Barajlarda alarm var

Güncelleme Tarihi:

Barajlarda alarm var
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2023 14:47

Ankara bu yıl yağışsız bir kış geçirdi. Kente içme suyu sağlayan barajlar alarm vermeye başladı. ASKİ, “Su israfına hep birlikte ‘dur’ diyelim” mesajı gönderdi. İşte barajlardaki son durum...

Haberin Devamı

Başkentte bu kış hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve yağışların az olması, kente içme suyu sağlayan barajları alarm durumuna geçirdi. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü’nün dijital ölçüm verilerine göre başkentin barajlarında aktif kullanılabilir su miktarı şu sıralar yüzde 15.35 seviyesinde. Barajlara gelen su miktarı da geçen yılın mart ayıyla kıyaslandığında ciddi oranda düştü. Geçen yıl bugünlerde günde 9 milyon metreküp gelen su, bu yıl 1 milyon seviyesine kadar düştü.

Barajlarda alarm var

NE KADAR SUYUMUZ VAR

Toplam 1 milyar 585 milyon 393 bin metreküp hacmine sahip Ankara’daki 11 barajda, şu an 403 milyon 270 bin metreküp su bulunuyor. Geçen yıl bugünlerde ise toplam su miktarı ise 422 milyon 398 bin metreküp olarak ölçülmüştü. Barajlarda şu an yüzde 15.35 olan aktif kullanılabilir suyun miktarı ise 214 milyon 313 bin metreküp. Geçen yıl ise bu rakam 230 milyon 981 bin metreküptü.

Haberin Devamı

Barajlarda alarm var

VERİLERLE SUYUN BİR GÜNÜ

Ankara’ya Gerede’den ve Kesikköprü’den de su takviyesi yapılıyor. Gerede’den gelen su önce Çamlıdere Barajı’na sonra İvedik Arıtma Tesisi’ne verilirken, Kesikköprü Barajı’nın suyu ise direkt İvedik’e aktarılıyor. Başkentte 2 milyon 538 bin 838 su abonesi bulunuyor. ASKİ’nin 3 Mart Cuma günü verilerine göre Ankara’da suyun bir günlük rakamları ise şöyle:
-Kente toplam 1 milyon 382 bin 905 metreküp su verildi.
-Çamlıdere Barajı’ndan 643 bin metreküp su çekildi.
-Kesikköprü Barajı’ndan çekilen su miktarı 458 bin metreküp oldu.
-Kurtboğazı Barajı’ndan ise 173 bin metreküp su çekildi.
-İvedik Su Arıtma Tesisi’nden 1 milyon 274 bin metreküp su verildi.
-Pursaklar Su Arıtma Tesisi’nden 39 bin 895 metreküp su verildi.
-Çubuk Su Arıtma Tesisi’nden verilen su 28 bin 100 metreküp oldu.

Haberin Devamı

ASKİ’DEN MESAJLA TASARRUF ÇAĞRISI

ASKİ Genel Müdürlüğü de abonelerine kısa mesajla su tasarrufu çağrısı yaptı. Gönderilen mesaj metninde, “Değerli abonelerimiz, su kaynaklarımız ne yazık ki sonsuz değil. Tüm dünyayı etkisi altına alan kuraklık riski kentimizi de tehdit ediyor. Suyumuz geleceğimizdir, boşa akmasın. Geleceğimizi tüketmemek için su israfına hep birlikte ‘dur’ diyelim” ifadeleri yer aldı.

BAKMADAN GEÇME!