Bel fıtığında merdiven altı tedaviye dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bel fıtığında merdiven altı tedaviye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 14:10

Hareketsiz yaşam, duruş bozukluğu ve bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler sebebiyle son dönemde bel ağrısı çekenlerin sayısı hızla artıyor. Yanlış yaşam şartları ve zorlamaların bel fıtığına zemin hazırladığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ubeydullah Sevgili, gelişi güzel ve merdiven altı yapılan tedavilerin ise fıtığın daha da kötüleşmesine neden olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Erken teşhis ve tanı yöntemleriyle bel fıtığının ameliyatsız işlemlerle de tedavi edilebileceğini dile getiren Op. Dr. Ubeydullah Sevgili, hastalığın seyrini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini ise şöyle anlattı: “İnsanların yüzde 80’i hayatının bir döneminde bel ağrısı çekmekte. Bu ağrı gelip geçici ağrılar olduğu gibi daha inatçı, tekrarlayıcı, gittikçe şiddetlenen ağrılar da olabiliyor. Her yaşta görülebildiği gibi özellikle çalışan genç kesimde daha çok gözlemleniyor. Bel ağrısının en sık nedeni ise bel fıtığı. Yanlış yaşam koşulları ve zorlamalar buna büyük bir etken. Bel fıtığında öncelikle bel ağrısı görülür ve hareketle bu ağrılar artar. Fıtık ilerlediğinde bacağa giden sinirlere baskı yapıp bacak ağrısına neden olur. Rahatsızlık hastanın günlük yaşamını, kişisel bakımını, uykusunu, seyahat etmesini ve sosyal yaşamını bozar. Gelişi güzel, merdiven altı yapılan tedaviler fıtığın daha kötüleşmesine neden olur.

Haberin Devamı

AMELİYATSIZ TEDAVİ İMKÂNI

Bel şikâyetleri olan hastalarda muayene ile hastanın duyu motor kuvvetine bakılır. Özel testlerle hangi sinirlerin etkilendiği test edilir. Hastanın bel grafileri ve MR’ları değerlendirilir. Hastaya öncelikle ilaç tedavisi ve fizik tedavi önerilir. Fizik tedavi ile hastanın şikâyetleri azalmıyor aksine artıyorsa ameliyatsız minimal invaziv işlemler ile fıtıklar tedavi edilebilmektedir. Özel görüntüleme altında ince iğnelerle fıtık bölgesine kadar ulaşılıp fıtığa doğrudan lazer, radyofrekans ve plasma rf verilmektedir. Fıtığın erimesini sağlayan bu işlemlere ek olarak fıtığı küçülüp yok olmasını sağlayan ilaç karışımları, prp ve kök hücre tedavileri yapılabilir. Bu tedaviler kombine yapıldığında daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu işlemler herhangi bir kesi olmadan, sadece lokal anestezi ile 15 dakikada uygulanmaktadır. İşlem sonrası hastalar yarım saat dinlendikten sonra yürüyerek taburcu olabilmekte ve işlem sonrası ağrılar hemen kesilmektedir. Robotik lazer tedavisi ile bu işlemler kombine edildiğinde ise başarı oranı artmaktadır.”

Haberin Devamı

Bel fıtığında merdiven altı tedaviye dikkat

BAKMADAN GEÇME!