Bütüncül mücadele olmadığı için çabalar yetersiz

Güncelleme Tarihi:

Bütüncül mücadele olmadığı için çabalar yetersiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2022 15:21

Sayıştay kentteki sahipsiz sokak hayvanları konusuna “Sahipsiz sokak hayvanları sorunu belediyelerin en önemli sosyal sorunlarından biri haline gelmiştir” tespitiyle bir kez daha dikkat çekti. Çankaya Belediyesi’nin çalışmaları örnek verilerek, “İl düzeyinde bütüncül bir mücadele olmadığı için bu çabaların yetersiz kaldığı görülmüştür” denildi.

Haberin Devamı

Sayıştay denetçileri Çankaya sınırlarındaki sahipsiz sokak hayvanları konusuna bir kez daha dikkat çekti. Çankaya Belediyesi’nin 2021 denetim raporunda, “Sahipsiz sokak hayvanları sorunu belediyelerin en önemli sosyal sorunlarından biri haline gelmiştir” tespiti yer aldı. Sorunla baş etmek için çözüm önerilerine de yer verilerek önlem alınmasının zorunlu olduğu vurgulandı. ‘Sokak hayvanlarının verdiği zararlar nedeniyle şikâyetlerin artması ve açılan davaların belediyeye mali yük getirmesi’ başlığı altında yapılan tespitlerde, “Belediye sınırları içinde oluşan köpek saldırıları ve ısırmaları nedeniyle şikâyetlerin arttığı, davalar açıldığı ve belediye aleyhine sonuçlanan bu davaların mali yük oluşturduğu görülmüştür” denildi. Raporda, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nde belediyelerin gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğu hatırlatılarak özetle şu tespitler yer aldı:

Haberin Devamı

Bütüncül mücadele olmadığı için çabalar yetersiz

ETKİN MÜCADELE SAĞLANAMIYOR

“Düzenlemeler çerçevesinde belediyelerin Veteriner İşleri Müdürlüğü, sokak hayvanları için ‘Kısırlaştır, Aşıla ve Yerinde Yaşat’ çalışması yapmak zorunda kalmakta, belediye sınırları içinde yaşayan ilçe sakinlerinin maruz kaldığı hayvan saldırıları ve ısırmalarda etkin mücadele sağlayamamaktadır. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması ve rehabilite edilmelerinden sonra ‘alındıkları ortama’ yani sokağa salıverilmeleri bir kanun hükmü olduğu için belediyelerin bu hayvanları alıkoyma yetkileri bulunmamaktadır.

ÖNLEM ALINMASI ZORUNLULUĞU DOĞDU

Sahipsiz sokak hayvanları sorunu belediyelerin en önemli sosyal sorunlarından biri haline gelmiştir. Bu sorunla baş etmede artan köpek popülasyonunun dengelenmesi, mevcut kanundaki eksikliklerin (alındığı ortama bırakılması yerine kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde uygun ortama bırakılması gibi) giderilmesi, hayvanseverlere de yerel yönetimler gibi sorumluluk yüklenilmesi, hayvan edinilmesi ve salıverilmesinin disiplin altına alıcı önlemler alınması zorunluluğu doğduğu müşahede edilmiştir.

Haberin Devamı

BÜTÜNCÜL OLMADIĞI İÇİN YETERSİZ

Çankaya Belediyesi Veteriner Müdürlüğü bünyesinde bu sorunları gidermeye yönelik çalışmalar yürütülmekle beraber il düzeyinde bütüncül bir mücadele olmadığı için bu çabaların yetersiz kaldığı görülmüştür. Yapılan denetimde sahipsiz sokak köpeği saldırısı ve ısırma vakalarından dolayı şikâyet vakalarının arttığı, belediyeye davalar açıldığı, 2015 yılından bu güne kadar belediyenin tazminatlar ödediği görülmüştür.

DAHA ETKİN BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLMELİ

Sahipsiz sokak hayvanlarının korunması kadar aynı çevrede yaşayan halkın da başıboş sürü halinde gezen hayvanların saldırısından korunmaya, can güvenliği ve huzur içinde yaşamaya hakkı bulunmaktadır. Bu mücadelede gerek bakanlık gerekse Büyükşehir ve ilçe belediyelerİ arasında karşılıklı iletişim, işbirliği ve koordinasyona dayalı daha etkin bir yöntem geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılarak, uygulamaya konulması gerektiği düşünülmektedir.”

Haberin Devamı

Bütüncül mücadele olmadığı için çabalar yetersiz

SALDIRI VE ISIRMA ŞİKÂYETLERİ ARTTI

Sayıştay Raporu’nda Çankaya Belediyesi’nin cevabına da yer verildi. Cevapla ilgili de “Çankaya Belediyesi tarafından 2021 yılı içerisinde yaklaşık bin 600 sokak hayvanının, çalışmalarda ise yaklaşık 3 bin 200 sokak hayvanının kanun kapsamında kısırlaştırma işlemine tabi tutulup alındığı bölgeye bırakıldığı, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda düzenleme yapılarak saldıran köpeklerin tekrar alındığı bölgeye bırakılmasının önüne geçilerek çevrede yaşayan halkın can güvenliği noktasında önlem alınabileceği ifade edilmiştir. Belediye tarafından kısırlaştırma işlemleri yapılmış olmakla birlikte, belediye sınırları içinde oluşan köpek saldırıları ve ısırmaları nedeniyle şikâyetlerin arttığı görülmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Bütüncül mücadele olmadığı için çabalar yetersiz


10 ARALIK 2021

Sayıştay geçen yıl da sahipsiz sokak hayvanlarının en önemli sosyal sorunlardan biri haline geldiğini vurgulamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!