Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

Güncelleme Tarihi:

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2023 14:18

Gören Kalpler Eğitim Derneği’nin kadın üyeleri, hem deprem bölgesi hem de Ankara’ya gelen depremzedeler için ilmek ilmek battaniye, hırka, yelek, bere, oyuncak gibi ürünler örüyor. Üretmenin ve dayanışmanın ‘engel’ tanımadığını gösteren kadınlar, “Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız” diyor.

Haberin Devamı

Deprem felaketinin ardından bir seferberlik çalışması da Ankara’daki görme engelli kadınlardan geldi. Ankara merkezli Gören Kalpler Eğitim Derneği’nde bir araya gelen 15 görme engelli kadın, ‘iki ters bir düz’ ilmekle depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Hem deprem bölgesine hem de Ankara’ya gelen depremzedelere ördükleri battaniye, hırka, yelek, bere, oyuncak gibi ürünleri ulaştıran kadınlar “Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız” diyor. Üretmenin ve dayanışmanın ‘engel’ tanımadığını gösteren kadınlar, çalışmalarını ve duygularını Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

 

Haberin Devamı

GÖREN PARMAKLARLA İLMEK DOKUDUK

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

Selma Orhan(54): “Kadınlar olarak ilk defa buruk bir amaç için toplandık, deprem haberi hepimizi derinden etkiledi. Afeti duyduktan sonra ‘Gözlerim görseydi de keşke ben de oraya gitseydim durumu görebilseydim, yardım edebilseydim’ dedim. Dernekteki el sanatları hocamızın da desteğiyle depremzedelere gönderilmek üzere örgü örmeye başladık. Onlar için bir faydam olduğunu düşünmek beni inanılmaz motive etti. Hava şartları da oldukça kötüydü. Depremzede çocuklarımızın üşüdüğünü düşündükçe daha da kötü oldum ve bu yüzden önceliği çocuklara vermek istedim. Onlar için birkaç parça bir şey ördüm. Ördüklerimiz, depremde anne babalarını kaybetmiş olan çocukları sarıp sarmalasın istedik. Gören parmaklarımızla ilmek ilmek dokuduğumuz hırkalar, yelekler, battaniyeler onları sıcacık tutsun.”

İSTERSEK BAŞARAMAYACAĞIMIZ ŞEY YOK

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

Emine Ayşe Güneş(37): “Deprem haberini aldıktan sonra hemen ‘ne yapabilirim’ diye düşündüm ve Gören Kalpler Eğitim Derneği’ndeki el sanatları hocam ve buradaki arkadaşlarımla beraber örgü örmeye başladım. Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım, Allah bir daha bize bu felaketi yaşatmasın. Şu an depremzede yavrularımız için battaniye örüyorum. Bizlere imkân verildiği sürece her şeyi yapabiliriz. Özel bir durumu, engeli var düşüncesi oldukça yanlış. Biz istersek eğer başaramayacağımız hiçbir şey yok.”

Haberin Devamı

BİR NEBZE DOKUNABİLMEK FARKLI BİR HİS

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

Seher Yavuz(56): “Meydana gelen depremler ve beraberinde artan can kayıplarımız bizi ruhen çok yıprattı. Fakat boş durmak olmazdı, kadınlar olarak her birimiz farklı ürünler örmeye başladık. Ben özellikle deprem bölgesinde bulunan çocuklar için hırka ördüm ve bölgeye gönderildi. Bölgedeki ihtiyaçlar, gün gün değişmekte. Şu an için atkı ve yeleğe ihtiyaç var. Hazır hale gelince onları da kolileyip deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza göndereceğiz. Depremzedelerin hayatına bir nebze de olsa dokunabilmek çok farklı bir his. Allah bir daha bu günleri yaşatmasın.”

Haberin Devamı

ÇORBADA TUZUMUZ OLSUN İSTEDİK

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

Sevda Doğan(53): “Çorbada tuzumuz olsun istedik ve hemen kolları sıvadık. Ben daha çok yetişkinlere yönelik örgü çalışması yaptım. Gönderdiğimiz ürünlere deprem bölgesinden geri dönüşler gelince çok mutlu oldum. Umarım bizim ilmek ilmek dokuduğumuz örgüler onların hem bedenini hem de ruhunu ısıtır. Battaniye, çorap örmeye devam ediyorum. Hiç kimse kendinde bulunan engeli ya da engelleri bahane etmesin, bizler her şeyi yapabiliriz. Ürettikçe varız ve hayattayız. Bize sadece destek ve fırsat verilsin.”

ELİ ŞİŞ VE TIĞ TUTAN HERKES GELSİN

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

Haberin Devamı

Sultan Öcal(56): “Toplamda 11 ili birden etkileyen depremler sonrası Gören Kalpler Eğitim Derneği’ndeki kadınlar olarak ne yapacağımızı şaşırdık. Faydalı olabilmek adına elimizden her ne geliyorsa yapmaya karar verdik. Ben de deprem bölgesinde bulunan vatandaşlarımız için patik örüyorum. Eli şiş ve tığ tutan tüm kadınlarımızı buraya bekliyoruz. Kadın isterse her şeyi başarır.”

ELLERİNDEN İĞNE İPLİĞİ BIRAKMIYORLAR

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

Gören Kalpler Eğitim Derneği’nde el sanatları usta öğreticisi olan Yeter Yıldız, “Deprem haberini aldıktan sonra burada bulunan görme engelli bireylerimizin her biri durumdan oldukça etkilendi. Hemen hemen hepsi bölgeye gidip çay çorba ikramında bulunmak istedi, sürekli görüşme halindelerdi. ‘Biz burada ne yapabiliriz’ sorusundan hareketle örgü örmeye başladık. Sadece dernek binasında değil evlerinde de örüyorlar. Bu onlara hem manevi olarak iyi geliyor hem de el becerileri ve beyin fonksiyonları gelişiyor. Şu ana kadar 4-5 koli örgüyü ikinci defa deprem bölgesine gönderdik. Sadece deprem bölgesi değil, Ankara’ya gelen depremzedelere de ürünlerimizi gönderiyoruz. Kadınlarımız bir aydır ellerinden iğne ipliği bırakmıyorlar. Adeta usta eller, oldukça güçlüler. Engelleri yok saymak lazım, istedikleri sürece, istedikleri her şeyi yapabilme kabiliyetine sahipler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

BU ALGIYI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Gönül gözümüzle depremzedelerin yanındayız

Gören Kalpler Eğitim Derneği Başkanı Erol Sayyıdan da şöyle konuştu: “Toplumumuzda çoğu zaman ne yazık ki özel bireylere yönelik yardıma muhtaç algısı var. Bizler bu algıyı değiştirmek istiyoruz, engelimiz de olsa biz de bu toplumun bir parçasıyız, yaraları sarmak için biz de elimizi taşın altına koyuyoruz. Normalde başkalarından destek alan engelli bireyler, aileler bile bizi arayıp ellerindeki avuçlarındaki her şeyi depremzedelerimiz için vermek istediklerini söylüyorlar.”

BAKMADAN GEÇME!