Başkente gelen birçok depremzede geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Başkente gelen birçok depremzede geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2024 15:45

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Büyük yıkımın ardından şehirlerini terk etmek zorunda kalan depremzedelerin birçoğu Ankara’ya da geldi. Depremin birinci yılında mahallelelerine gelen depremzedeleri sorduğumuz muhtarların ortak yanıtı, “Birçok depremzede memleketine geri döndü” oldu.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam bir yıl geçti. Resmi verilere göre depremde, 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı. Evlerinin yıkılmasının ardından depremzedeler aileleriyle beraber büyükşehirlere göç etti. Deprem riski az olan Ankara ise en fazla göç alan illerin başını çekti. Depremin yıl dönümünde Ankara’daki mahalle muhtarlarına depremzede aileleri sorduk. Muhtarlar, birçok depremzedenin memleketine döndüğüne dikkat çekti. Muhtarlar, göçün yanı sıra mahallelerindeki büyümeyi de anlattı. Etimesgut Bağlıca Mahallesi muhtarı Ayşe Altınışık, “Deprem zamanı mahallemize 402 hane taşınmıştı. Çoğu geri gitti ancak 20 hane halen mahallemizde yaşıyor. Yapılaşmanın seyrek oluşu insanları mahallemize çekiyor” dedi. Mahallede çok fazla inşaat alanının kalmadığını söyleyen Altınışık, “Bağlıca ve Yeni Bağlıca Mahallesi’nin toplam nüfusu beş yılda 39 binden 42 bine yükseldi. Son artışları ise bilmiyoruz ancak bu beş yıl için yüksek bir oran. Burası yeni gelişmekte olan bir bölge. MİT’in, Başkent Üniversitesi’nin bulunması nüfusu arttırdı. Bizim buralar dolduğu için kent dışa doğru büyüyor. Artık ilçe Yapracık Mahallesi’ne doğru büyüyor. Ancak ulaşım sorunumuz var. Mahalleli dolmuş ve otobüs istiyor. Kızılay’a direkt giden dolmuşumuz da yok” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Başkente gelen birçok depremzede geri döndü

İLK BİRKAÇ AYDA TUTUNAMADILAR

15 yıldır Mamak Boğaziçi Mahallesi’nde muhtarlık yapan Şeref Sipahi, depremin ardından mahallenin yoğun göç aldığını söyledi. Sipahi, “Depremden sonra mahalleye çok fazla depremzede gelmişti. Birçoğu ilk birkaç ayda tutunamadı. Bir kısmı ise deprem bölgelerindeki çalışmaların ardından memleketlerine döndü” bilgisini verdi.

Başkente gelen birçok depremzede geri döndü

Mahallede halen yaşayan depremzedelerin de olduğunu kaydeden Sipahi, “Şu an Boğaziçi’nde ev bulmak çok zor. Burası şehrin uzak bir bölgesi. Kira artışları ve deprem sebebiyle mahalle büyüdü ancak şu an boş ev yok. Kent uzak kesimlere doğru büyüyor” dedi. Yıllar içerisinde mahallenin değiştiğini belirten Sipahi, “Boğaziçi bir gecekondu mahallesiydi. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla gecekondular yıkıldı, imar planları hazırlandı. Henüz kentsel dönüşüm çalışmaları sona ermedi ancak mahallemize çok sayıda bina yapıldı. Bu da nüfusu arttırdı. Şu an mahallemde 8 bin kişi yaşıyor. Geçen yıl nüfus 6 bindi” diye konuştu.

Haberin Devamı

400 DEPREMZEDE AİLE GELMİŞTİ

Altındağ Yıldıztepe Mahallesi muhtarı Mesut Doğan, mahallenin nüfusunun 29 bin olduğunu söyledi. Son yıllarda nüfusun arttığını belirten Doğan, “Depremden sonra mahalleye 400 depremzede aile taşındı. Bu ailelerin çoğu memleketine geri döndü” diye konuştu.

Başkente gelen birçok depremzede geri döndü

İki dönemdir muhtarlık yapan Altındağ Güneşevler Mahalle muhtarı Ali Çolak da gecekonduların yıkıldığını belirterek, “Mahallenin yeniden yapılanmasının ardından nüfusumuz arttı. Şu an çok fazla boş arazimiz kalmadı. Ben göreve başladığımda mahallenin nüfusu 9 bindi şu an ise nüfus 37 bin. Ancak bazı vatandaşlar memleketlerinde oy kullanabilmek için ikâmetgahlarını değiştirmiyor. Bu sebepten nüfusumuz daha az gözüküyor ancak gözlemlerime göre mahallede 45 bine yakın insan yaşıyor. Ayrıca depremden sonra mahalleye depremzede taşındı ama bir kısmı tutunamadı” dedi. Çolak, “Kent büyüyor. Bizim mahallenin kapasitesi de dolmak üzere. Bizim mahallede dahi boş ev bulak çok zor. Şehrin büyümesiyle bu bölgedeki kiralar da arttı. Şu an ortalama bir evin kirası 15 binden başlıyor. Nüfusun çoğalmasıyla mahalledeki özel okul sayısı arttı, hizmet sektörü arttı. Ancak ulaşım açısından sıkıntı çekiyoruz. Birkaç mahalleyi kapsayan hatlar olduğu için otobüs sayısı yeterli olmuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Başkente gelen birçok depremzede geri döndü

Deprem sonrası nüfuslarında da artış yaşandığını belirten Mamak Fahri Korutürk Mahallesi muhtarı Sümmani Kaya da nüfusun 2014 yılında 9 bin olduğunu kaydetti. Kaya, “Şu an mahallede 17 bin kişi yaşıyor. Bizim mahallede kentsel döşüm çalışmalarının çoğunluğu bitti. Boş arazilerin sayısı az” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!