aralıklarla sağlandığı Meclis toplantısı, belediyenin Konferans Salonu’nda yapıldı. Maske takan Meclis üyelerinin oturduğu kısımlara küçük şişelerde dezenfektan da bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!