Bağlıca’yı ‘bilgi kirliliği’ korkuttu

Güncelleme Tarihi:

Bağlıca’yı ‘bilgi kirliliği’ korkuttu
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2023 15:19

Ankara’da bir süredir vatandaşları tedirgin eden ancak deprem uzmanlarının “Tehlike yok, kimse panik olmasın” açıklamalarını yaptığı Bağlıca-Yapracık arasındaki fayı bu defa muhtarlara sorduk. * Yeni Bağlıca muhtarı Remziye Dilek Tuç Aktaş: “Yeni Bağlıca’ya gelen depremzedelerimizi de tedirgin etti.” * Bağlıca muhtarı Ayşe Altınışık: “Çok sayıda telefon aldım. Evini satışa çıkarmak isteyenler bile oldu.”

Haberin Devamı

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) güncel diri fay hattı haritasında, Bağlıca-Yapracık bölgeleri arasında görülen fay çizgisi, sosyal medyada uzunca bir süre gündem olurken, uzmanlardan da peş peşe “Korkulacak bir durum yok” açıklaması gelmişti. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel de bu süreçte yaptığı paylaşımlar ve açıklamalarla, vatandaşları rahatlatmaya çalıştı. Hürriyet Ankara bu kez de Bağlıca-Yapracık arasındaki fayı ve bu süreçte yaşananları muhtarlara sordu. İşte açıklamalar:

GÜNDE 100 ÇAĞRI GELİYORDU

Bağlıca’yı ‘bilgi kirliliği’ korkuttu

* Yeni Bağlıca Mahalle muhtarı Remziye Dilek Tuç Aktaş: “Yaklaşık bir hafta evvel sosyal medyada Bağlıca-Yapracık’ta fay çizgisi olduğuna dair haberler paylaşıldı. Çıkan haberler, doğal olarak mahalle sakinlerini, özellikle yüksek katlarda oturanları oldukça tedirgin etti. Yeni Bağlıca Mahallesi’nin nüfusu yaklaşık 22 bin 900. Sürekli gelişen, değer kazanan, yeni yapıların olduğu bir yer. Ülkemizde meydana gelen depremler sonrası mahallemize 190 haneye yakın depremzedemiz geldi. Sosyal medyada dolaşıma giren haberler, mahalle sakinleri kadar Yeni Bağlıca’ya gelen depremzedelerimizi de tedirgin etti. Doğal olarak afetzedelerimizin üzerinde depremlerin vermiş olduğu bir travma, korku vardı ve haber sonrası çoğu Bağlıca’da çıkan haberlere ilişkin muhtarlık binasına geldi. Bu tarz haberlerin sosyal medyada işin uzmanları tarafından ele alınmayıp, adeta korku pompalanmasını doğru bulmuyorum. Çıkan haberler sonrasında işi uzmanlarına danıştım ve haritada gözüken fay çizgisinin aktif olmadığını, aktif olsa dahi 3.5-4 şiddetinde bir deprem üretebileceğini öğrendim. Öte yandan Etimesgut Belediye Başkanı Sayın Enver Demirel’in de deprem uzmanlarının görüşlerinin yer aldığı notları sosyal medyadan yayınlaması herkesin içine bir nebze de olsa su serpti. Çünkü nereden baksanız haberin ilk yayıldığı zamanlar muhtarlığa günde 100 çağrı geliyordu. Telefon susmuyordu, şimdi bu sayı oldukça azaldı.

Haberin Devamı

Bağlıca’yı ‘bilgi kirliliği’ korkuttu

Haberin Devamı

EVİNİ SATMAK İSTEYEN OLDU

Bağlıca’yı ‘bilgi kirliliği’ korkuttu

* Bağlıca Mahalle muhtarı Ayşe Altınışık: “Bağlıca-Yapracık arası fay çizgisinin sosyal medyada gündem olması vatandaşı oldukça tedirgin etti. Bağlıca Mahallesi’nin nüfusu yaklaşık 21 bin. Yeni Bağlıca Mahallesi’yle birlikte 42 bine dayanan bir nüfusu var bölgenin. İlk olarak sosyal medyada yayılan haberlerden sonra çok sayıda telefon aldım. Hatta çıkan haberlerden endişelenip evini satışa çıkarmak isteyenler bile oldu. MTA’dan ve uzmanlardan edindiğim bilgilere göre fayın şiddetli bir deprem üretme olasılığının olmadığını öğrendim. Mahalle sakinlerine elimden geldiğince en azından şu an için, gelen bilgiler ışığında korkulacak herhangi bir durumun olmadığını söylüyorum. Mahallemize deprem bölgesinden gelen 402 depremzede ailemiz var, onların da bu bilgi kirliliğinden tedirgin olmalarını istemiyoruz. Etimesgut Belediye Başkanı Sayın Enver Demirel’in Bağlıca’daki fay haberlerine ilişkin sosyal medyadan paylaşmış olduğu bilgi de mahalleliye rahat bir nefes aldırdı diyebiliriz. Kısacası sosyal medyada gereksiz bir panik havası oluşturuldu. Yani aktif fay iddiasından çok oluşan bilgi kirliliği bizi tedirgin etti.”

Haberin Devamı

Bağlıca’yı ‘bilgi kirliliği’ korkuttu

 

Bağlıca’yı ‘bilgi kirliliği’ korkuttu


Bağlıca Mahallesi sakinlerinden Afide Büyükbörekçi de sosyal medyada ortaya çıkan haberlere inanmadığını dile getirerek, “Uzmanlar korkulacak bir şey olmadığını söylüyor, sosyal medyadan yayılan çoğu bilginin asılsız olduğunu düşünüyorum” dedi.


3 MART 2023

Bağlıca’yı ‘bilgi kirliliği’ korkuttu

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Ankara’ya en yakın fayların 100 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek “Bağlıca’da büyük bir deprem üretecek aktif bir fayın olmadığını düşünüyorum. Aktif bir fay olsa bile 3.5-4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelir” açıklaması yapmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!