Faaliyette yine tansiyon yüksekti

Güncelleme Tarihi:

Faaliyette yine tansiyon yüksekti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2023 16:46

ABB Meclisi’nde 2022 faaliyet raporları görüşülürken önceki yıllarda olduğu gibi yine tansiyon yüksekti. Toplantıya Başkan Mansur Yavaş ve AK Parti arasındaki sert tartışmalar damga vurdu. Görüşmelere katılmayan CHP ve İYİ Parti grupları sadece oylamaya geldi. Raporlar ise oy çokluğuyla reddedildi.

Haberin Devamı

Faaliyette yine tansiyon yüksekti

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü’nün 2022 faaliyet raporları önceki gün ABB Meclisi’nin nisan ayı son oturumunda görüşüldü. Toplantıya önceki yıllarda olduğu gibi ABB Başkanı Mansur Yavaş ile AK Parti Grubu arasında yaşanan sert tartışmalar damga vurdu. Faaliyet ile ilgili konuşmayan Başkan Yavaş, nisan ayı ilk oturumunda Denetim Komisyonu Başkanı AK Parti’li Nihat Yalçın’ın ABB’nin 2022 Denetim Komisyonu Raporu ile ilgili iddialarına yanıt verdi. İddialara ilişkin hazırladıkları metni tüm Meclis’e dağıttıklarını belirten Başkan Yavaş özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HEPSİNİN İFTİRA OLDUĞU AÇIKTIR

Faaliyette yine tansiyon yüksekti

“Bu rapor kamu görevlilerine isnat ve iftiralar içeren en basit teknik ve uzmanlık bilgisinden dahi uzak en önemlisi de denetimin temel etik ilkelerine aykırı şekilde hazırlanmıştır. Yetki sınırını bilerek ve isteyerek aşmış bir politik öç alma aracına dönüştürülmüştür. Belediyemizin tüm iş ve işlemleri kamu görevlilerince yürütülmekte olup bunların denetimi inceleme süreci Sayıştay denetçilerince, Mülkiye müfettişlerince, diğer denetim elemanlarınca yapılmış ve yapılmaktadır. Ayrıca belediyemizin iç denetimi de söz konusudur. Bizim dönemimizde yapılan iş ve işlemler hakkında yapılan şikâyetler neticesinde inceleme soruşturma amaçlı gelen Mülkiye müfettiş denetim elemanı yaklaşık 30’dur. 30 Mülkiye müfettişi onlarca konuyu incelemiş, bugüne kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin savcılığa gitmiş tek bir dosyası yoktur. Dolayısıyla bu iddiaların hepsinin iftira olduğu açıktır” dedi.

KARŞILIKLI SERT TARTIŞMALAR

Başkan Yavaş ayrıca kendisiyle ilgili atılan tweetler ve haber küpürlerini de gösterdi. AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin’in sosyal medyadan yaptığı, “Sadece iş bilmez ve beceriksiz değil vurguncu ve soyguncusun da” paylaşımını gösteren Yavaş “Bana diyor bunu” ifadesini kullandı. Yavaş, AK Parti sıralarından gelen ‘Doğru’ ifadesi üzerine “Doğru diyenin şerefine başlarım. Şerefsizlik yapmasın onu diyen” dedi. Bunun ardından da karşılıklı sert tartışmalar yaşanarak tansiyon bir anda yükseldi, AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse de Yavaş’a tepki gösterdi. Yavaş, “Denetim Raporu’ndaki iftiraları anlattıkça hakkımıza yapılan iftiraları savunmamıza da izin verilmiyor. Buraya çıkıp saatlerce iftira edeceksiniz cevap verdirmeyeceksiniz” yanıtını verdi. Başkan Yavaş, Meclis’ten ayrılarak oturumu ABB Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal’a devretti. Faaliyet raporu görüşmelerine CHP ve İYİ Parti grubu da katılmadı. İki parti grubu sadece Meclis sonunda oylamaya geldi.

Haberin Devamı

GEÇMİŞ KÖTÜLENEREK 4 YIL HEBA EDİLDİ

Faaliyette yine tansiyon yüksekti

AK Parti ve MHP grubunun faaliyet raporuna ilişkin değerlendirmeleri ise özetle şöyle oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse: “ABB’de milyarlarca lira para harcanmasına rağmen ortada Ankara’nın başkent olmasına yakışır tek bir eserlerinin olmadığına ilişkin tespitlerimizi sadece 2022 için değil önceki yıllarda da yaptık. 2022 Faaliyet Raporu’nda da gördük. Sadece edebiyat, algı, yalan söylediklerini biliyoruz artık. 58 kilometre metrodan bir santimetre metro yapabildiler mi? 4 yıl oldu. 2018’de faaliyet raporlarında ya da uygulamada bütçenin yüzde 50’sini yatırıma ayıran bir Büyükşehir varken şimdiki dönemde bütçesinin yüzde 20’sini ancak yatırıma ayırabiliyor. Defalarca söylediğimiz şekilde aslında Mansur Yavaş’ın şehirle ilgilenmediğini, bu işi beceremediğini, Ankara’da yatırımların yapılmadığı tespitimizi doğruluyor. Şehirler de canlı organizmalar gibidir. Şehirlerle ilgilenmezseniz geriye gider. Mansur Yavaş, maalesef Ankara’mızla ilgilenmedi ve Ankara geriye gitti. Şehrimizin ihtiyaçları karşılanmadı. Yardımı öyle bir fetişizm haline getirdi ki tamamen aslında beceriksizliklerini örtmeye çalıştı. Sürekli geçmiş kötülenerek, enkaz edebiyatı yapılarak 4 yıl heba edildi. Zaman çabuk geçti. 2019 seçimlerinde ‘Ankara Büyükşehir bütçesi tüm projeler için yeter’ diyen Mansur Yavaş, ilk Meclis toplantısından itibaren bugüne kadar her zaman maalesef Meclis’e kredi talebiyle ilgili geldi, yetki istedi. Bizde Ankaralı hemşehrilerimiz mağdur olmasın diye tüm kredi taleplerine onay verdik. Otobüs kredisini de verdik, yapamayacağı metro için de kredi istedi onu da verdik. ‘ASKİ’ dedi milyarlarca kredi verdik. Ne kadar istediyse tamamına izin verdik. Şu anda durum ne diye bakacak olursak, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara halkının 30 yılını ipotek altına alan milyarlarca borç yüküne saplanmış durumda. Bunlar bir vaka. İşte bu yüzden kaçıyorlar. Bu yüzden cevap veremiyorlar.”

Haberin Devamı

BİR İLÇE MESAFESİNDE FAALİYET RAPORU

Faaliyette yine tansiyon yüksekti

MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan: “Elimizdeki kitap sıfırlarla dolu. ‘14 bin metrekare sera yapacağız denmiş’ bugün küçük ve orta büyüklükteki bir çiftçinin bile yapabileceği bir şey bu ancak ‘sıfır’, hedefine ulaşamamış. ‘Halk marketler kuracağım’ demiş hedefi 5 koymuş ona da ulaşamamış. Ankara’da büyük bir konut problemi var. Ankara’da konut fiyatları, kira fiyatları yüksek. Ankara’da konut krizi herkesi etkiliyor. İnşaat maliyetleri de yüksek, arsa maliyetleri de yüksek. Büyükşehir bununla ilgili de hiçbir hedefine ulaşamamış. Geçtiğimiz yıl ‘bin 500 tane kentsel dönüşüm projesiyle vatandaşa ev dağıtacağım’ demiş, sıfır hedefine ulaşmış. Ankara’nın gerçek problemi burada onda da sıfır hedefe ulaşmışsınız. ‘250 tane konut arz edeceğiz’ demişsiniz orada da yoksunuz. 4 yıl boyunca söyledik. Şehrin sokak ve caddelerini sokak hayvanları istila etmiş aynı sokak hayvanları yüzünden vatandaş sokağa çıkamaz hale gelmiş. Aynı sokak hayvanları barınma beslenme alanı olmadığı için açlıkla yaşamaya mahkum edilmiş. Sizse 4 yılda bir hayvan barınağını bitirmekten aciz kalmışsınız. Bu şehrin sokaklarına çıkın yüz kişiye sorun, 90’ı ulaşımdan şikâyet edecektir. Tek yapılan şey var bu Meclis’in yetkisini verdiği krediyle alınan otobüsler. Ne bir raylı sisem var, monaray, ANKARAY, tramvay, hiçbir şey yok. Nisan 2019’dan bu yana maalesef hiçlikle başlayıp, hiçlikle son bulan bir 4 yıl müşahade ediyoruz. Oysa daha 30 Mart akşamına kadar bir çok umutlar vaat ediliyordu. Bir çok vaatler vardı. 4 yıldır bunlarla ilgili faaliyet raporunda bir tane adım bile görmedik. Hepsi 4 yılda yapılamayabilir ama bunlarla ilgili bir adım atılması lazımdı. Peki bunları ne zaman yapacaksınız? Gelecek yıl yılbaşı itibarıyla zaten çalışmalar duracak. Bugün seçim çalışmalarından dolayı belediye başkanımız izinli. Bundan sonra Ankara’nın bir gün daha kaybetmemesi lazım. Faaliyet raporu gerçekten de bir ilçe mesafesinde faaliyet raporu. 4 yıl olarak değerlendirirsek de Ankara için kayıp 4 yıl.”

Haberin Devamı

MECLİS’TEN NOTLAR

* Önceki gün saat 14.30’da başlayan Faaliyet Raporları görüşmesi akşam 21.00 gibi bitti. Meclis iftar arası da verdi.
* AK Partili Meclis üyeleri ile ilçe belediye başkanları da yaptıkları konuşmalarda ABB yönetimi ve Mansur Yavaş’ı eleştirdi.
* ABB, ASKİ ve EGO’nun 2022 faaliyet raporları AK Parti ve MHP tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Meclis’te yeterli çoğunluk sağlanamadığı için de raporlar onaylanmış sayıldı.
* AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin Meclis’teki tartışma üzerine Yavaş’a sosyal medya üzerinden, “Doğruları, gerçekleri yüzüne vurdukça sinirleri de ağzı da iyice bozuldu CHP’li Mansur Yavaş’ın. Bu kaba, nobran, tahammülsüz ruh hali; boşa geçen koskoca dört yılın, beceriksizliğin ve kifayetsizliğin doğal bir sonucu” ifadeleriyle yanıt verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!