Çeliğin kalitesini üç boyutlu ölçecek

Güncelleme Tarihi:

Çeliğin kalitesini üç boyutlu ölçecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 15:27

Atılım Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin geliştirdiği, çeliğin kalitesini Avrupa standartlarında, 3 boyutlu ölçen mikroskop OTOMET, nano teknoloji ve sağlık alanlarında da kullanılabilecek.

Haberin Devamı

Türkiye’nin demir-çelik sanayisinde Avrupa ikincisi, dünya sekizincisi olduğunu fakat sektörün ihtiyacı olan karakterizasyon cihazını üretemediğini belirten Atılım Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göksel Durkaya, “Ürettiğimiz OTOMET adlı cihaz özellikle yüksek kaliteli çeliklerin kalitesini ölçmeye yarıyor. Üretilen çeliğin Avrupa standartlarına göre ne kadar kaliteli olduğunu belirliyor. Aynı sistem, nano teknoloji ve mikro teknoloji araştırmalarda da kullanılabiliyor. Sistemin ODTÜ ve Bilkent üniversitelerine satışı yapıldı ve araştırmalarında kullanılıyor” dedi.

KAN HÜCRESİ İNCELENEBİLİR

OTOMET'in tek başına tamamen otomatik bir sistem olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Durkaya şunları söyledi:
“Sistem üç eksende otomatik olarak hareket edebiliyor. Saç teli kalınlığında bir objenin 3 boyutlu modelini çıkarıyor. Sadece demir-çelik sanayi değil sağlıkta da kullanılabilir. Bu tip sistemle 3 boyutlu ölçülen kan hücresinde sorun olup olmadığını daha iyi ölçülebilir. Başkent Üniversitesi Hastanesi, OTOMET’i denemeye başladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!