Dolmuşçular yeni zam istedi: ‘7 TL olsun’

Güncelleme Tarihi:

Dolmuşçular yeni zam istedi: ‘7 TL olsun’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2022 00:37

Ankara’da 4 Ocak’taki artışla 5 TL olan dolmuş ücretlerine yeni bir zam daha geliyor. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası, ANKESOB’a resmi başvuru yaparak ‘dolmuşlarda indibindi ücretinin 7 TL olması’nı istedi. Oda Başkanı Murat Yılmazer, “Bu şartlarda teker artık dönmüyor” dedi.

Haberin Devamı

Başkentte toplu taşımaya zam sinyali veren EGO Genel Müdürlüğü’nden önce yeni bir zam adımı dolmuşçulardan geldi. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne(ANKESOB) dilekçe ile başvurarak ‘dolmuşlarda indibindi ücretinin 7 TL olması’nı istedi. Artan maliyetlerin esnafı zor durumda bıraktığını belirten Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi:

Dolmuşçular yeni zam istedi: ‘7 TL olsun’


BÜYÜK MAĞDURİYETLER YAŞIYORUZ

“Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVID-19 salgınından en çok etkilenen alanlardan birisi ulaşım sektörü oldu. Minibüsçü esnafı olarak bu süreçte çok büyük mağduriyetler yaşıyoruz. 21 Aralık 2021 tarihinde zam talebinde bulunduğumuzda akaryakıtın litre fiyatı 11.55 TL iken geldiğimiz noktada 15.54 TL oldu. Akaryakıtın ne kadar yükseleceğini bilmiyoruz. 30 aylık süreçte akaryakıta yüzde 150 zam gelmiş. Kasa, yani araç fiyatlarına yüzde 400 zam gelmiş. Lastik, akü, sanayi masraflarına yüzde 200 zam var. Kilometrede aracın yaktığı yakıt 2.5 ila 3 TL arası. Esnaf gelen zamları karşılayamaz durumda olduğu için evine ekmek götürmekte güçlük çekiyor. Sigorta primi ve sanayi borçlarını ödeyemez hale geldi.

BU ŞARTLARDA TEKER DÖNMÜYOR

Araçlarımıza bankalar kredi vermeyi durdurdu, esnaf borçlarını ödeyemez hale geldi. Şu anda yaklaşık 600 minibüs kazanç sağlayamadığı için evlerinin önünde duruyor, çalışmıyor. 70’ten fazla aracımız borçlarını ödeyemediği için icra yolu ile çekildi, satışı beklemekte. 450’den fazla aracımız ise borçlarından dolayı takibe düştü. Şu anda Ankara’da öğleden sonra hiç hasılat toplayamayan araçlarımız var. Bu şartlarda teker artık dönmüyor. Zam talebimiz kaçınılmaz oldu. Zam talebimizi üzülerek yapmaktayız. ANKESOB’a başvurumuzu yaptık. Bu zam talebimizin de sorunlarımızı çözmeyeceğini düşünmekteyiz. Esnafımızın beklentisi ÖTV ve KDV’den muaf olarak vergisiz akaryakıt verilmesi. Bu yönde bir adım atılması esnafa can suyu olacaktır.”

SON KARARI ANKESOB VERECEK

Haberin Devamı

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası’nın başvurusuyla ANKESOB’ta ilk olarak Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu toplanacak. Komisyonda alınacak yeni tarife kararı, ardından ANKESOB Yönetim Kurulu’na sunulacak. Talep edilen ücreti eğer yönetim kurulu kabul ederse yeni zamlı tarife yürürlüğe girmiş olacak. ANKESOB’un fiyatı daha düşük tutma yetkisi de bulunuyor. Son kararın ANKESOB’ta verilmesinin ardından tarifeyle ilgili Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne de(ABB) bilgilendirme yapılacak. Ankara Valiliği’nin de tarifeye itiraz etme yetkisi bulunuyor. İtiraz olması durumunda valilikte toplanacak komisyonda talep yeniden değerlendirilecek.

Haberin Devamı

5 ŞUBAT 2021
Ankara’da dolmuş ücretleri 4 Ocak’ta 5 TL’ye, toplu taşımada da tam biniş ücreti 5 Ocak’ta 4.5 TL’ye yükseltilmişti. EGO Genel Müdürlüğü 3 Şubat’ta “Bilet ücretlerinde yeniden düzenleme yapmak zorunda kalabileceğimizi, üzülerek ifade etmek istiyoruz” açıklaması yapmıştı. Hürriyet Ankara da konuyu “EGO’DAN ZAM SİNYALİ” haberiyle gündeme getirmişti.

Dolmuşçular yeni zam istedi: ‘7 TL olsun’

Ankara’da 28 durağa bağlı toplam 2 bin 231 dolmuş bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!