Biz cambaz değiliz

Güncelleme Tarihi:

Biz cambaz değiliz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2022 13:24

Kara kışın en çok etkilediği mesleklerden biri olan motosikletli kuryeler, özellikle de bugünlerde anlayış bekliyor. Otomobilin bile çıkamadığı sokaklara sipariş ulaştırmaya çalışan kuryeler, “Biz cambaz değiliz, bizim de canımız var” diyor.

Haberin Devamı

Koronavirüs salgını sonrası online alışveriş ve yemek siparişlerinin artmasıyla iş yükleri de ağırlaşan motosikletli kuryeler, bugünlerde ise kar ve soğuk havayla mücadele ediyor. Kış şartlarının kendilerini zorladığını belirten Ankara Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Sinan Ölçü, işverenlerden ve müşterilerden anlayış beklediklerini söylüyor. Ölçü, yaşadıkları zorlukları şöyle anlatıyor:

Biz cambaz değiliz


BİZİM DE CANIMIZ VAR

“Motosikleti ne kadar iyi kullanabilirsek kullanalım, otomobillerin bile zor gittiği zeminde bizim iki tekerle gitmemiz çok zor. Otomobilin çıkamadığı sokağa motosiklet hiç çıkamıyor. Normal bir günde kaza yapma ihtimalimiz yüzde 30 ise yağışlı havada yüzde 80’dir. Özellikle ara sokaklarda ve dik yokuşlarda nasıl gidebiliriz? Akşam saatlerinde de zeminde buzlanma oluyor ve bizi çok zorluyor. Biz cambaz değiliz, bizim de canımız var.

Biz cambaz değiliz


‘İN YÜRÜYEREK GETİR’

Tüm bu zorlukları göz ardı eden müşteriler, sipariş notuna, ‘Hızlı olsun, sıcak gelsin, soğuk gelirse almam’ yazıyor. İş verenler ‘Çabuk götür’ diyor. Bir yemek şu şartlarda iki-üç kilometrelik yolda nasıl çok sıcak durabilir. Örneğin, bir arkadaşımız sipariş veren müşteriyi arıyor, ‘Motosikletle sokağa çıkamadım, yarıda kaldım, 300-500 metre aşağıdan alabilir misiniz?’ diyor. Müşterinin cevabı, ‘Motordan in, yürüyerek getir’ oluyor.

Biz cambaz değiliz


ANLAYIŞ BEKLİYORUZ

İstisnalar var ama anlayışla karşılamayan kişi çok. Dışarıdaki şartları göz ardı ederek hareket ediyorlar. Sonuçta malum kış, sıkıntı var, geç gidince uygulama veya sipariş sitesi üzerinden ‘Yemek buz gibi geldi’ gibi olumsuz yorumlar yazıp, düşük puan vererek bize tepki gösteriyorlar. Kış şartları bizi çok zorluyor. Sipariş verenlerden bu günlerde biraz empati yapıp anlayış göstermelerini bekliyoruz.”

HAVA KÖTÜ OLDUĞUNDA SİPARİŞLER DURDURULMALI

Haberin Devamı

Hava şartları kötü olduğunda İstanbul’daki gibi siparişlerin Ankara’da da durdurulmasını istediklerini belirten Sinan Ölçü, “Ankara’da yemek siparişinde çalışan 12 bine yakın motosikletli kurye var. E-ticaret, ecza deposu, evrak dağıtımı gibi diğer alanları da dahil ettiğimizde 20 bini geçiyor. Büyük firmalara hizmet veren esnaf kuryelerin bekleyebileceği yer bile yok. Saatlerce dışarıda beklemek zorunda kalanlar oluyor. Yoğun kar yağışı olduğunda veya hava şartları kötüleştiğinde biz de Ankara Valiliği’mizin İstanbul Valiliği’nin yaptığı gibi karar almasını istiyoruz. Hava kötü olduğunda siparişler durdurulmalı” diye konuştu.


Ankara’da kar yağışının etkili olduğu günlerde moto kuryeler sipariş götürürken zorlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!