Gordion Antik Kenti dünya mirası olmayı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Gordion Antik Kenti dünya mirası olmayı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2021 20:37

Türkiye’nin Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasına yönelik başvurusunun kabul edildi. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nden bir heyet Polatlı’ya gelerek incelemelerde bulundu.

Haberin Devamı

Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Genel Koordinatörü Kadim Koç, Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması yönünde geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’ya başvurulduğunu ve dosyanın kabul edildiğini belirtti. Gordion Antik Kenti’nin listeye alınabilmesine yönelik kriterleri denetlemek ve nihai raporu hazırlamak üzere heyet görevlendirildiğini kaydeden Koç, bu amaçla Fransa merkezli Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nden (ICOMOS) uzman Cynthia Dunning ve beraberindeki heyetin beş gün boyunca Polatlı’da incelemelerde bulunduğunu aktardı.

GELECEK YIL KARAR VERİLECEK


Uzmanlara incelemeleri sırasında eşlik ettiğini belirten Koç, “Heyetin bölgede yaptığı incelemeler sonucunda gayet olumlu izlenim aldık. Onların gözlerindeki ışıltıları, Kral Midas’ın mezarına, antik kente bakışları, dünyanın en fazla tümülüsünün bulunduğu yere heyecanla bakmaları çok önemli diye düşünüyorum. Mutlaka listeye girer diye bir beklenti içerisindeyiz. Hazırlanacak raporun olumlu çıkması halinde, Gordion listeye girdiği takdirde Ankara’nın ilk dünya mirası olacak. İncelemenin ardından, gelecek yıl düzenlenecek 45. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasıyla ilgili nihai karar verilecek. 

Haberin Devamı

ÇEŞİTLİ TANITIMLAR YAPILDI


Koç, antik kentin tanıtımı için yapılanları ise şöyle sıraladı: “2016’da yıl boyunca sıcak hava balonu uçurduk ve Ankara'da ilk kez Uluslararası Gordion Yarı Maratonu düzenledik, bu maratonlar 2 yıl üst üste yapıldı. Avrupa Miras Günleri kapsamında miras eğitimleri verildi. POTA bu çalışmalarla bu alanı tanıtmaya çalıştı. Dünya Mirası Gezginler Derneği ile gençlere kültür varlıklarının ne olduğunu ve bunların nasıl korunabileceğini öğretip, eğitimin sonunda gençleri ‘kültürel mirasların koruyucusu’ ilan ettik. Polatlı Belediyesi ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü iş birliğinde antik kentle ilgili çalışmalar başlattık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!