‘Bu fiyatlar yetmez destek de verilmeli’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu fiyatlar yetmez destek de verilmeli’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2021 17:30

EGO’nun UKOME’ye sunacağı ‘tam bilet 4.5, indirimli 2.5 TL’ zam teklifini yetersiz bulduklarını belirten TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, “Açıklanan bilet fiyatları toplu taşıma hizmeti vermeye yetmez, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından esnafa gelir desteği de verilmeli” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da merkez ve çevre ilçelerde 650 özel halk otobüsüyle(ÖHO) toplu taşıma hizmeti veren Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği(TÖHOB) EGO Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan zamlı toplu taşıma teklifini yetersiz buldu. Fiyatların bu şekilde olması halinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) esnafa gelir desteği vermesi gerektiğini de talep eden TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, “Bize ve odaya bağlı Ankara genelindeki 850’ye yakın özel halk otobüsünün açıklanan bilet fiyatları ile hizmetini devam ettirmesi imkansızdır” dedi. Kara şunları söyledi:

‘Bu fiyatlar yetmez destek de verilmeli’


TAM 6.5 İNDİRİMLİ 4 TL OLMALI

“Bugüne kadar ekonomik verilerin dikkate alınmadığı fiyat belirleme dönemlerinde, siyasi ve idari kaygılar sebebiyle, bilet fiyatlarına ya hiç zam yapılmadı yada her zaman düşük oranda artış yapıldı. Her geçen gün gelir ile giderlerimiz arasındaki aralık azalmış, giderlerimiz karşılanamaz hale gelmiştir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş‘ın da konuşmasında belirttiği üzere Ankara’da olması gereken tam bilet ücreti 6.5 TL, indirimli bilet ücreti ise 4 TL olmalıdır.

YÜZDE 22’Sİ ÜCRETSİZ TAŞIMA

EGO Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan bilet fiyatları toplu taşıma hizmeti vermeye yetmez, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından esnafa gelir desteği de verimeli. Bize ve odaya bağlı Ankara genelindeki 850’ye yakın özel halk otobüsünün açıklanan bilet fiyatları ile hizmetini devam ettirmesi imkansızdır. Mevcut durumda günlük hizmet verdiğimiz yolcuların yüzde 46’sı tam bilet kullanmakta, yüzde 12’lik bölümü indirimli bilet, yüzde 20 ise öğrenci abonman hizmetinden faydalanmaktadır. Yüzde 22’si ise ücretsiz olarak hizmet almaktadır.

AKARYAKITI DAHİ KARŞILAMAZ

Ankara merkezde hizmet veren bir adet özel halk otobüsünün, EGO tarafından belirlenen çalışma programına göre sadece akaryakıt gideri, ortalama aylık 60 bin TL tutmaktadır. Açıklanan zamlı bilet ücretleri ile yolcu kapasiteleri dikkate alındığında, gelir hanesinde toplanacak para ile akaryakıt giderleri dahi karşılanamamaktadır. Bu tablo çevre ilçelerden hizmet veren özel halk otobüslerinde daha vahim olmakla birlikte, birçok esnafımız borç krizi içinde yaşamaktadır. Hizmetlerin devam ettirilebilmesi için, ABB tarafından EGO Genel Müdürlüğü’ne verilen destek gibi, esnafımıza da zorunlu olarak gelir desteği verilmesi kaçınılmazdır.

GELİR DESTEĞİ İÇİN KARAR ALINMALI

Merkezde çalışan özel halk otobüsleri için, gelir ve gider dengeleri belirlenerek, günlük olarak bin ila 2 bin TL arasında, çevre ilçelerde hizmet veren özel halk otobüsleri için de araç tipleri dikkate alınarak günlük olarak 500 ila bin TL arasında gelir desteği verilmesi kararının, 10 Ocak’ta yapılacak, ABB Meclisi’nde karara bağlanması gerekmektedir. UKOME toplantısında bu bilet ücretlerini kabul etmeyeceğimizi yeterli olmadığını belirteceğiz. UKOME’ye gönderilen bilet ücretlerinin mevcut haliyle onaylanması halinde hizmetlerimize devam edebilmek için gerekli gelir desteği ödemesi tutarlarının belirlenmesini bekleyeceğiz.”

EGO’NUN TEKLİFİ: TAM BİLET 4.5 TL İNDİRİMLİ 2.5 TL

Haberin Devamı

EGO Genel Müdürlüğü, UKOME’ye ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere yeni bir zamlı tarife sunulacağını duyurdu. Teklife göre tam bilet ücretinin 4.5 TL, indirimli öğrenci bilet ücretinin 2.5 TL, aktarma ücretlerinin ise bu tutarların yarısı kadar olarak belirlenmesi ve öğrenci aylık abonman ücretinin azami biniş sayısı arttırılarak 75 TL olması istendi. Çevre ilçelere ulaşım sağlayan otobüsler için de merkeze uzaklık oranına göre, kilometre bazlı yeni bir fiyat düzenlemesi yapılacağı belirtildi. ABB Başkanı Mansur Yavaş da önceki günkü ‘Büyükşehir Belediye Başkanları Ankara Buluşması’ programındaki konuşmasında “Ara vermeksizin artan maliyetlerle Ankara’da ulaşımın 6.5 lira olması gerekirken, son yapılacak olan fiyat artışında maliyetlerin büyük kısmı vatandaşlara yansıtılmamış, bu rakamın çok altında bir ücretle ulaşım hizmeti sağlanması kararı alınmıştır” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!