Gönüllü sıra arkadaşı

Güncelleme Tarihi:

Gönüllü sıra arkadaşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2022 12:43

Hürriyet Ankara’ya konuşan Adalet Bakanlığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) Ankaralı kurul üyesi Dilek Ertürk, aldıkları yeni bir kararı açıkladı. Ertürk, down sendromlu çocukların da artık kaynaştırılmış eğitim sırasında gönüllü yardımcı personelden yararlanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) ilk kadın üyesi olan ve iki dönemdir görevine devam eden Dilek Ertürk, kuruldaki beş yılını ve önemli ihlal kararlarını Hürriyet Ankara’ya anlattı. TİHEK’in iki kadın üyesinden biri olan ve uzun yıllar diplomatlık yapan Ertürk’ün kuruldaki görevi ve kritik kararları ile ilgili değerlendirmeleri özetle şöyle:

Gönüllü sıra arkadaşı

2021’DE YENİDEN SEÇİLDİ

“Ben, baba tarafımdan Ankara Ayaşlı, anne tarafımdan Bulgaristan göçmeniyim. Aydınlıkevler’de büyüdüm. Gözlerimi 5 yaşımda kaybettim. Mülkiye mezunuyum. TİHEK’teki ilk dönem tek kadın üye olarak görev yaptım. 14 Temmuz 2021’de yeniden seçildim. 11 üyeli TİHEK’te iki kadın üyemiz var. Önemli olan görüntüyü kurtarmak değil. İşlevsel ve misyonunu yansıtan bir kadın üye koymak. ‘Mış gibi yapmak’ benim lügatımda yok.

Haberin Devamı

MÜJDE OLARAK AÇIKLADI

Türkiye Down Sendromu Derneği'nin (Down Türkiye) başvurusu üzerine engellilerle ilgili yeni bir karar daha verdik. Bir müjde olarak ben açıklayayım. Otizmli çocuklar kaynaştırılmış eğitim sırasında yardımcı gönüllü personelden yararlanabiliyor ama down sendromlu çocuklar yararlanamıyor. Kaynaştırılmış eğitim sırasında bu çocuklarımız da gönüllü yardımcı personelden istifade edebilecek. İstifade edememelerini ayrımcılık yasağının ihlali saydık. Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine ayrımcılığı ihlal kararı ve para cezası verdik. Bakanlığımız kararımızın gereğini yerine getirecektir.”

Gönüllü sıra arkadaşı

ENGELLERİ KALDIRAN KARARLAR

TİHEK’in görme engelli kurul üyesi Dilek Ertürk, görme engellilere yönelik aldıkları ihlal kararlarından bazılarını ise şöyle aktardı:

GÖRME ENGELLİ AVUKAT VEKÂLETİ

* İhlal kararlarımızdan ilki görme engellilerin vekâlet vermesi konusunda. Noterlerimiz, görme engelli avukatlar vekâlet verirken iki şahit istiyorlardı. Ben de vekalet verirken bundan çok muzdarip oldum. Görme engelli bir avukat başvurdu. Kendi tecrübelerimi de paylaşmak suretiyle kuruldan ihlal kararı çıkmasına vesile oldum.

Haberin Devamı

GÖRME ENGELLİNİN KİTABA ULAŞIMI

* Yine görme engelli bir avukatın başvurusu üzerine, Kültür Bakanlığı’nın kitapları, görme engellilerin erişimine sunmamasını makul düzenleme ile bağdaşmadığı ve hak kaybına yol açtığı gerekçesiyle ihlal ve para cezası verdik. Bakanlığın görme engellilere kitaplara erişim imkanı sağlaması gerekiyor. Kanun çıkalı on yıl geçmiş hâlâ bu olanak sağlanmamış.

BİR MAHKÛMUN SESLİ KİTABA ERİŞİMİ

* Eskişehir’de cezaevinden bir görme engelli mahkûm kardeşimiz sesli kitap için ulaştı. Cezaevi müdürü ile görüştüm. ‘Yanındaki arkadaşları okusun ona da’ dedi. Bu mekanizmada görev alan bir kişi olarak kimsenin bir başkasının insafına kalmaması gerektiğini, bağımsız yaşamın çok değerli olduğunu düşünüyorum. Anadolu Üniversitesi’nin desteği ile o mahkûma sesli kitaba erişim imkânı sağladık. Adalet Bakanlığı son dönemde cezaevlerinde sesli kitap uygulamasını yaygınlaştırma gayreti içinde; bu çok önemli.”

BAKMADAN GEÇME!