Çözüm bekleyen problem otopark

Güncelleme Tarihi:

Çözüm bekleyen problem otopark
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2023 12:23

Yıkım çalışmaları devam eden Kayabaşı Mahallesi’nin Ankara Kalesi’ndeki otopark sorununa çözüm olabileceğini dile getiren bölge esnafı, “Mahalleden Kale’ye yeni bir giriş yolu yapılabilir ve alana yapılacak çok katlı ‘en az 3-4 katlı’ otopark ile Ankara Kalesi rahatlatılabilir” diyor.

Haberin Devamı

Ankara’nın en önemli tarihi alanlarından olan Ankara Kalesi’ndeki otopark sıkıntısına dikkat çeken bölge esnafı, yıkım çalışmaları yapılan Kayabaşı Mahallesi’ne otopark yapılmasını istiyor. “Artık kendimiz valelik yapar olduk, müşterinin aracını alıp otoparkta boş alan arar hale geldik” diyen esnaf, acil bir çözüm bekliyor. Esnafın ortak sorunlarına değinen Emin Antik Sanat Merkezi’nin kurucularından İbrahim Terzioğlu da “Kayabaşı bir an evvel metruk yapılardan arındırılmalı ve alana acilen çok katlı bir otopark yapılmalı” çağrısında bulunuyor. Terzioğlu, soruna yönelik çözüm önerilerini ise şöyle sıralıyor:

Çözüm bekleyen problem otopark

Haberin Devamı

ÇOK KATLI OTOPARK PROJESİ ŞART!

“Yaklaşık 12 yıldır Ankara Kalesi’ndeyim ve bölgenin en önemli sorunlarından biri araçların park yeri bulamaması. Yurt içinden ve yurt dışından Ankara Kalesi’ni ziyarete gelenler için yeterli otoparkın olmaması büyük bir problem. İnsanlar Kale’ye geldiklerinde araçlarını park edecek yer bulamıyor. Müşterilerimize neden gelmiyorsunuz dediğimde, ‘Yer bulamıyoruz, nasıl gelelim?’ diyor. Söyleyecek bir şey bulamıyorum. Bölge esnafıyla da çok sık bir araya gelip önerilerimizi dile getiriyoruz. Kayabaşı Mahallesi metruk yapılardan bir an evvel arındırılmalı ve Ankara Kalesi’nin trafik yükünü alacak bir otopark projesi yapılmalı. Yani Kayabaşı, virane halinden kurtulmalı. Sonrasında mahalleden Kale’ye yeni bir giriş yolu yapılabilir ve alana yapılacak çok katlı ‘en az 3-4 katlı’ otopark ile Ankara Kalesi rahatlatılabilir.

Çözüm bekleyen problem otopark

Çözüm bekleyen problem otopark

ARAÇ GİRİŞ-ÇIKIŞI KAYABAŞI’NDAN OLSUN

Kale, başkent Ankara’nın bana göre hem doğduğu yer hem de kalbi. Tarihi bir doku yatıyor. Bu tarihi dokuyu da korumak gerekiyor. Dünyanın her yerinde tarihi alanlar araç trafiğine kapatılır. Kayabaşı Mahallesi’ne yapılacak otoparkla Kale’ye giriş ve çıkışlar sadece mahalleden sağlanabilir. Böylece, Kale araç trafiğine de kapatılmış olur. Kalenin sokakları zaten dar bir de araçlarıyla sokağın içerisine hızla girenler var. Yayalar açısından da oldukça riskli. Geçtiğimiz aylarda, Atpazarı Sokak’ta bir araba geri geri gelirken yaşlı bir kadına çarptı ve kadıncağız ne yazık ki yaşamını yitirdi. Bu ve benzeri üzücü olayların yaşanmaması adına Ankara Kalesi’ne araç girişinin kapatılması gerekiyor. Kayabaşı Mahallesi’ne yapılacak bir otopark ile Kale’ye giriş ve çıkışlar sadece Kayabaşı’ndan sağlanabilir. Böylece Kale içine araç girmemiş olur.”

Haberin Devamı

Çözüm bekleyen problem otopark

MEVCUT OTOPARKLAR YETERSİZ

Kale’de bulunan mevcut otoparkların araç kapasitesi olarak yetersiz olduğunu ve otopark sıkıntısı nedeniyle müşteri kaybı yaşandığını dile getiren bölge esnafı ise konuya ilişkin, şunları dile getirdi:

Çözüm bekleyen problem otopark

OTOPARK KALE’NİN YAKINLARINDA OLMALI

*Taner Kısal: "Müşterilerimiz gelmeden önce bizi arayıp araç için yer sıkıntısı olup olmadığını soruyor. Özellikle hafta sonları araç sayısı o kadar fazla oluyor ki insanlar gelmeye, gezmeye çekiniyor. Planlama yapılırken bölgenin araç girişlerine kapatılıp kapatılmaması konusunun iyice düşünülmesi gerekiyor. Bu anlamda alternatif çözüm yolları geliştirilebilir. Bunun haricinde yapılacak olan çok katlı otopark buraya biraz uzak kalıyor. Kalenin kendine özel geniş çaplı düşünerek yapılması gereken bir çok katlı otoparka ihtiyacı var yani Kale’ye özgü yapılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Çözüm bekleyen problem otopark

ESNAF YER BULAMIYOR, İNSANLAR NE YAPSIN?

*Abdul Samed Ürün: Ankara Kalesi, başkentin göz bebeği. Yerli ve yabancı turistlerin ilk gezeceği yer. 5 yıldır Atpazarı Sokağı’nda esnaflık yapmaktayım. Buraya geldiğimizden beri çeşitli yerlerde sesimizi duyurmaya çalıştık. Gelen müşterilerimizin çoğu arabasını park edecek bir yer bulamadığı için geri dönüyor. Artık kendimiz valelik yapar olduk, müşterinin aracını alıp otoparkta boş alan arar hale geldik. Bölgenin en önemli sorunlarından birisi otopark sorunu. Sabah saat 9-10 gibi geldiğimizde biz bile arabamızı park edecek yer bulamıyoruz, insanlar ne yapsın?

Haberin Devamı

SAAT DÜZENLEMESİ GETİRİLEBİLİR

Çözüm bekleyen problem otopark

*Ali Ertunç: Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Ankara Kalesi’nin otopark sorunu zaman zaman hem esnafı hem de vatandaşı mağdur ediyor. Kale’nin araç trafiğine açık olması da sıkıntı fakat bunun için belli bir saat düzenlemesi getirilebilir. Özellikle esnaf, belirtilen saat aralıklarında mallarını dükkânına getirip bırakabilir. Biz, erken saatlerde gelmemize rağmen çoğu zaman yer bulmakta zorlanıyoruz bu anlamda vatandaşın tedirginliğini anlayabiliyorum. Acilen, bölgeye otopark sorununu çözüme kavuşturacak bir alan açılmalı.

Çözüm bekleyen problem otopark


Ankara Kalesi-Atpazarı Sokak’ta esnaflık yapan Mustafa Cem de Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait otoparkın Kale’nin araç yoğunluğunu yeteri kadar kaldıramadığını dile getirerek, “Otopark zaten sabah saatlerinde, esnafın aracıyla dolmuş oluyor, daha fazla araç kapasiteli bir otoparkın hizmete açılması gerek” çağrısında bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!