‘El Nino’ başkenti de etkileyebilir

Güncelleme Tarihi:

‘El Nino’ başkenti de etkileyebilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2023 16:33

Sıcaklığın yükselmesine yol açan ‘El Nino’ etkisinin başkent Ankara’da da hissedilebileceğine dikkat çeken TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Ankara özelinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ile birlikte birçok yerleşim birimimizde sıcaklıkların rekor kırdığı bir yaz mevsimi yaşamamız sürpriz olmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Mayıs ve haziran aylarında sağanak ve sel felaketlerini yaşayan Ankara bugünlerde de sıcak havalarla boğuşuyor. Mart ayında hava durumunu etkileyen, okyanus sıcaklıklarının ısınması anlamına gelen ‘El Nino’ etkisine girildiğini kaydeden TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Şu anda El Nino etkisi yeni yeni hissedilmekte. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün mevsimsel tahminlerine göre temmuz ayından itibaren mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık yaşayacağız” dedi. Çukurçayır, ‘El Nino’nun başkent Ankara’ya olası yansımalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı:

‘El Nino’ başkenti de etkileyebilir

REKORLAR ANLAMINA GELİYOR

Haberin Devamı

“Dünya Meteoroloji Teşkilatı, 2023 yılı Mart ayından itibaren okyanus sularının sıcaklığında meydana gelen artış ile gezegenimizin ‘El Nino’nun etkisi altına girdiğini açıkladı. Bunun anlamı ise dünyamızın sıcaklığının daha da artacağı birçok noktada sıcaklık rekorlarının kırılacağı demek. Dünya üzerindeki ısının yüzde 90’ı okyanuslar tarafından absorbe edilir. Bu nedenle dünyadaki tüm hava sistemlerinin doğuş yeri okyanus yüzeyidir. Tüm hava sistemleri okyanuslardan aldığı enerji ile gezegenimiz üzerindeki dolaşımını sağlar. Okyanuslarda tüm atmosferik sirkülasyonu düzenleyen iki temel faktör vardır.

‘El Nino’ başkenti de etkileyebilir

YAĞIŞ VE SICAKLIKTA ARTIŞ

Pasifik Okyanusu’nda meydana gelen ‘La Nina’ ve ‘El Nino’ adı verilen bu iki tanımlama da ‘La Nina’ okyanus sularının soğuması, ‘El Nino’ ise okyanusların su yüzey sıcaklıklarının ısınması demektir. Okyanus sularının soğuması veya ısınması gezegenimizdeki hava sistemlerinin rotalarını yaşam sürelerini ve etkilerini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle bu iki olay insanlığın yaşamını da doğrudan ilgilendirmektedir. Ülkeden ülkeye ‘La Nina’ ve ‘El Nino’ etkileri farklılık gösterir. Uzun yılları kapsayan bir araştırma göstermiştir ki: ‘La Nina’ yaşandığı yıllarda ülkemizde yağışlarda bir azalma meydana gelmektedir. Aynı şekilde ‘El Nino’ yaşandığı yıllarda da hem sıcaklıklarda hem de yağışlarda bir artış söz konusudur.

ANKARA’YI NASIL ETKİLEYECEK

Haberin Devamı

El Nino ile Türkiye’de de sıcaklık artışı yaşanması ve ülkemizin hemen her bölgesinde sıcaklık rekorlarının kırılacağı bir yaz mevsiminin yaşanması sürpriz olmayacaktır. Her ne kadar mart ayında El Nino’nun etkisi altına girsek de El Nino’nun getireceği sıcaklık artışları yaklaşık bir yıl içinde kendini göstermektedir. Şu anda El Nino etkisi yeni yeni hissedilmekte. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün mevsimsel tahminlerine göre temmuz ayından itibaren mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık yaşayacağız. Mevsimsel tahminler her ne kadar tutarlılığı en düşük tahminler olsa da El Nino’nun da etkisiyle gerek İç Anadolu Bölgesi’nde gerekse Ankara özelinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ile birlikte birçok yerleşim birimimizde sıcaklıkların rekor kırdığı bir yaz mevsimi yaşamamız sürpriz olmayacaktır.”

Haberin Devamı

‘El Nino’ başkenti de etkileyebilir

30 YILLIK PARAMETRELERİN ORTALAMASI

“İklim dediğimiz zaman en az 30 yıllık meteorolojik parametrelerin ortalamasını konuşuyoruz demektir” diyen Çukurçayır, “Bu nedenle sadece bir güne, bir haftaya, bir aya, bir yıla bakarak iklim hakkında konuşmak doğru değildir ve insanı yanıltır” değerlendirmesinde de bulundu.

BAKMADAN GEÇME!