Erken uyarı

Güncelleme Tarihi:

Erken uyarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2022 15:46

Enerji ve su tasarrufu için mecbur kalınmadan adımlar atılması çağrısında bulunan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, futbol maçlarının gündüz oynanmasını ve ışıklı reklam panolarının da gece yarısından sonra kapatılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Almanya ve Fransa’da bina heykel aydınlatmalarının, geceleri ışıklı reklam panolarının çalıştırılmasının yasaklanması, klima kullanan dükkânların kapılarının kapalı tutulması gibi bir dizi tedbirin hayata geçirildiğini kaydeden Baran, “Ülke olarak bir enerji kriziyle karşı karşıya değiliz ancak tasarruf yapmak için de kriz olmasını beklememiz gerekmiyor. Almanya, Fransa’da alınan önlemlere benzer tedbirlerimizi hayata geçirelim” dedi.

Erken uyarı

GIDA İSRAFI YAPMAYALIM

Rusya-Ukrayna savaşının buğday ve ayçiçeği yağı ithal eden ülkeler için endişe oluşturduğunu kaydeden Baran, “Küresel ısınma ve siyasi gerginlikler gıda üretimi ve temini ile fiyatlarını tüm dünyanın gündemine soktu. Birleşmiş Milletler raporlarında küresel açlıktan etkilenen kişi sayısının 800 milyonu aştığı yer alıyor. Ülkemizde de her gün yaklaşık 5 milyon ekmek israf ediliyor. Öte yandan, meyve ve sebze üretimimizin yaklaşık yarısı, üretimden tüketime kadar gelen zincir içerisinde heba oluyor” dedi. Baran, vatandaşları gıda israfından kaçınmaya davet etti.

Haberin Devamı

FUTBOL MAÇLARI GÜNDÜZ OYNANSIN

Türkiye’de dünyadaki gelişmeler paralelinde önlemler alınmasının olası riskleri bertaraf etmede etkili olabileceğini kaydeden Baran, şu önerilerde bulundu:
-İşyerlerinin gece çalıştırılan ışıklı reklam panoları gece yarısından sonra kapatılabilir.
-Mağaza vitrinleri gece yarısından sonra kapatılabilir.
-Kamu binalarının gece aydınlatmaları kapatılabilir ya da sensöre dönüştürülebilir.
-Liglerde gece oynanan maçlar gün ışığına çekilebilir.
-Sokak aydınlatmaları solar enerjiyle kullanılabilir hale dönüştürülebilir.

Erken uyarı

YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN BİR FIRSAT

Yaşanan sürecin yeşil dönüşüme geçiş için önemli olduğunu belirten Baran, “Kaçınılmaz biçimde yaşanacak ve her ülkenin değişik oranlarda etkileneceği enerji krizi yeşil dönüşüm için fırsat olarak değerlendirilmeli, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji arzı güvenliği, doğru politika ve planlamayla tarım alanında kendi kendine yeten ülke konumuna gelmesi hedeflenmelidir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!