Atatürk rotası

Güncelleme Tarihi:

Atatürk rotası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2021 22:45

Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 83 yıl önce bugün hayata veda etti. Ankara’nın da Ata’nın hayatında her zaman ayrı bir yeri oldu. Büyük Önder’in vefatının yıl dönümünde başkentte iz bıraktığı adreslerle özel bir rota oluşturduk. İşte Anıtkabir’den sonra ziyaret ederek Ata’yı hissedeceğiniz o yerler.

Haberin Devamı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatında başkent Ankara’nın ayrı bir yeri vardı. Millî Mücadele’nin karargâhı, genç Cumhuriyet’in başkenti Ankara, 27 Aralık 1919’da Mustafa Kemal’i coşkuyla bağrına basmış, o da o günden vefatına kadar bu sevginin değerini her zaman hissetmiş ve Ankaralılara hissettirmişti. On binler, her yıl olduğu gibi bugün de vefatının 83’üncü yıl dönümünde Ata’yı anmak için ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’e akın edecek. 10-16 Kasım tarihleri arası da Atatürk Haftası olarak kabul ediliyor. Biz de Atatürk’ün Ankara’da iz bıraktığı adreslerden özel bir rota oluşturduk, gidin, görün, hissedin istedik. İşte önce Anıtkabir, ardından kent merkezinde ziyaret edebileceğiniz, ziyaret ederken de Ata’yı hissedebileceğiniz o yerler.

Atatürk rotası

Birinci ve İkinci Meclis-Ulus


CUMHURİYET’İN İLK MECLİSLERİ

Atatürk rotası


Kurtuluş Savaşı’nın yönetildiği Birinci Meclis, ilk anayasanın kabulü, İstiklal Marşı’nın kabulü, saltanatın kaldırılması, Lozan Barış Antlaşması, Ankara’nın başkent oluşu, Cumhuriyet’in ilanı gibi birçok önemli kararın alındığı bina olma özelliğine sahip. Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak gezilebilen bu tarihi mekânda dönem fotoğraflarını, tabloları, Atatürk’ün bastonunu, mavzerini, mühürlerini, dürbününü, cumhurbaşkanı olduktan sonra çekilen ilk fotoğrafını, balkonda çekilen fotoğraflarını görebilirsiniz. Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açık olan İkinci Meclis ise 1924-1960 yıllarında Atatürk ilke ve devrimlerinin gerçekleştirilmesi, önemli yasaların çıkarılması, uluslararası anlaşmaların imzalanması ve çok partili sisteme geçiş gibi Türkiye siyasi tarihinin önemli olaylarına tanıklık etti. Atatürk, 15 Ekim-20 Ekim 1927 tarihleri arasında 6 gün süre ile 36 saat 33 dakika boyunca süren ölümsüz eseri ‘Büyük Nutuk’u buradaki Genel Kurul Salonu’nda okudu. Müzeye gittiğinizde Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği odaları gezebilir en önemlisi de Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofonu görme fırsatı bulabilirsiniz.

Atatürk rotası

Meteoroloji Müzesi-Keçiören

TARİHİ KARARLARIN ALINDIĞI BİNA

Haberin Devamı

Eskiden Ziraat Mektebi olan, bugün ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kampüsü’nde yer alan bina, Ankara’ya 27 Aralık 1919’da gelen Mustafa Kemal Atatürk’e karargâh binası olarak hizmet verdi. Misâk-ı Millî’nin belirlenmesi, o dönemdeki isyanların bastırılması gibi tarihi kararların alındığı binadaki Atatürk’ün çalışma odası günümüzde ziyarete açık. Atatürk’ün kaldığı ve Kurtuluş Savaşı planlarını hazırladığı odada, çalışma masası, soba, perde, halı gibi eşyalar da yer alıyor.

Atatürk rotası

Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi-Ankara Tren Garı

Atatürk rotası


İSTASYONDAKİ KOMUTA MERKEZİ

Haberin Devamı

İstasyondaki ev, diğer adıyla Direksiyon Binası, Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinden itibaren Başkomutanlık Karargâhı ve konutu olarak emrine tahsis edildi. Millî Mücadele’de komuta merkezi olarak kullanılan binanın alt katında demiryollarına ait eşyalar sergilenirken, üst katında Atatürk’ün kabul odası, çalışma odası, yatak odası gibi bölümler var. Bugün Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi olarak hizmet veren yapının hemen yanında da Atatürk’ün yurt gezilerinde kullandığı Beyaz Tren’in bir vagonu ve içerisinde eşyaları sergileniyor. Bu bina aynı zamanda Atatürk’ün ‘Hâkimiyet, kayıtsız şartsız milletindir’ sözünü ilk kez söylediği yer olma özelliğine sahip.

Atatürk rotası

Atatürk Müze Köşkü-Çankaya

Atatürk rotası


11 YILI BURADA GEÇTİ

Haberin Devamı

ATATÜRK, yeni Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün bitirildiği 1932 yılına kadar 11 yıl boyunca burada ikâmet etti. Köşkte, Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından Atatürk’e hediye edilen mobilya takımı, Hüseyin Avni Lifiş’in 1922 tarihli tablosu ve üzeri eski harflerle imzalanmış olan Ağlayan Kadın tablosu, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın gençlik fotoğrafı, Atatürk’ün 1931 yılı milletvekili mazbatası gibi eşyalar var.

Atatürk rotası

Atatürk Kolibası-Söğütözü

BİLİNMEYEN KULÜBESİ

Atatürk Orman Çiftliği projesi üzerine çalışan Atatürk, 1926’da Söğütözü’nü keşfeder ve “Şu söğütlerin içinde küçücük bir ‘kolibam’(kulübe) olsaydı” der. Burada Macar bir ustaya, Atatürk’ün kendi cebinden karşıladığı parayla koliba yaptırılır. Küçük bir kapısı, bir kahve ocağı, iki penceresi ve bir sediri olan kulübe Ata’nın yalnız kalmak istediğinde gelip dinlendiği yer olur. Sediri örten ladik halı seccadenin, Atatürk’e annesi Zübeyde Hanım’ın hediyesi olduğu söyleniyor. Günümüzde pek bilinmeyen bu yapı, Söğütözü’nde Orman Genel Müdürlüğü kampüsü içinde yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!