Doğanın yanında mücadele etmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Doğanın yanında mücadele etmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2021 00:11

İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Glasgow’da gerçekleşecek 26’ncı BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP26) öncesi ‘İklimce sohbetler’ oturumu düzenledi.

Haberin Devamı

İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott’un ev sahipliğinde gerçekleşen oturumu, ünlü oyuncu Mert Fırat yönetti. Oturumda Chilcott’un yanı sıra UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Türkiye’nin İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar konuşma yaptı.

TÜKETİCİ DEĞİL TÜRECİTİ OLMALIYIZ

Çevreci kişiliğiyle öne çıkan Mert Fırat, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda şunları söyledi: “Bu, türümüzü sürdürmek için vermemiz gereken bir mücadele. İnsanlığın doğanın karşısında değil, yanında mücadele etmesi söz konusu. Bu konuda bireysel olarak çabalarımızın hayatı yaşamının bir vergisi olduğunu düşünüyorum. İnsanlar bireysel olarak da bu mücadeleye ortak olabilir. Birey olarak tüketim alışkanlıklarını değiştirerek başlayabiliriz. Ambalajlı gıda seçimi, su kullanımı, daha az kimyasal ürünlerin tüketimi, kısacası tüketici değil türetici olarak katkı sağlayarak, dünyayı değiştirmeye dair adım atabiliriz.”

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE

Toplantıda konuşan Büyükelçi Chilcott, Türkiye’nin son adımlarını, özellikle de Paris Anlaşması’nı onaylamasını ve 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyona ulaşacağı yönündeki açıklamasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar da, Türkiye’nin, enerjiden tarıma, sanayiden ulaşıma, ekonominin her sektöründe, iklim gündemiyle uyumlu güçlü politikalar uygulamaya devam edeceğini vurguladı. UNDP Temsilcisi Vinton ise UNDP’nin iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına politika düzeyinde ve yenilebilir enerji, enerji etkinliği, biyoçeşitlilik, döngüsel ekonomi ve afet risk azaltımı gibi çok çeşitli alanlarda yürüteceği projeler aracılığıyla destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!