Friglerden Cumhuriyet’e balonla yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Friglerden Cumhuriyet’e balonla yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2016 13:57

Kurtuluş Savaşı’nın en önemli mücadelelerinden biri olan ve dün 95’inci yıldönümü kutlanan Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı Polatlı’da, bölgedeki tarihi dokuyu tanıtmak amacıyla düzenlenecek balonlu geziler 1 Ekim’de başlayacak.

Haberin Devamı

Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Genel Koordinatörü Kadim Koç, ‘Friglerden Cumhuriyet’e Balonla Tarihi Yolculuk’ adlı projeyle birlikte Friglerin başkenti Gordion’dan başlayarak, Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı bölgenin balonla tepeden görülebileceğini belirterek, “Bu topraklara ne yapsak azdır. Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bu yerleri öncelikle Ankara ve çevresine, daha sonra da tüm Türkiye’ye tanıtacağız” dedi. Bölgeyi havadan tanıtmak için Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’nın teleferik projesi olduğunu ancak ‘milli park’ alanının dokusuna zarar verebileceği için uygun görülmediğini belirten Koç, “Bu milletin kaderinin değiştiği bu toprakları havadan nasıl daha iyi düşünürken belediye başkanımız ‘balon da olabilir’ deyince proje başladı. 10 Nisan 2015’ten itibaren bu projeyi geliştiriyoruz. Tüm izinler alındı, Türk Hava Kurumu’na (THK) bağlı Gökçen Havacılık’la beraber projeyi yürüttük. Sivil Havacılık Kurumu da balon uçuşlarına uygun onayını verdikten sonra projemizi Ankara Kalkınma Ajansı’yla (AKA) paylaştık. AKA’nın verdiği destekle 7 ay boyunca projeyi yürüteceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DENEME UÇUŞLARI 21 EYLÜL’DE

Polatlı’yı Türkiye’nin önemli balon merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini ifade eden Koç, şöyle devam etti:
“19 Eylül’de Kapadokya’dan THK’ya ait bir balon deneme uçuşları için Polatlı’ya gelecek. 20 Eylül’de Polatlı Belediyesi ile Gökçen Havacılık arasında icra protokolü yapılacak. Deneme uçuşları 21 Eylül’de başlayacak. 27 Eylül saat 18.00’de görkemli bir açılış töreni ile resmi uçuşlar başlamış olacak. Uçuşlar, Friglerin başkenti Gordion’dan başlayıp Sakarya Meydan Muharebesi’nin geçtiği alanlara doğru yol alacak.


7 AY BOYUNCA ÜCRETSİZ

Uçuşlar THK’ya bağlı 15 kişilik bir balonla gerçekleştirilecek ve 7 ay boyunca ücretsiz olacak. Vatandaşlarımız balon uçuşları için Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi’ne müracaat ederek randevu alacak. Balon 15 kişilik olduğu için havanın durumuna göre günde 2 ya da 3 uçuş yapacağız. Şehit aileleri ve yakınları ile gazilere öncelik verilecek. Okullar, şehit ve gazi dernekleri de başvurabilecek. Listelerimizi oluşturacağız onlara gün tahsis edeceğiz. Hava durumu müsait olursa cumartesi ve pazar dahil hergün uçuş yapılacak.”

Haberin Devamı

BİR SAATLİK TARİHİ TUR

Balongezisinin Friglerin başkenti Gordion’dan başlayacağını belirten Koç, Ankara Hürriyet’e güzergahla ilgili şu bilgileri verdi:
“Vatandaşlarımızı Antik Çağ’dan alacağız öncelikle Gördion’da bulunan değerlerimizi tanıtacağız. 124 tümülüsü, Kral Midas’ın mezarını, Sakarya Nehri’ni havadan görecekler. Sakarya Nehri’nin mevzilerine paralel olarak uçacağız ve Duatepe, Kartaltepe gibi cepheler izlenebilecek. 45 dakika-1 saat havada yolculuk edecekler. Buraya gelen vatandaşlar sadece balona binmeyecek. Uçuş bittikten sonra da isterlerse havadan gördükleri bölgeleri karayoluyla da dolaşabilecekler. Balonda arkeologlarımız, rehberlerimiz olacak. Balona binen herkese birer dürbün vereceğiz, alanı izleyebilecekler. Yerde de 2 tane sabit dürbünümüz olacak. Uçuşları, THK’ya bağlı Gökçen Havacılık’tan 1 pilot ve 4 yer personeli sağlayacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!