EGO’nun unutkanlar deposu

Güncelleme Tarihi:

EGO’nun unutkanlar deposu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2022 14:13

Televizyon, bisiklet, matkap, drone, yangın söndürme tüpü, avukat cübbesi... Bunlar Ankara’da EGO otobüsleri, metro ve ANKARAY’da unutulan eşyalardan bazıları. EGO Genel Müdürlüğü, Kayıp Eşya Deposu’nun kapısını Hürriyet Ankara’ya açtı. İşte pandemi nedeniyle mezat düzenlenemediği için dört yıldır depoda bekleyen unutulan eşyalar.

Haberin Devamı

Ankara’da günde 1.5 milyona yakın yolcunun kullandığı toplu taşıma araçlarında her gün onlarca eşya ya unutuluyor ya da düşürülüyor. Bazı eşyalar sahiplerine teslim edilirken sahibi çıkmayan eşyaların sayısı da yıl sonu geldiğinde yüzlere ulaşıyor. EGO Genel Müdürlüğü’ne bağlı otobüs, metro ve ANKARAY’da unutulan eşyalar, EGO’nun Kayıp Eşya Deposu’nda bir yıl boyunca muhafaza ediliyor. Unutulanlar bir yılın sonunda ise düzenlenen mezatta açık arttırmayla satışa sunuluyor.

EGO’nun unutkanlar deposu


PANDEMİ GİRDİ MEZAT OLMADI

EGO, toplu taşıma araçlarında 2018’den bu yana unutulan malzemeler için araya pandeminin girmesi nedeniyle mezat düzenleyemedi. EGO’da, 2021 de dahil edildiğinde şu anda dört yıllık unutulmuş malzemeler yer alıyor. EGO Genel Müdürlüğü üç yıldır bekleyen eşyalar için önümüzdeki günlerde mezat düzenlemeyi planlıyor. EGO yetkilileri, mezat düzenlendiğinde tüm ürünlerin satıldığını belirterek, “Her şey satılıyor, hiçbir şey kalmıyor” diyor. Unutulan para ve mücevherler ise sahipleri çıkmayınca bir yılın sonunda makbuz karşılığında EGO veznesine yatırılarak kuruma gelir olarak kaydediliyor.

EGO’nun unutkanlar deposu


‘BU DA UNUTULUR MU?’ DEDİRTEN EŞYALAR

Otobüs, metro ve ANKARAY’da unutulanlar arasında cüzdan, gözlük, cep telefonu, şemsiye gibi alışılagelmiş eşyaların yanı sıra çok ilginç eşyalar da bulunuyor. Bu eşyalardan bazıları, ‘Bu da unutulur mu’ dedirtiyor. Depoda diz üstü bilgisayardan fotoğraf makinesine, bisikletten televizyona, matkaptan drone’a, pos cihazından yangın söndürme tüpüne, avukat cübbesinden kaykaya, saç düzleştiriciden çocuk bisikletine, halıdan güvenlik kamerasına, fincan takımından selfie çubuğuna, nevresim takımından çatal bıçak takımına, tripod’tan şeker ölçüm cihazına, bastondan tansiyon aletine, tekerlekli patenden melodikaya kadar yüzlerce dikkat çeken eşya yer alıyor.

EGO’nun unutkanlar deposu


OTOBÜSLERDEN GÜNLÜK METROLARDAN YILLIK

EGO’ya ait toplu taşıma araçlarında unutulan eşyaları, kimi zaman görevliler sefer sonunda araçları kontrol ederken veya temizlik yaparken buluyor, kimi zaman da duyarlı yolcular gördükleri malzemeleri şoförlere ya da istasyonlardaki güvenlik görevlilerine teslim ediyor. Eşya üzerinde telefon numarası veya adres bulunması durumunda iletişim kurularak sahibine teslimi sağlanıyor. Sahibi bulunamayan eşyalar için EGO’ya bağlı otobüs bölge müdürlüklerinde önce tutanak tutuluyor. Bu eşyalar tutanakla EGO Genel Müdürlüğü’nün ana binasındaki depoya gönderiliyor. Burada kayıp eşya defterine işleniyor. Kayıp eşyalar her ayın sonunda EGO’nun internet sitesinde de yayınlanıyor. Eşyanın sahibi olduğunu belirterek gelen yolculara ‘eşyanın ne olduğu, ne zaman, nerede, hangi araçta unutulduğu’ soruluyor. Eğer o eşyanın gerçekten o kişiye ait olduğu belirlenirse kimlik fotokopisi alınarak imza karşılığında kişiye teslim ediliyor. Eşyalar otobüslerden günlük gelirken metro ve ANKARAY’dan ise yıllık olarak depoya gönderiliyor. Görevliler, otobüslerden bazen günlük 10-15 kayıp eşya gelirken bazen de hiç eşya gelmediğini söylüyor. Unutulan eşyalar arasında yer alan nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, kurum kimliği gibi önemli eşyalar ise ilgili kurumlara tutanakla gönderiliyor.

EGO’nun unutkanlar deposu


EN ÇOK CÜZDAN UNUTULUYOR

Toplu taşıma araçlarında en çok unutulan ilk beş eşya şöyle:
1-Cüzdan
2-Cep telefonu
3-Şemsiye
4-Gözlük
5-Çanta

3 YILDA 2 BİN 30 EŞYA

EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri, 2021’de araçlarda unutulan eşyaların sayımının daha yapılmadığını kaydetti. Yetkililer, önümüzdeki günlerde mezatla satılacak olan 2018-2020 yıllarında unutulan eşya sayılarıyla ilgili ise şu istatistikleri paylaştı.
2018: 645
2019: 769
2020: 616

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!