COVID-19'dan korunmak için evlerimizi havalandıralım

Güncelleme Tarihi:

COVID-19dan korunmak için evlerimizi havalandıralım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2021 00:12

COVID-19’un kapalı ortamlarda daha hızlı yayıldığını hatırlatan Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Evlerin sık sık havalandırılması virüsün o ortamdaki etkisinin azalmasını sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Kış sezonunda virüsler için ideal bir ortamın oluştuğunu aktaran Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, havanın soğuduğunu ve kapalı ortamlarda ise virüsün daha hızlı yayıldığının altını çizdi. Oğuztürk, “Soğuklarda kalabalık ortam olması ve insanların kapalı ortamlarda bulunma zaruriyeti maalesef virüs için daha hızlı yayılma imkânı sağlayacaktır. Bu bizim aleyhimize bir süreç izleyebilecektir. Bunun önüne geçmek için öncelikli olarak bireysel hijyen kurallarına devam edilmeli” dedi. Oğuztürk, evlerin ısıtılması için havalandırmanın ihmal edilebildiğini belirterek, şunları kaydetti:

COVID-19dan korunmak için evlerimizi havalandıralım


BULAŞTIRICILIK ETKİSİ AZALTILIR

“Soğuk havalarda belki evleri ısıtmak için uğraşıyoruz ama yine de havalandırmayı ihmal etmemeliyiz. Evlerin sık sık iki-üç dakika da olsa havalandırılması virüsün o ortamda bulaştırıcılık etkisinin azalmasını sağlayacaktır. Sonuç itibarıyla kısa süreli havalandırma ortamın çok da soğumasına neden olmayacaktır. Kışın salgınla mücadelede dezavantajlı bir süreç yaşayacağız, ekstra tedbirler almamız gerekiyor.

AŞIYLA KENDİMİZİ GÜVENE ALIYORUZ

İnsanlar, koronivürüs aşısının yanı sıra grip aşısını da yaptırmalı. Hipertansiyon, diyabet, böbrek, karaciğer yetmezliği gibi kronik rahatlığı olanlar öncelikli olarak iki aşıyı da olmalı. Hem grip hem COVID-19 aşısı olun. Grip aşısı olan bir kişinin, 'Grip aşısıyla COVID-19'a yakalanmaz' diye bir durum yok. Her hastalığın aşısı sadece o hastalıktan koruyacaktır. 10-15 gün arayla yaptırmak en iyisi. Aşıyla kendimizi güvene almış oluyoruz.”

BAĞIŞIKLIK ÜST SEVİYEDE TUTULMALI

Oğuztürk, bağışıklığın bireysel tedbirlerle üst seviyede tutulabileceğini, kışın da beslenmeye ve günlük aktivite yapmaya özen gösterilmesi gerektiğini aktardı. Protein, karbonhidrat ve yağ oranını dengeleyen bir beslenme öneren Oğuztürk, “Yapılan araştırmalara göre, COVID-19 obezlerde daha ağır seyrediyor. Onun için beslenme ve aktivitenize dikkat edin. Kışın fiziksel aktiviteler bizi zorlasa da egzersizi eksik etmeyin” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!