Mikroskop
Mikroskop Haberleri
Ev tozu konusundaki eğitim eksikliği sağlığımızı etkiliyor mu?
Dyson’ın yeni araştırması, küresel pandeminin başlangıcından bu yana 5 kişiden 3'ünün evlerini daha sık temizlediğini ortaya koyuyor.
Mikroskobik fotoğrafın hocasına ödül
Mikrografi (mikroskobik fotoğraf) konusunda 33 yılı aşkın süredir çalışma yapan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alp Can’ın “Yaşam Bilimlerinde A’dan Z’ye Mikroskopi” isimli kitabı hem bilim hem de fotoğraf dünyasında ses getirdi.
Rus bilim insanları duyurdu... İşte mutasyonlu koronavirüsün ilk fotoğrafı!
Rus bilim insanları, mutasyonlu Kovid-19'u ilk kez görüntüledi. Koronavirüsün İngiltere’de ortaya çıkan yeni mutasyonunun dünyadaki ilk mikroskop fotoğrafı dünyada heyecan yarattı.
Hayvanları ölümden kurtaracak mobil mikroskop geliştirildi
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim üyeleri, hayvanlarda birçok hastalığa çok hızlı teşhis konulmasını sağlayan, kan, idrar, dışkı ve deri numunelerinin 10 dakikada sonucunun alınabileceği cep telefonuna entegre mobil mikroskop geliştirdi. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, erken teşhisle hayvan ölümlerinin ciddi ölçüde durdurulacağını, insan sağlığı için de kullanılabileceğini açıkladı.
Sperm Yokluğu Çocuk Sahibi Olmaya Her Zaman Engel Değil
Menide canlı ya da cansız hiçbir spermin bulunmaması durumu azospermi olarak adlandırılır. Erkek kaynaklı kısırlığa yol açabilen bu durum birçok çiftin çocuk sahibi olmaktan vazgeçmesine neden olabiliyor. Gelişen tıbbi teknikler sayesinde azospermi hastalarında da sperm bulunabileceğini belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan çocuk sahibi olmak isteyen azospermi hastalarına önemli bilgiler aktardı.
Toprağın nemini ölçen teknoloji ile orman yangınları önlenecek
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün 2019 yılı verilerine göre, geçen yıl Türkiye’de toplam 2 bin 688 orman yangını meydana geldi. Orman yangınlarının önceden tahmin edilerek bir erken uyarı modelinin geliştirilebilmesi için yapılan araştırmalar, yangın ve iklim arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekiyor. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü’nden doktora öğrencisi Burcu Calda’nın Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi M. Ali Khalvati’nin danışmanlığında yürüttüğü proje, orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesi konusunda yeni bir perspektif sunuyor.
Depreme ameliyatta yakalanan doktor o anları anlattı: Hastam kör olabilirdi
Göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Safiye Küçükgül’ün İzmir’de 114 kişinin hayatını kaybettiği depreme ameliyat anında yakalandığı ortaya çıktı. Katarakt hastası Peyami Nalıncı’nın ameliyatına başladıktan hemen sonra sarsıntının başladığını belirten Küçükgül, yaşadıklarını şöyle anlattı:
Patoloji nedir? Patalog ne demek? Patoloji uzmanı (Patalog) ne iş yapar?
Tıp dünyasında çok sık duyulan pataloji hastalık bilimi olarak bilinir. Herkesin neredeyse bir defa gittiği patoloji bölümünün ilgilendiği hastalıklar merak konusu oluyor. Patoloji nedir? Patolog ne demek? Bu konu hakkındaki tüm detayları sizler için derledik.
Hollandalı bilim insanları dünyanın en küçük teknesini üretti... Ne işe yaradığına inanamayacaksınız!
Hollandalı bilim insanları çığır açacak bir gelişmeye imza attı. Uzmanlar insan vücudunda ilaç taşıyacak dünyanın en küçük teknesini üretti
Mikrobiyoloji nedir? Mikrobiyolog ne demek? Mikrobiyoloji bilimi neler ile ilgilenir
Tıpta en çok merak edilen konulardan birisi de Mikrobiyolojidir. Mikroorganizma ve küçük organizmaları inceleyen bu bilim dalı canlılar için de oldukça önemlidir. Mikrobiyoloji nedir? Mikrobiyolog kime denir? Sizler için tüm ayrıntılarıyla derledik.
Histoloji nedir? Histolog ne demek? Histoloji bilimi neler ile ilgilenir
Son dönemlerde özellikle Kim Milyoner Olmak İster programı ile ön plana çıkan Histoloji kelimesi, birçok kişi tarafından merak ediliyor. İnternet üzerinden bunun araştırmasını yapan insanlar aynı zamanda ilgi alanları ve kullanım alanları hakkında da bilgi elde etmektedir. Peki, histoloji nedir? Histolog ne demek? Histoloji bilimi neler ile ilgilenir? İşte bu konuda bilinmesi gerekenler.
Varikosel Çocuk Sahibi Olmaya Engel mi?
Testislerde bulunan toplardamarların anormal şekilde genişlemesi ve bu bölgede varis benzeri yapılar oluşması ile ortaya çıkan varikosel hakkında Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murat Mermerkaya bilgiler verdi.
"Koronavirüse karşı gözlerinizi lensle değil, gözlükle koruyun"
Pandemi döneminde göz kuruluğunun arttığını belirten Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Gözlük kullananlarda cerrahi maskelerin üst bölümünden nefesimiz havaya kısıtlı da olsa geçerken gözümüze çarpmasıyla camda buğulanma ve gözde kuruluk yapabilir. Lens kullananlar olabildiğince gözlüğe geçmeli. Çünkü hem daha hijyenik hem de kısmen de olsa dış ortamdan ayıran bir bariyer görevi görmektedir” dedi.
Genital sorunlar rahim kanseri belirtisi olabilir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, rahim kanseri hakkında merak edilenleri yanıtladı.
Çocuklarda göz bebeklerinin aşağıya bakması beyin tümörü belirtisi olabilir
Çocukluk çağı beyin tümörleri hakkında bilgiler veren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nazlı Çakıcı, "Küçük çocuklarda baş çevresinde artış, bıngıldakta şişme, kusma, huzursuzluk ve göz bebeklerinin aşağıya bakması gibi bulgular görülebilir" dedi.
Üniversitelerde yeni hijyen kuralları açıklandı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) işbirliğiyle Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında, üniversite yerleşkelerinde sağlıklı ve temiz ortamların oluşturulması, hijyen koşullarının sağlanması için ‘Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu’ hazırlandı.
Son dakika haberleri... YÖK'ten üniversitedeki tedbirlerle ilgili açıklama
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) iş birliğiyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında üniversite yerleşkelerinde sağlıklı ve temiz ortamların oluşturulması, hijyen koşullarının sağlanması için "Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu" hazırlandı. Kılavuzda, akademik-idari personel ile öğrencileri korumaya yönelik tedbirler, hijyen ve temizlik uygulamaları ve enfeksiyon kontrol önlemlerine yer verildi. Kılavuzda "Dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesinin belirlenmesi, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gereklidir. Kapalı alanlarda bulunan herkesin sürekli maske kullanımı sağlanmalıdır. Birlikte yapılan aktivitelerde yakın mesafede olunması gerekli ise maskeye ilaveten ayrıca yüz siperliği de kullanılmalıdır'' ifadelerine yer verildi.
Covid-19 Nedeniyle Erken Evre Kanser Tanısı Azaldı!
COVID-19 nedeniyle rutin kontrollerin ertelenmesi nedeniyle daha geç evre kanser vakaları attı. Yakınması olsun, olmasın virüs korkusundan insanların hastaneye gitmekten çekindiklerini belirten Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, önemli açıklamalarda bulundu.
Opr.Dr.Esra Çabuk Cömert yanıtladı: Tüp bebekle ilgili bilmeniz gerekenler
Çocuk sahibi olamayan anne baba adaylarının, günümüzde en çok tercih ettiği tedaviler arasında tüp bebek geliyor. Sürekli gelişen ve yeniliklerle birlikte, başarı şansı artan tüp bebek tedavisine ilişkin merak edilenler de oldukça fazla. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek tedavisine dair merak edilenleri yanıtladı. Kısırlık neden olur sorusundan, tüp bebek tekniklerine kadar birçok soru sorduk…
Mikroskobik canlılar nelerdir? Nerede yaşar ve solunum yapar mı? Mikroskobik canlıların özellikleri ve faydaları
Mikroskobik canlılar; en basit tanımıyla, gözle görülemeyen canlılardır. Özellikle mikroskopla incelenerek görüldüklerinden dolayı ayrı bir bilim dalı olarak karşımıza çıkan Mikroskobik canlılar nelerdir? Nerede yaşar ve solunum yapar mı? Mikroskobik canlıların özellikleri ve faydaları nelerdir? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
Ultraviyole ve radyasyon katarakt oluşumunu hızlandırıyor
Ultraviyole ışınlarına ve radyasyona maruz kalmanın katarakt oluşumunu hızlandırdığını ifade eden Op. Dr. Adnan İpçioğlu, genellikle 60 yaşından sonra görülen katarakt hastalığının artık daha erken yaşlarda ortaya çıktığına dikkat çekti.
7. Sınıf Fen Bilimleri Hücre Ve Yapısı konu anlatımı
Vücudumuz oldukça fazla sayıda hücreden oluşmaktadır. Hatta bu sayılar yüz binlerce ve milyonlarca olarak sayılır. Yaşamın temelinde hücreler bulunur. Şimdi hücreler hakkında bilgileri alacağız ve yapısını öğreneceğiz. İşte 7. sınıf fen bilimleri hücre ve yapısı konu anlatımı.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Hayatımızda Teknoloji konu anlatımı
Hayatımızı önemli oranda kolaylaştıran teknoloji, doğru şekilde kullandığımız takdirde bizim en iyi dostlarımızdan biri oluyor. Bu konuda birçok değişik özelliğe ve göreve sahip teknolojiler bulunmaktadır. Şimdi günlük hayatımızda kullandığımız teknolojilerin ne olduğuna bakalım ve inceleyelim. İşte 4. sınıf sosyal bilgiler hayatımızda teknoloji konu anlatımı.
Van Gölü'nde kirliliğe karşı proje
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce (YYÜ) başlatılan ve birçok alanda uzman 4 bilim insanının yer aldığı proje ile Van Gölü'nde kirlilik oranını belirlemek ve bu kirliliği önlemek için harekete geçildi. Proje kapsamında Van Gölü'nde belirlenen 800 metrekare alanda ölçüm yapılıyor. Su Ürünleri Fakültesi'nden öğretim üyesi Dr. Ataman Altuğ Atıcı, yapılan çalışmalara göre, Van Gölü'nün ciddi kirlilikle karşı karşıya olduğunu söyledi.
7. Sınıf Fen Bilimleri Mercekler konu anlatımı
7.Sınıf Fen Bilimler konusu olan mercekler nedir, hangi durumlarda kullanım göstermektedir, kalın kenarlı mercek ve ince kenarlı mercekler arasındaki benzerlik ya da farklılıklar nelerdir, günlük hayatta nerelerde kullanılır gibi sorulara yanıt veren bilgileri sizler için hazırladık.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Hayatımızda Teknoloji konu anlatımı
Devamlı olarak gelişmeyi sürdüren teknoloji artık insan hayatının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Hem hayatımızı kolaylaştırmaları hem de eğlenceli zaman geçirme fırsatı vermeleri sebebiyle teknolojiyi her zaman kullanırız. Şimdi hayatımızdaki teknolojilere bakacağız de bunların nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz. İşte 4. sınıf sosyal bilgiler hayatımızda teknoloji konu anlatımı.
3. Sınıf Fen Bilimleri Çevremizdeki Varlıkları Tanıyalım konu anlatımı
Çevremizdeki canlı varlıklar dörde ayrılır. Bitkiler ve hayvanlar dışında mantarlar ve mikroskobik varlıklar da canlı sınıfına girer. Ağaçlar ve evcil hayvanlar en sık gördüğümüz varlıklardır. 3. sınıflar için çevremizdeki varlıkları özellikleri ile birlikte anlattık.
Robotik cerrahi ile böbrek nakli nasıl yapılır?
Böbrek yetmezliği yaşayan 34 yaşındaki Ukrayna vatandaşı Yelena İarmolchuk, robotik yöntemle böbrek nakli tedavisi için robotik böbrek nakli konusunda dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye’yi tercih etti. İstanbul’da nakil tedavisi tamamlanan Yelena İarmolchuk, kısa sürede sağlığına kavuştu.
Mikroskobu kim buldu ve icat etti? Mikroskop ne zaman bulundu
Mikroskop bilim dünyası için en önemli icatlardan birisi olarak kabul edilmektedir. Mikroskobun icat edilişi için bir serüven de bulunmaktadır. Mikroskop ile birlikte küçük mikropları ve gözle görülmeyen tüm bakterileri gözlemleyebiliriz. Son aylarda mikroskobun bulunuşuna dair tüm detaylı bilgiler araştırılmaktadır. Peki mikroskobu kim buldu? Mikroskobu kim icat etti? Mikroskop ne zaman bulundu? İşte mikroskobun icat ediliş serüvenine dair tüm bilgiler.
Miriam Menkin: Tüp bebek tedavisinin arkasındaki isim
İnsan yumurtasını vücudun dışında, test tüpü içinde döllemeyi başaran ve üreme konusundaki tıp dalını değiştiren kişiydi Miriam Menkin, ama bugün onun adını pek kimse bilmiyor.
‘Artan şiddet pandeminin kalıcı etkisi değil’
Son beş ayda hayatımızın ortasına yerleşen virüsler aslında tarih boyunca insanlığın başının belası olmuş… Milattan önce yaşamış firavunların mumyalarında bile rastlanabilen ve Latince ‘zehir’ anlamına gelen virüslerin varlığı ancak 17. yüzyılda keşfedilebildi. Peki bunun, günümüzün bilgisayar virüsleriyle ne ilgisi var? Son zamanlarda artan şiddet olayları pandeminin yarattığı gerginliğin kalıcı bir etkisi mi? İşte yanıtlar…
Kilogramı 5 bin 700 dolardan teknoloji ihracatı
Türk nanoteknoloji şirketi NanoManyetik Bilimsel Cihazlar, New York'un Kovid-19 salgını ve George Floyd gösterileriyle sarsıldığı bir dönemde New York Üniversitesi'ne yerli ve milli mikroskop satmayı başardı.
Tüp bebekte yapay yuvalama nedir, nasıl yapılır?
Tüp bebek tedavisinde kullanılan yapay yuvalama işleminin başarı şansını artırdığını altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Esra Çabuk Cömert, konuyla ilgili önemli bilgiler aktardı.
Vajinal smear testi ne kadar önemli?
Smear testi nedir, neden yapılır? Smear örneği nasıl alınır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Aksoy, vajinal smear testine yönelik merak edilenleri açıkladı.
Japonların insansız kargo mekiği Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı
Japonya Uzay Keşif Ajansının (JAXA), insansız kargo mekiği "Kounotori9", Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) vardı.
Bel fıtığına ne iyi gelir? Bel fıtığı belirtileri ve tedavisi
Ciddi iş gücüyle zaman kaybına neden olan bel fıtığı, bel ağrılarının en büyük nedenleri arasında yer alıyor. Her iki omur arasında yastık görevi yapan jöle kıvamındaki diskin taşması ya da yırtılması sonucu meydana gelen bel fıtığına nelerin iyi geldiği ve tedavisi merak ediliyor. Peki, Bel fıtığına ne iyi gelir? Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?
Elektron mikroskobu ile görüntülendi! İşte virüsün hücrelerde yarattığı tahribat
Bilim insanları, daha önce yapılan görüntülemelerde taç şekline benzediği ortaya çıkan koronavirüsün hücreyi enfekte etmeye çalıştığı anı görüntüledi.