Fiziksel egzersiz antidepresan gibi

Güncelleme Tarihi:

Fiziksel egzersiz antidepresan gibi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2022 13:42

Depresyon tedavisinde fiziksel egzersizlerin antidepresanlar ve psikoterapiler ile karşılaştırılabilecek kadar başarılı olduğunun gözlendiğini belirten Prof. Dr. Ömer Oğuztürk, “Fiziksel egzersizlerin depresyon tedavisinde kullanımı depresif hastalarda iyileşmeyi sağlarken, hayat kalitesini ve işlevselliği de arttırır” dedi.

Haberin Devamı

Depresyonun çok sık görülen bir hastalık olmasına rağmen hastaların yaklaşık üçte birinin hastalığından habersiz olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Oğuztürk, “Depresyondan kuşkulanıldığında ya da belirtileri tanımlandığında hastalığın tedavi edilmesi için gerekli önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Tedavi edilmemiş depresyon, diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir” uyarısı yaptı. Hafif ve orta şiddetteki depresyon tedavisinde fiziksel egzersizlerin antidepresanlar ve uygulanan psikoterapiler ile karşılaştırılabilecek kadar başarılı olduğunun gözlendiğini belirten Oğuztürk özetle şunları söyledi:

HAFTADA ÜÇ KEZ GÜNDE 30-45 DAKİKA

Fiziksel egzersiz antidepresan gibi

Haberin Devamı

“Depresyon tanısı alan hastaların, haftada üç kez, günde 30-45 dakika süren hafif-orta şiddette fiziksel egzersiz programları uygulamalarının, depresif belirtilerde azalma, yaşam kalitesinin bedensel, sosyal ve çevresel alt alanlarında artma konusunda etkili olduğu saptanmıştır. Buna bağlı olarak depresyon tedavisinde fiziksel egzersizlerin destekleyici bir yöntem olduğu düşünülmektedir. Çok sayıda araştırma fiziksel aktivitenin benlik algısı, fiziksel benlik algısı, pozitif beden imajı ve öz saygı gibi kritik psikolojik durumlar üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Fiziksel egzersizlerin depresyon tedavisinde kullanımı depresif hastalarda iyileşmeyi sağlarken, hayat kalitesini ve işlevselliği de arttırır. Hastalar, klinikleri tarafından hem zihinsel hem de fiziksel sağlık durumlarını iyileştirmek için fiziksel aktiviteye mümkün olduğunca yönlendirilmelidir.”

 

BAKMADAN GEÇME!