Dans, kadın ve erkeğin en güzel birlikteliği

Güncelleme Tarihi:

Dans, kadın ve erkeğin en güzel birlikteliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2007 00:00

Fransa’nın en ünlü sanatçılarından Dany Brillant ile kadınlardan gelecek projelerine, Türkiye karşıtlığı ile bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’den burcuna kadar çok çeşitli konularda konuştuk. Türkiye’de en çok "Suzette", "Quand je vois tes yeux" ve "Ma fiancee elle est partie" adlı hit parçalarıyla tanınan yakışıklı sanatçı, Akdeniz ve oryantal ruhu taşıdığına, parçalarıyla insanları dans ettirmeye çalıştığına dikkat çekerek, "Dans, kadın ve erkek arasındaki en güzel paylaşım" dedi.

BAŞKENT’te muhteşem bir konser veren Fransız sanatçı Dany Brillant, Akdeniz ve oryantal ruhu taşıdığını belirterek, "Türkiye’ye özel, oryantal ezgiler taşıyan bir albüm yapmak isterim" dedi.

İstanbul Parkorman’da 4 bin kişiye seslenen, geçen hafta ise Ankaralı hayranlarını büyüleyen Fransız sanatçı, Ankara Hürriyet’e çok özel açıklamalarda bulundu. Brillant, eşsiz yorumunun yanı sıra, sıcaklığı ve karizmasıyla dikkat çekti.

Brillant’ı Türkiye’ye getiren organizatör Erkan Özerman, Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş ve Türkiye Gençlik Kulübü Federasyonu Başkanı Osman Gökçek’in de aralarında bulunduğu geniş bir davetli grubunun katıldığı yemekte Ankara Hürriyet’i kırmayarak özel bir röportaj veren 42 yaşındaki yakışıklı sanatçı, kadınlardan gelecek projelerine, burcundan, hayat anlayışına kadar çok çeşitli konularda samimi açıklamalarda bulundu.

KADINLAR HAYATA SAYGI GÖSTERİR

Kendisinin oğlak burcu olduğunu ve en belirgin özelliğinin ise dikkafalılık olduğunu söyleyen Brillant kadınlarda en beğendiği özelliğin ise cömertlik olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kadınlar cömerttir ve hayata saygı duyar, çünkü hayat verir. Erkeklerin bu özelliği yoktur. Kadınlar aynı nedenle savaşı ve şiddeti sevmezler. Erkekler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Kadınların politikada daha çok yer alması bu açıdan çok önemli bana göre."

OĞLAK BURCUYUM

28 Aralık’ta doğan Brillant’a oğlak burcunun özelliklerini taşıyıp taşımadığını sorduğumuzda ise astrolojiye yabancı olmadığını ortaya koyan şu cevabı verdi:

"Oğlak biraz melankoliktir. Toprak burcudur. Maskülen bir burçtur. Duygusalızdır ama göstermeyiz. Oğlaklar soğukkanlı, güçlü görünür ama aslında kolay incinebilen, duygusal bir burçtur. Belki de kendimizi korumak için güçlü bir imaj çizeriz. İçi feminen, dışı maskülen bir burç da diyebiliriz. Şarkı söylediğimde melankolik yanımla söylerim.

ORİENTAL A L’İSTANBUL

Bir önceki albümü "Jazz a la Nouvelle Orleans" için cazın memleketi New Orleans’a giden ve orada dünyaca ünlü müzisyenlerle çalışan Brillant, İstanbul için de böyle bir proje düşünüp düşünmeyeceği sorusunu şöyle yanıtladı:

"Neden olmasın, zevkle. Ama Türkiye ve İstanbul için cazdan daha oryantal bir müzik yapmak lazım. Benim annem ve babam Tunus’lu, ben de Tunus’ta doğdum. Ruhumda Akdenizlilik ve bir parça oryantalizm var. Müziklerimi iyi dinlerseniz derinden oryantal ezgileri hissedebilirsiniz. Dolayısıyla Türkiye’de böyle bir albüm yapmayı çok isterim. Türkçe şarkı da söylemek isterim. Ama bunun için Türkiye’yi iyice tanımam, araştırmam gerekir."

İNANILMAZ BİR İLGİ VAR

"Müzik kalpten gelir" diyen Brillant, şunları kaydetti:

"Şarkılar bir şişenin içine saklanıp denize atılması gibi. Denize atarsınız ve nereye gittiğini bilmezsiniz. Bu şişenin Türkiye’ye de geldiğini bilmek çok sevindirici. Fransa’da bilinmem, konserlerime gelinmesi çok normal, çünkü televizyon programlarına çıkıyorum, tanınıyorum, ama Türkiye’de bu kadar sevildiğimi görmek beni inanılmaz mutlu ediyor. Bu sanki bir mucize. Fransa’da Türklerle fazla bir kontağım yok ama Türkiye’ye gelip konser verdiğimde bakıyorum insanlar şarkılarımı biliyor, benimle birlikte söylüyor. Bu beni çok şaşırtıyor. Hem de bildiğim kadarıyla Fransızca Türkiye’de çok bilinen, konuşulan bir dil değil.

Fransızlar önyargılı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin Türkiye karşıtlığı hakkında ne düşündüğünü sorduğumuz Brillant, şöyle konuştu: "Fransızlar önyargılı. Önyargılı olursanız insanları, geleneklerini, kültürlerini tanımaya çalışmazsınız ve yanlış fikirlere sahip olursunuz. Düşüncelerinizi değiştirmek zorlaşır. Fransa’yla Türkiye’nin arasında büyük farklar yok. Örneğin Polonya’da kendinizi çok daha başka ve uzak bir ülkede gibi hissederken, Türkiye’de İtalya veya Fransa’da olduğunuzdan farklı hissetmiyorsunuz. Fransızlar önyargılarını, fikirlerini değiştirmek için Türkiye’yi ziyaret etmeli, Türkleri tanımalı. Ama fikirlerini değiştirmek istediklerini zannetmiyorum. Değiştirmekten korkuyorlar. Belki de Türkiye’yi istememelerinin gerçek nedeni ekonomiktir ve bunu farklı gerekçelerin arkasına gizliyorlardır."

Aile değerlerinin askeriyim

Kendisi de tango, salsa, cha cha, mambo ve swing yapan Brillant, dansın kadın ve erkek arasındaki en güzel paylaşım olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Fransa’da diskoteklere bakıyorum, herkes yalnız dans ediyor. Benim annemle babam, anneannemle dedem birbirleriyle dans pistinde tanışmış. Annemle babam benim son albümüme adını veren ’Histoire d’un Amour’ şakısında tanışıp dans etmişler. Bence kadın ve erkeğin tanışmasının en güzel yolu dans. İnternetle tanışma olayını hiç sevmiyorum. Çok teknolojik, çok gerçeküstü. Ben aile gibi değerlerin korunmasının askeriyim. Müziklerimle insanları mutlu etmeyi, onları dans ettirmeyi, eskinin sıcaklığını tekrar yakalamayı amaçlıyorum. Türkiye’yi bilmiyorum ama Fransa’da bugün birçok insan yalnız."

Yeni kültür elçisi Brillant

Ankara’dan önce İstanbul Parkorman’da 4 bin kişiye unutulmaz bir konser veren Brillant burada Fransız ulusal kanalı için de bir tanıtım filminin çekimlerine katıldı. Ünlü sanatçı, Fransa’nın reyting canavarı Saga programı için İstanbul’da çekilen bir saatlik tanıtım filmini seslendirerek Türkiye’nin yeni kültür elçisi oldu. Ayasofya’dan Kapalı Çarşı’ya, Dolmabahçe Sarayı’ndan eğlence mekanları Reina ve Sortie’ye kadar İstanbul’un çeşitli mekanlarında çekilen film, TV5 ile tüm dünyada yayınlanacak. Brillant, Eylül ayında candan Erçetin’le birlikte Paris’te sahneye çıkacak.

Konserden notlar

Ankara’daki ilk konserinde Dany Brillant enerjisi ve yorumuyla, müzikseverleri coşturdu. Yaklaşık 1.5 saat sahnede kalan, son üç şarkıyı ise Candan Erçetin’le söyleyen Brillant, sık sık dinleyicileri sahneye davet ederek, onlarla birlikte dans etti. Dean Martin’den Volare parçasını söylerken dinleyicilerin kendisine eşlik ettiğini gören Brillant, parçanın bölümlerini kadın ve erkeklere ayrı ayrı söyletince salonda keyifli anlar yaşandı. Dario Moreno’dan söylediği "Mambo Italiano" ve Türkiye’de en çok sevilen parçalarından olan "Ma fiancee elle est partie" (Nişanlım Beni Terketti) parçasına dinleyiciler sevinçle eşlik etti. "Une Fille Comme Ca" parçasında sahneye çağırdığı dinleyicilerle salsa yapan Brillant, 18 yaşında bestelediği "Viens a Saint Germain" parçasını söylemeden önce Paris’de Saint Germains’e gidecek dinleyicilerin orada kendisini hatırlamasını istedi. "La Vie en Rose" parçasını seslendiren Candan Erçetin’in Fransızca’sını öven Brillant, Erçetin’in parçayı en az Edith Piaf kadar iyi yorumladığını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!