Camilerde mukabele geleneği sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Camilerde mukabele geleneği sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2021 00:05

Türkiye genelinde camilerde geçen yıl koronavirüs tedbirleri nedeniyle ifa edilemeyen 14 asırlık mukabele geleneği, bu ramazanda sürdürülüyor.

Haberin Devamı

Ankara’da da sabah, öğle ve ikindi vakitlerinde camilerde bir araya gelen vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyor. Mukabeleye katılanlar, din görevlilerince okunan Kur'an-ı Kerim'i takip ediyor, bilmeyenler de okunan ayetleri dinliyor. Bu kapsamda Ankara'nın merkezi yerlerindeki Hacı Bayram, Melike Hatun, Kocatepe, Aslanhane ve Taceddin Sultan camileri başta olmak üzere kent genelindeki tüm camilerde mukabele programları yapılıyor.

Camilerde mukabele geleneği sürüyor


CEMAATTEN YOĞUN İLGİ

Ramazanda yapılması gereken ibadetlerden birinin de Kur'an-ı Kerim okumak, onu anlamak ve hayata tatbik etmek olduğunu belirten Hacı Bayram Camisi baş imam hatibi Ahmet Karalı, “Ramazan-ı şerifin olmazsa olmazlarından mukabele-i şerifin bu sene camilerimizde okunmasından dolayı Rabbimize hamdediyoruz. Hacı Bayram Camimizde görevli hocalarımızla beraber ikindi namazından önce mukabele-i şerif okunuyor ve cemaatimiz de yoğun ilgi gösteriyor. Bazı kardeşlerimiz Kur’an-ı Kerim’den, bazıları ezberden, bazıları da dinleyerek takip ediyor” dedi. Mukabeleye katılan vatandaşlardan Serhat Alagöz ise geçen yıl camilerde teravih namazları kılınamadığını ve mukabele programlarının yapılamadığını belirterek, “Bu yıl mukabele yapılıyor. Çok mutluyuz, memnunuz. Rabb’im tez zamanda bu salgın felaketinden ülkemizi, devletimizi kurtarsın” ifadesini kullandı.

Camilerde mukabele geleneği sürüyor


MUKABELE GELENEĞİ NEDİR

Bakara suresinin 185. ayetinde Kur'an-ı Kerim'in ramazan ayında indirilmeye başlandığı belirtiliyor. Ayrıca İslam inancına göre, Hazreti Muhammed ile Cebrail Aleyhisselam'ın karşılıklı Kur'an okuduğu rivayet ediliyor. Bundan dolayı bu ayda camiler, Kur'an kursları ve evlerde bir araya gelen vatandaşlar, bu ibadeti ifa ediyor.

Camilerde mukabele geleneği sürüyor

14 asırlık mukabele geleneği, bu ramazanda genç yaşlı herkesin katılımıyla sürdürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!