Ekonomik büyüme pozitif ayrıştıracaktır

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik büyüme pozitif ayrıştıracaktır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 09:57

ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3 büyümesinin büyük bir başarı olduğunun altını çizerek, “Pandemi sonrası küresel düzeyde çalkantılar devam ederken, reel sektörün üretim ve ihracat başarısının katkısıyla sağlanan büyüme, Türkiye’yi pozitif ayrıştıracaktır” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) verilerine göre Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.3 büyüdü. Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Gürsel Baran büyümeye ilişkin, “Pandemi sonrası küresel düzeyde çalkantılar devam ederken, reel sektörün üretim ve ihracat başarısının katkısıyla sağlanan büyüme, Türkiye’yi pozitif ayrıştıracaktır” değerlendirmesi yaptı. İki yıllık pandemi sürecinde dünya ekonomisinin sarsıntılı bir dönem geçirdiğinin ve Rusya-Ukrayna savaşının bu sarsıntıyı daha da şiddetlendirdiğinin altını çizen Baran’ın değerlendirmeleri şöyle oldu:

Ekonomik büyüme pozitif ayrıştıracaktır


GELİŞMİŞ ÜLKELERİ SIKINTIYA SOKTU

“Tedarik zincirlerinin kırılması nedeniyle hammadde fiyatlarındaki yükselişe, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın eşlik etmesi, gelişmiş ülkeler dâhil olmak üzere küresel ekonomiyi sıkıntıya soktu. Bu tablo enflasyonu tetiklerken, yıllardır gündemlerinde enflasyon olmayan ülkeleri bile fiyat artışlarıyla karşı karşıya bıraktı. Küresel düzeyde tablo böyleyken, Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 7.3 büyümesi büyük başarıdır.”

Haberin Devamı

PAZARIN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ ZORUNLU

“Ülke olarak pandemi sürecini dev ekonomilerle kıyaslanamayacak düzeyde iyi geçirdik. Reel sektöre yönelik desteklerin de katkısıyla ticaret ve sanayideki başarı, ihracat gelirlerimizin yükselmesiyle moralimizi de yükseltti. Geldiğimiz noktada, küresel bir resesyon riski ile karşı karşıyayız. Bu tablo enflasyonun bir an önce kontrol altına alınması, ihracatın hem pazar hem de ürün olarak çeşitlendirilmesi zorunluluğunu ortaya koyuyor.”

TOPRAKSIZ VE SUSUZ TARIM

“Dünya ekonomisi hem zor bir dönemden geçiyor hem de sıkıntıların kısa sürede atlatılacağına ilişkin ümit taşınmıyor. Kuraklık ve gıda tedariği tüm ülkelerin gündeminde. Türkiye'nin bu süreçte küresel resesyon riskini de göz önünde bulundurarak en çok ihtiyaç duyulacak tarım ürünlerini üretmeye ağırlık vermesi, tüm destekleme mekanizmalarını bu alana yoğunlaştırması, topraksız ve susuz tarım konusunda gelişim adımları atması büyümeyi ve istikrarı sürdürmek açısından faydalı olacaktır.”

Ekonomik büyüme pozitif ayrıştıracaktır


SANAYİ ÜRETİMİ LOKOMOTİF OLMUŞTUR

Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise 7.3’lük büyüme rakamını şu sözlerle değerlendirdi: “Yüksek maliyet ve likiditeye ulaşmanın zorlaştığı bir dönemde sanayi sektörü ekonomimizin yüz akı olmuş ve büyümeye önemli bir katkı sağlamıştır. Sanayi sektörü ve sektörün ihracata katkısıyla Türkiye ekonomisi 2022 yılı birinci çeyreğinde yüzde 7.3’lik büyümeye ulaştı. 2021 ilk çeyreğinde olduğu gibi 2022 ilk çeyreğinde de dış talep ve hane halkı tüketimine dayalı bir büyüme performansı ön plana çıktı. Ülkemiz büyük altyapı yatırımlarının birçoğunu gerçekleştirmiş olup, bundan sonraki süreçte cari açığa yol açan ürünler başta olmak üzere kaynaklarımızı üretime kanalize edecek bir seferberlik başlatmalıyız. Pandemi sonrasında büyümenin itici gücü olan sanayi üretimi, yılın ilk çeyreğinde de yüzde 7.3 artışla büyümenin önemli bir lokomotifi olmuştur. Yüksek maliyet ve likiditeye ulaşmanın zorlaştığı bir döneme rağmen sanayi sektörü ekonomimizin yüz akı olmuş ve büyümeye önemli katkı sağlamaya devam etmiştir. Küresel ekonomide belirsizlikler her geçen gün artmakta ve bu belirsizlikler öngörülen toparlanmayı kırılgan hale getirmektedir. Ulusal ekonomimizin güçlendirilmesi, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme, ulusal sanayi üretiminin, özellikle de katma değeri yüksek üretim yapan imalat sanayisinin güçlendirilmesiyle mümkün olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!