Bakan Kurum: 'Mogan’da yeni balık türlerini gördük'

Güncelleme Tarihi:

Bakan Kurum: Mogan’da yeni balık türlerini gördük
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2021 22:54

Mogan Gölü’nde devam eden temizlik kapsamında 3.2 milyon dip çamuru daha çıkarılacağını belirten Bakan Murat Kurum, “Buradaki çalışmalar yapılmadan önce Mogan Gölü’nde sazan, turna, kadife gibi birçok balığa rastlayamazdınız. Bugün hamdolsun balıklarımız geri döndü, çiçeklerimiz koruma altına alındı. Yeni balık türlerini görmeye başladık” dedi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gölbaşı Mogan Gölü Kıyı Bandı Çevre Düzenlemesi Projesi’nin birinci etabının açılışını dün yaptı. Mogan Gölü’ndeki ikinci etap dip çamuru temizlik çalışması kapsamında 3.3 milyon metreküp dip çamurunu çıkaracaklarını belirten Bakan Kurum, özetle şunları söyledi: “20 yıl öncesini hatırlayacak olursak Mogan Gölü’ne kokudan kimse yanaşamazdı. Sürekli gazetelerde, televizyonlarda her gün balık ölümleri, kuş ölümleri haberlerini görürdük. Kuşlar bile buraya uğramazdı. Mogan’ın bu hali içimizi acıtıyordu. Biz şikâyet değil icra makamındayız, hemen çalışmalarımızı başlattık ve Mogan Gölü’müzde 71 milyon liralık ödenekle 3.2 milyon dip çamurunu çıkardık. Yetmez dedik, ikinci etabını 70 milyon TL ödenekle başlattık. Bu çalışmayı da inşallah 2022 yılına kadar bitireceğiz. Burada da 3.3 milyon metreküp dip çamurunu çıkarıyor olacağız. Çıkardığımız çamurları da önce suyunu süzüp daha sonra da Gölbaşı arboretum ve botanik bahçelerimizdeki ağaçlarımızı bitkilerimizi yetiştirmek için kullandık, kullanmaya devam ediyoruz. Biliyorsunuz Gölbaşı’nı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettik. Çevre koruması bir noktada başlayıp bir noktada bitmiyor.

Bakan Kurum: Mogan’da yeni balık türlerini gördük


BALIKLARIMIZ GERİ DÖNDÜ

Mogan Gölü’müzün kıyı bandını ve çevre düzenlemesini yapıyoruz. İlk etabını bugün açıyoruz. 8 ay içerisinde de tüm göl etrafında yürüyüş yollarının, bisiklet yollarının, dinlenme alanlarının olduğu projemizi de Gölbaşı koruma alanı içerisinde yapıyor olacağız. Gençlerimiz, kadınlarımız burada 7 gün 24 saat vakit geçirebilecekler. İlk etap çevre düzenlemesi yaklaşık 28 milyon liraya mal oldu. İkinci etapta da yaklaşık 20 kilometrelik bir bisiklet yolu ve istasyonların olduğu alan yapacağız. Önümüzdeki bahar aylarında da ikinci etabı Ankaralı kardeşlerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Buradaki çalışmalar yapılmadan önce Mogan Gölü’nde sazan, turna, kadife gibi birçok balığa rastlayamazdınız. Bugün hamdolsun balıklarımız geri döndü, çiçeklerimiz koruma altına alındı. Yeni balık türlerini görmeye başladık. Kuşlar hakeza buraya uğramıyordu. Flamingoları göremezdik, artık tertemiz suyuyla endemik bitki türleriyle çok daha güzel bir yer haline gelen Mogan Gölü’müzde flamingoları da görüyoruz. Artık kötü kokular gitti, etrafa türlü türlü çiçeklerin kokusu, kuşların cıvıltısı yayılmaya başladı. Kararlıyız, Mogan Gölü’nü ülkemizin en kıymetli koruma alanlarından biri yapmak için gece gündüz çalışıyoruz.

İMRAHOR BİTME AŞAMASINDA

Ankara’mıza İmrahor Millet Bahçesi’nden başlayarak Eymir Gölü Millet Bahçesi, Mogan Gölü Millet Bahçesi, Mogan Gölü etrafındaki arboretum alanını da içine alan yeni bir yeşil koridor oluşturmak için kollarımızı sıvadık, çalışmalarımızı başlattık. İmrahor Vadisi’ndeki projemiz bitme aşamasında. Yıl sonuna kadar inşallah tamamlanacak. Eymir Gölü ile birleşmiş olacak. Kanal Ankara dediğimiz projenin ilk etabı tamamlanmış olacak. Oradan Gölbaşı Millet Bahçesi’ne gelecek. Gölbaşı Millet Bahçesi de çok örnek bir proje olarak tasarlandı. Mogan Gölü ve etrafındaki düzenleme ile birleştirilince güneyde bir ekolojik koridor oluşmuş olacak. Bir taraftan Ankara’daki yeşil alan miktarını arttırıyoruz bir taraftan da şehrimizde 4 milyon metrekare büyüklüğünde millet bahçesi projelerimiz devam ediyor. Gölbaşı Millet Bahçesi 750 bin metrekare proje tasarlandı, tamamlandı. Amerika’da düzenlenen 4. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu’nda Sürdürülebilir Peyzaj kategorisinde binlerce proje arasından birinci olarak seçildi. Bu projeye de yıl sonu başlayıp 2022 yılı içerisinde tamamlayıp Ankara’mızın, Gölbaşı’mızın hizmetine sunacağız.”

87 BİN METREKAREYE SEVGİ ÇİÇEĞİ PARKI

Haberin Devamı

Bakan Kurum, Gölbaşı’nda yatay mimariden oluşan bir konut projesinin ilk etabı için TOKİ’nin yıl sonu ihaleye çıkacağı bilgisini de verdi. Kurum, Mogan kenarında 87 bin metrekarelik Sevgi Çiçeği Doğa Parkı projesini de anlatarak, “Projenin imalatları başladı. 87 bin metrekarelik alana 287 bin adet bitki dikiyoruz. Bu alanda Ankara’mıza has Dik Kuyruk Kuşu ve Sevgi Çiçeği’ni koruma altına alacağız. Burada da çocuk oyun alanları, açık spor alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları şu an yapımı devam ediyor. Bu alanı da önümüzdeki yılın ilk ayları içerisinde kazandırmış olacağız” dedi.

Bakan Kurum: Mogan’da yeni balık türlerini gördük


SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR

Haberin Devamı

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek de “Mogan Gölü’müz Gölbaşı’nın incisi. Eymir de öyle. Bize düşen görev, elimizi taşın altına koymak. Buraya sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. Açılışı yapılan 1.8 km yürüyüş yolu bisiklet yolu için teşekkür eden Başkan Şimşek, “2. etapta ise 20.5 kilometre alan yapılacak. İncek Taşpınar bölgesi’nde 1 kilometrelik projemiz tamamlandı. Büyük Gölbaşı Merkez Projesi ile Gölbaşı’mızda 54 kilometrelik bisiklet ve yürüyüş yolu olacak. Ankara’nın en büyük yürüyüş yolunu vatandaşlarımız ile buluşturmuş olacağız” diye konuştu. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte bilardo kompleksini çok yakında Gölbaşı’nda hizmete açacaklarını da kaydeden Şimşek 38 ülkenin katılımı ile dünya bilardo şampiyonasının burada yapılacağını söyledi.

Bakan Kurum: Mogan’da yeni balık türlerini gördük

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, milletvekilleri ve katılımcılar, açılışın ardından Mogan Gölü kıyısında bisikletle tur attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!