Ayaş’ta ‘hobi’ tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Ayaş’ta ‘hobi’ tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2022 16:14

Ayaş’ın Gökler köyünde çiftçilik yapan vatandaşlar tarım arazilerinin ‘hobi bahçesi’ adı altında bölünüp yapılaşmaya açılmasına tepki gösteriyor. Köylüler, “Tarım bitiyor bunlar en verimli arazimiz. Bizim köyümüzde bin dönüm tarım arazisi hobi bahçesi adı altında gitti” diyor.

Haberin Devamı

Koronavirüs salgını tam bitti derken Ukrayna-Rusya arasında başlayan savaş gözleri tarıma ve gıdaya çevirdi. Üst üste gelen fiyat artışları da büyükşehirlerde üretimin önemini gündeme getirdi. Başkent Ankara’daki birçok köyde binlerce dönüm tarım arazisi ‘hobi bahçesi’ adı altında bölünerek yapılaşmaya açılıyor. Çiftçilik yapan köylüler ise tarlaların ortasındaki yapılara tepki gösteriyor. Son dönemde tarım arazilerine hobi bahçeleri yapılan yerlerden biri de Ayaş’ın mahalle statüsündeki Gökler köyü. Köy sakinleri muhtarlık aracılığıyla ilçelerindeki hobi bahçelerini Ayaş Belediyesi’ne ve ilgili kurumlara şikâyet etti. Hürriyet Ankara’ya konuşan köylüler yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:

Ayaş’ta ‘hobi’ tepkisi


BU SAATTEN SONRA YAPILMASIN

“Hobi bahçeleri 5-6 senedir bayağı arttı. Tarlaların, tarım arazilerinin ortasına plansız şekilde yapıyorlar. Tel örgüyle çevirip kafasına göre herkes bir şey yapıyor. Kimi konteyner koyuyor kimi kulübe yapıyor. Tam bir kepaze durum bu. Biz bu hobi bahçelerini istemiyoruz. Köylü olarak şikâyetçiyiz. Olmaz olsun böyle hobi. Yapılan yapıldı bari bu saatten sonra yapılmasın diyoruz. Artık engellensin. Tarım bitiyor bunlar en verimli arazimiz. Bizim köyümüzde bin dönüm tarım arazisi hobi bahçesi adı altında gitti. Aşağıda göletimiz var. Devlet baraj yapmış ‘dönümlerce yer sulanacak’ demiş şimdi bu arazilerin içi hobi bahçesiyle doldu sulanacak yer kalmadı. Devletin yatırımına da zarar.

Haberin Devamı

SONU NASIL OLACAK BİLEMİYORUZ

Ayaş Belediyesi tarafından 25-26 tanesi mühürlendi. Geçenlerde bir bahçe sahibi geldi, ‘bizim hobi evlerini mühürlemişler’ dedi. ‘Alırken bize mi danıştın’ dedik. Burada yapılan bütün hobi bahçelerinin tamamı usule aykırı. Kanunen hiçbir yeri yok. 3-5 kişinin rantı için tarım arazileri heba oluyor. Gıda, tarım, üretim bizim için çok önemli. Bir taraftan tarım teşvik ediliyor diğer taraftan tarım arazileri yok oluyor. Bunun sonu nasıl olacak bilemiyoruz, içimiz kan ağlıyor. Bu topraklar ne senin ne benim, bu toprak gelecek neslin. Biz bu tarım arazilerine sahip çıkamazsak yarın bizden sonra gelen nesil bize beddua okuyacak. İleri dönemde daha da sıkıntı yaşayacağız.”

BU SORUN TÜM ÇİFTÇİNİN

Köyde hobi bahçesi olarak kullanılan arazilerin miras sahibi kız çocukları tarafından satıldığını da öne süren köylüler, “Köylü olarak biz arazileri satmıyoruz satanlar genelde damatlar. Dededen, babadan daha çok kızlara kalan tarlalar veya hisseler damatlarca satılıyor. Alanlar önce ‘tarla’ diye alıyorlar daha sonra hobi bahçesine çeviriyor. Noterden alıyorlar, bu şekilde alınan hissenin geçerliliği yok. Çünkü burada yerleri belli değil. O parsel içerisinde 400-500 metre hissesi var. Toprak koruma yasasını aşabilmek için daha çok hisseli tarlaları alıyorlar. Bazıları da tarlayı alıyor tarımsal kooperatif kuruyor. Kooperatif hissesi satıyor. Yapı yapma izni yok tarımsal faaliyet göstermesi gerekiyor ama hepsi yapı, konteyner oluyor. Bu sorun tüm çiftçinin, köylünün sorunu, çözüm bekliyoruz” dedi.

Ayaş’ta ‘hobi’ tepkisi

Ayaş Sincan bölgesindeki köy girişlerinde elektrik direklerine branda ile asılan çok sayıda hobi bahçesi ilanı dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Ayaş’ta ‘hobi’ tepkisi

Bazı bahçe alanlarının tel örgülerle çevrilerek bölündüğü görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!