Bugün gözler toplu taşımada

Güncelleme Tarihi:

Bugün gözler toplu taşımada
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2022 16:23

Ankara’da gözler bugün otobüs ve dolmuşlarla özel toplu taşıma hizmeti veren esnafa çevrildi.

Haberin Devamı

Pazartesi günü, “Ulaşım sektörü öldü” diyerek temsili tabutla gıyabi cenaze töreni düzenleyen esnaf bugün için kontak kapatma kararı almıştı. 4 Mart’ta Ankara Valiliği’ne resmi dilekçe veren esnaf temsilcileri dün de Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) dilekçe verdi. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Kurtuluş Kara, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş ve Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer’in ortak imzasıyla verilen dilekçede, esnafın akaryakıt alımı yapamadığından dolayı bugünden itibaren hizmetlerine devam edemeyeceği belirtildi. Esnafın çözüm taleplerinin de olduğu dilekçede şu ifadelere yer verildi:

Bugün gözler toplu taşımada


ARAÇLAR ÇALIŞAMAZ DURUMA GELDİ

“Ankara genelinde 850 özel halk otobüsü ve 2 bin 231 minibüs ile toplu ulaşım hizmetlerinin büyük bir bölümü esnaflarımız tarafından sağlanmaktadır. Akaryakıt fiyatlarında son dönemlerde yaşanan artışların sonucunda, esnaflarımız araçlarını akaryakıt alımı yapamadığı için çalıştıramaz duruma gelmiştir. Birçok esnafımız akaryakıt bayilerine ve bankalara olan borçları sebebiyle icralık duruma düşmüş, araçlar yedi emin parkına çekilmeye başlanmış, icra satış işlemleri devam etmektedir.

GELİR AKARYAKITI BİLE KARŞILAMIYOR

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların, biniş ücretlerine aynı oranda yansıtılmaması sebebiyle, toplu ulaşım hizmetlerinden gelen günlük gelirler, günlük akaryakıt giderlerini dahi karşılamamaktadır. Ayrıca, hizmet veren özel halk otobüslerinden, ücretsiz ve indirimli tarifeden faydalanan yolcu sayısı artmakta olup, günlük yolcu içinde bu oran yüzde 62 seviyelerine gelmiştir. Gerek akaryakıt fiyat artışları gerekse ücretsiz/indirimli tarifeden faydalanan kişi sayılarının artışı sebepleriyle, hizmetlerimize devam etme imkanı kalmamaktadır. Mülki idare ve belediye olarak ivedi tedbirlerin alınamaması durumunda, akaryakıt alımı yapamadığımızdan dolayı, 10 Mart 2022 Perşembe (Bugün) gününden itibaren esnaflarımızın hizmetlerine devam edemeyeceğini arz etmekteyiz.”

ÜCRETLERE ZAM YAPILSIN AKARYAKITTAN VERGİ ALINMASIN

Haberin Devamı

Esnafın dilekçesinde hizmetlerin devam ettirebilmesi için şu talepler yer aldı:
-Toplu ulaşım biniş ücretlerine zam yapılsın.
-Özel halk otobüsü ve minibüslerde kullanılan akaryakıta KDV ve ÖTV muafiyeti getirilsin.
-Ücretsiz ve indirimli tarifelerden faydalanan yolcular için, gerçekleşen hizmetler dikkate alınarak gelir desteği ödemesi yapılsın.
-Ücretsiz ve indirimli tarifelerden yararlanan kişilerin bu hakları kullanabilmeleri için gerekli şartları belirlensin. Düzenli geliri olanlar bu hakları kullanamasın.

Bugün gözler toplu taşımada

Toplu taşıma esnafı, geçen pazartesi Bentderesi dolmuş duraklarında “Ulaşım sektörü öldü” diyerek temsili tabutla gıyabi cenaze töreni düzenlemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!