Başkentli üreticiye 3 yılda 4 milyar 446 milyon’luk destek

Güncelleme Tarihi:

Başkentli üreticiye 3 yılda 4 milyar 446 milyon’luk destek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2022 15:57

‘Kırsal Kalkınmada Başkent Modeli’ isimli toplantıda Ankara’da kırsal kalkınma için 3 yılda yapılan destekleri anlatan Başkan Mansur Yavaş, “3 yılda 680 milyon lira yatırımla, 33 bin üreticimize toplamda 4 milyar 446 milyon liradan fazla gelir sağladık” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, dün Bilkent Otel’de düzenlediği ‘Kırsal Kalkınmada Başkent Modeli’ isimli toplantıda kırsal kalkınma alanında 3 yıldır yapılan destekleri ve yapılacakları anlattı. “Türkiye’nin yerel bazda en kapsamlı kırsal desteklerini sağlamanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz” diyen Başkan Yavaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de katıldığı toplantıda özetle şunları söyledi:

DESTEKLERİMİZİ 7 KAT ARTTIRDIK

“Ankara’da bugün gördüğümüz bütün yapılaşma toplam arazimizin yüzde 3’ü. Bu kentin yüzde 97’si halen boş. Ve bu boş arazilerin yüzde 50’si tarıma uygun ve ekilmiyor. İşte böyle bir ortamda, çiftçimiz üretsin, köylerini terk etmesin, hem kazansın hem de kazandırsın istedik. ‘Yeter ki onlar üretsin, biz yanlarında olacağız’ düşüncesiyle hareket ettik. 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi bugünün değerleriyle 32 milyon liralık kırsal kalkınma desteği sunarken biz bu rakamı 2021 yılında 220 milyon liraya çıkardık, daha da çıkaracağız. Kırsal kalkınmada hem desteklerimizi 7 kat arttırdık hem de entegre kırsal kalkınma modelini hayata geçirdik.

Haberin Devamı

Başkentli üreticiye 3 yılda 4 milyar 446 milyon’luk destek

TARIM KAMPÜSÜ YAPIMI DEVAM EDİYOR

ABB olarak Türkiye’de ilk kez ve sadece bizim uyguladığımız, KIRBİS adını verdiğimiz Kırsal Bilgi Sistemi’ni kurduk. Suni tohumlama gerçekleştirdik, Başkent Çiftçi Kartı sistemine geçtik. Tarım Kampüsü’müzün yapımına devam ediyoruz. Bir yandan bunları yaparken bir yandan da yine ilk kez müdahale alımı gerçekleştirdik. Göreve geldiğimiz günden itibaren çiftçilerimize mazot, tohum, sulama borusu, yem bitkisi, gübre gibi birçok destekte bulunduk. Ürettikleri ürünleri birçok kez belediye olarak biz satın aldık. Zaman zaman kendi arazimizde üretim yapıp bunu sosyal yardım alan ailelerimizle paylaştık. Bitkisel üretim destekleri başlığında başkentimize çok değer katacak bir sürpriz hazırladığımızı buradan ilan ediyorum. Gölbaşı ilçemizde, tam 2 bin 700 dönümlük dev alanda ‘Başkent Ankara Kalkınma Projesi’ni hayata geçiriyoruz. BAKAP Tarım Kampüsü’nde şimdiden üretime başladık.

Haberin Devamı

45 BİN ÇİFTÇİDEN 33 BİNİNE TOHUM

Tüm bu destekler sonucunda Ankara’da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 45 bin çiftçimizin 33 binine tohum desteği verdik. Yani, üreticilerimizin yüzde 73’üne doğrudan ulaşarak üretimlerine katkı sunduk. Çalışmalarımızı sürdürürken tek arzumuz, 3 yılda gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar neticesinde sadece buğdaydan 2022 yılında, 25 ilçemizde, 11 bin 564 çiftçimiz, 1 milyar 277 milyon lira gelir etti. Arpada, 2022 yılında 6331 çiftçimizin geliri toplam 248 milyon lirayı aştı. Buğdayda 470 bin dönüm, arpada ise 120 bin dönümlük alanda toplam 590 bin dönümde tahıl üretimini desteklemiş olduk. Dördüncü yılın sonunda, sulama sahamızı genişleterek, sadece arpa ve buğdayda yaklaşık 90 bin dönüm alanda sulu tarıma geçildiğinde çiftçilerimize 2.5 kat gelir artışı sağlayacağız.

Haberin Devamı

İLÇELERE TESİSLER KAZANDIRACAĞIZ

Ankaralı üreticiler bitkisel üretim destekleri aracılığıyla 3 milyar 475 milyon lira, hayvancılık destekleri aracılığıyla 24 milyon 722 bin lira, tarımsal sulama ve altyapı destekleri aracılığıyla 740 milyon lira gelir elde etti. Sözleşmeli çiçekçilik modeli sonucunda üreticilerimizin sağladığı 26 milyon 415 bin liralık gelir ile Başkent Marketler aracılığıyla kooperatiflerimizden alınan 180 milyon liralık alımı bu rakama eklediğimizde, gururla söylüyorum ki, 3 yılda 680 milyon lira yatırımla, 33 bin üreticimize toplamda 4 milyar 446 milyon liradan fazla gelir sağladık. 2023 yılındaki hedeflerimizi de belirledik ve şimdiden hazırlıklara başladık. Ürün işleme ve depolama tesisleri de ilçelerimizde kurulacak. Örneğin Çubuk ve Ayaş ilçelerimize soğuk hava deposu, Beypazarı ve Kızılcahamam ilçelerimize jeotermal kurutma, Kalecik’te köylere pekmez için üzüm sıkma makineleri gibi tesisleri kazandıracağız.”

Haberin Devamı

3 YILDA 24 MİLYON FİDE

Başkan Yavaş’ın yapılan desteklerle ilgili verdiği detaylı rakamlar ise şöyle oldu:
-3 yılda toplam 24 milyon adet fideyi üreticilerimizle buluşturduk.
-Nohut üretimini desteklemek için 3 yılda toplam 4 milyon 500 kilogram tohum desteği sağladık. 501 bin adet yağlık lavanta fidesi desteği yaptık.
-2 yılda çiftçilerimize buğday üretimini teşvik etmek için 14 milyon 500 bin kilogram tohum vermek suretiyle üretimin devamlılığını sağladık. Arpa tohumundan 3 milyon kilogram dağıtarak üreticilere destek olduk.
-2022 yılında KIRBİS üzerinden yeni ekim dönemi için buğday ve arpa tohumu talep başvurusu yapan üretici sayımız 30 bine çıktı.
-Kuraklığı en fazla hisseden 3 ilçemizdeki üreticilerimize 200 bin kilogram mercimek tohumu desteğinde bulunduk.
-Ülkemizin ilk çiftçi kartı olan ‘Başkent Çiftçi Kartı’nın 37 bin 367 çiftçimize dağıtımını tamamladık. Ankara’da ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 45 bindir.
-Traktörü olan 17 bin 716 üreticimizin Başkent Kartına 34 milyon 656 bin lira yatırarak mazot almalarını sağladık. 12 bin 143 üreticimize Belplas şirketimizin ürettiği 1 milyon 220 bin litre gübre desteği verdik.
-Üreticilerimizden toplam 478 bin 500 adet fide alarak hem kentimizi güzelleştirdik hem de üreticimize katkı sunduk.
-3 yılda 2 milyon kilogram yem bitkisi tohumu desteği verdik.
-101 mahalleye sulama borusu vererek 54 bin dekar alanın sulu tarıma geçmesini sağladık.

Haberin Devamı

MANSUR BAŞKAN DA ÇİFTÇİ DE KAZANIYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Sayın Başkan (Mansur Yavaş) bir belediye başkanının beldesine karşı sorumluluğunu, neler yapması gerektiğini ayrıntılarıyla anlattı ve bizi aydınlattı. Sayın Başkan’a yürekten teşekkür ederim. Geçmişte Ankara’nın cadde ve sokaklarına ağaç dikmek için ağacı yurt dışından ithal ettiler. Ya akıl var mantık var ormanlarımız, ağaçlarımız, fidelerimiz var bunlar dışarıdan niye gelir. Şimdi bunları bizim çiftçiler üretiyorlar, onlardan satın alınıyor. Mansur Başkan da kazanıyor, çiftçi de kazanıyor. Mutlu bir tabloyu ortaya koyuyorlar. Ayırt etmeden herkese hizmet ediliyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!