Değerini 10 bine katladı

Güncelleme Tarihi:

Değerini 10 bine katladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 02:00

400 dolarlık bordan, minimum ton değeri 4 milyon doları bulan yüzde 96 saflıkta elementer bor ürünü elde edildi. Ürün, uzun menzilli füzelerde ve uzay roketlerinde kullanılabilecek.

Haberin Devamı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile bir savunma sanayi firması tarafından yürütülen proje kapsamında 400 dolarlık bordan, minimum ton değeri 4 milyon doları bulan yüzde 96 saflıkta elementer bor ürünü elde edildi. Türkiye'de ilk kez sanayisel ebatlarda üretilen ürün, özellikle uzun menzilli füzelerde ve uzay roketlerinde yakıt katkısı olarak kullanılabilecek. Proje ekibinin başkanlığını yapan, üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mükerrem Şahin, bordan üretilen ürünlerden en değerlilerinden birinin "elementer bor" olduğuna dikkat çekti. Laboratuvar boyutunda yaptıkları ön çalışma neticesinde patent başvurusunda bulunduklarını dile getiren Şahin, patent başvurusunun ön onaydan geçtiğini söyledi. Şahin, özetle şunları kaydetti: 

Haberin Devamı

Değerini 10 bine katladı

DÜNYADA 3-5 ÜLKE VAR

“Ürünümüzü geliştirecek sistemi kurup, yüzde 96 saflıkta ürün geliştirdik. Ürünümüzün analizini yaptırdık, gördük ki bu ürün uzun menzilli füzeler ve uzay roketlerinin yakıtlarında kullanılacak saflığa ulaşmış şekilde elde edildi. Bu tabii bize çok mutluluk verdi çünkü bu saflıkta küresel ölçekte üretim yapan dünyada 3-5 ülke var. Türkiye de bu ülkeler arasında yerini almış oldu.

İHRACATI ARTIRACAK

Normalde tonuna 300-400 dolar verdiğimiz borun buradaki ton değerleri 4-5 milyon dolardan başlar. Yani biz bu sayede ham olarak 300-400 dolara satabildiğimiz bor ürününü 4-5 milyon dolara satabilecek hale getirdik. Katma değer katarak Türkiye’nin satış ve ihracat potansiyelini artıracak bir ürün haline getirdik. Şimdi bunun daha büyük sanayi tesisini kurma amacındayız, yolumuza devam edeceğiz.” 

Değerini 10 bine katladı


Şahin, dünyada bu şekilde üretim yaparak satış yapan ülkelerin başında ABD, Rusya ve İsrail'in geldiğini söylüyor.

BAKMADAN GEÇME!