ASKİ’nin 5 milyarlık kredi talebine Meclis’ten onay

Güncelleme Tarihi:

ASKİ’nin 5 milyarlık kredi talebine Meclis’ten onay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2023 13:56

ABB Meclisi, ASKİ’nin kentteki çeşitli altyapı hizmetlerinde kullanmak üzere 5 milyar TL’lik kredi talebini oy birliğiyle kabul etti. Karar olumlu çıkmasına rağmen AK Parti, CHP ve İYİ Parti grupları arasında kredi tartışması yaşandı.

Haberin Devamı

ASKİ’nin 5 milyarlık kredi talebine Meclis’ten onay

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, ocak ayı son oturumunu önceki gün Meclis Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis, gündemde yer alan ASKİ’nin kentteki çeşitli altyapı hizmetleri için 5 milyar liralık kredi kullanmasına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nu da görüştü. ASKİ’nin 5 milyarlık kredi kullanma talebi tüm partilerin oy birliğiyle kabul edildi. Görüşmeler sırasında gruplar arasında kredi tartışması yaşandı.

KREDİ KONUSUNDA HEP ONAY VERDİK

Bugüne kadar borçlanma ile ilgili tüm taleplere Cumhur İttifakı olarak onay verdiklerini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse özetle şunları söyledi: “Biz ne zaman buraya bir kredi talebi geldiyse hepsine onay verdik. Bunları topladığımızda yaklaşık 17.5 milyardan fazla para, vade farkıyla konuştuğumuzda yaklaşık 25-30 milyara yakın bir rakam çıkıyor. Mesele Ankara’ya hizmet olunca, Ankaralıların ihtiyaçları olunca biz her zaman bu konuda Cumhur İttifakı, AK Parti olarak her zaman burada Meclis’te alınan kredi izinleri konusunda hep onay verdik. Yeter ki Ankara hizmet alsın dedik. Dört yıl oldu Ankara hizmet aldı mı? Polatlı suyu ile ilgili Sayın Mansur Yavaş, ‘Verin bu krediyi Polatlı suyu için hemen talimatı vereyim’ diyordu. Biz yetkiyi verdik, talimatı verdi ‘bir yıl içinde yapılacak’ dedi. Aradan 2.5 yıl geçti yine kredi istediler yine veriyoruz. Ortada iş yok.

Haberin Devamı

ASKİ’nin 5 milyarlık kredi talebine Meclis’ten onay

ABB’NİN BU KONUDA NOTU GEÇERSİZDİR

Krediyi veren biziz Meclis’ten onay veriyoruz. Yine getirin yine veririz. ABB’nin aldığı kredi ve kullandığı bütçe rakamı toplamı 100 milyar lirayı geçiyor. ABB’nin bu konuda notu geçersizdir. ABB bu sınavı verememiştir. 2.5 yıl önce Polatlı içme suyu hattı işi için ‘1 yılda yapacağım’ diye talimat verildi ama şimdi niye bitirdik diyemiyor? Niye halen kredi istiyor? İşte bu beceri meselesidir. Beceremediniz, yapamadınız. Bu halk size geçersiz not veriyor. Bunu artık anlayın. Zaman zaman engellenme ile ilgili bir şeyler söylüyorlar. ‘Engelleniyoruz’ diyorlar. Biz engelleseydik bu krediyi vermezdik. Biz engelleseydik bugüne kadar yüzde 97 ile alınmış Meclis kararları olmazdı. Bugün kredi veriyoruz, arkadaşlar teşekkür edeceklerine algı yapmaya çalışıyorlar.”

Haberin Devamı

YAVAŞ’IN TEŞEKKÜR ETMESİNİ BEKLERDİK

Mamak metrosunun da yatırım programına alındığını hatırlatan Köse, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın teşekkür etmesini beklediklerini belirterek, “Dikimevi-Natoyolu metrosu 2023 yatırım programına alındı. Bununla ilgili Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı 58 kilometre metro yapmaya söz vermişti, ‘Dokuz ayda projesini yapacağız. Dört yılda da tamamlayacağız demişti. Dört yıl geçti bir projenin 8’de 1’inin sadece projesini yaptı. ‘Bunu belediyenin kendi bütçesiyle yaparım’ diyordu. 320 milyon Euro kredi talebinde bulundu. 7 milyar. Bunun kredi faizi, vade farkı 10 milyarı geçiyor. Geçen seneki ABB bütçesinden daha büyük bir para. Nasıl hayaller kurulduğunun, Sayın Mansur Yavaş’ın nasıl başarısız olduğunun göstergesidir bu. Ama biz yine de bu krediye onay verdik. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza teşekkür ediyorum. Yatırım programına alındı ve borçlanmanın yolu açıldı. Sayın Mansur Yavaş’ın gelip burada teşekkür etmesini beklerdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

ASKİ’nin 5 milyarlık kredi talebine Meclis’ten onay

AYAZ’DAN ‘ASKİ NEREYE GİDİYOR’ SORUSU

ASKİ’nin kuruluşundan bu yana en düşük yatırımı bu dönemde yaptığını belirten AK Parti Yenimahalle Meclis Üyesi Mehmet Emin Ayaz önceki yıllardan rakamlar paylaşarak, “Bugün itibarıyla ASKİ’ye toplamda 8 milyar 862 milyon TL kredi kullanma yetkisi vermiş olacağız. ASKİ 2023 yılı için 6 milyar 199 milyon yatırım önermiş. Bugün şunu söylüyorsunuz; ‘yapacağımız yatırımın 5 milyarını borçla yapacağız.’ ‘1 milyar 199 milyonluk kısmı da ASKİ’nin gelirleriyle yapacağız’ diyorsunuz. Öz kaynaklarla yapacağınız yatırım yüzde 19. Ankara, ana su boruları patlamış bir şehir gibi gidiyor. ASKİ nereye gidiyor” dedi.

Haberin Devamı

ASKİ’nin 5 milyarlık kredi talebine Meclis’ten onay

KREDİLER İHTİYAÇ DUYULDUĞUNDA KULLANILSIN DİYE ALINIYOR

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu da şu değerlendirmelerde bulundu: “25 yıldır yapılmayan bir sürü eksikler yapılmaya başlandı. Bunlar altyapı yatırımları. Bunlar iki üç ayda yapılacak yatırımlar değil. Polatlı-İvedik içme suyu hattı bir yıldır uğraşılıyor belki 7-8 ay daha sürecek. Bunlar zaman alan ve maliyeti yüksek işler. Bu işlere başlanılmış. Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş verdiği sözlerin tamamını yerine getiriyor, getirmeye de devam edecek. Bunların hepsi bir anda kısa sürede yapılacak işler değil. 25 yılın patlağı yapılıyor. Kullandığımız kredi miktarları ABB 675 milyon lira, 57.1 milyon Euro EGO, 470 milyon ASKİ. Toplamı 2 milyar. Bu alınan kredilerin hepsi kullanılacak diye bir hüküm var mı? Belediye kendi öz kaynakları ile işleri yürütebiliyorsa, en zor aşamaya gelmeden kredi kullanmıyorsak ve boşu boşuna faiz ödemiyorsak bunun neyini konuşuyoruz? O projelere tabii ki başlandı, yapılıyor. Bu krediler, ihtiyaç duyulduğunda, sıkıntı olursa kullanılsın diye alınıyor. Polatlı hattının 64 kilometresi yapıldı. 500 küsur milyona ihale edilen bir işin maliyeti şu an neredeyse 2.5 milyar liraya çıktı. Bu maliyetlerin nereden çıktığını siz de biliyorsunuz. Yapımı devam ediyor inşallah sekizinci ayda da tamamını bitireceğiz.”

Haberin Devamı

ASKİ’nin 5 milyarlık kredi talebine Meclis’ten onay

‘MANSUR YAVAŞ KREDİYİ GEREKSİZ KULLANMADI’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker ise eleştirilere şu yanıtları verdi: “Hiçbir şey yapılmamış gibi konuşuluyor. Mamak-Gölbaşı içme suyu hattı bitti. Gölbaşı suya kavuştu önce teşekkür edin sonra sıralayın. 130 milyona mal olacak yer 600-700 milyona mal oldu ama bitti. Bugün Polatlı’da 5-6 ay sonra bitiyor. Maliyetler yüksek ama ASKİ şu ana kadar Ankara’da güzel bir hizmet veriyor. Yapılanlara teşekkür etsinler yapılmayanları eleştirsinler. Sayın Başkan (Murat Köse) bir kredi vereceksiniz 9 kişi konuşuyor biz iki kişi cevap veriyoruz. Gerçekten algının babasını AK Parti Grup Başkanı’mız yapıyor. ‘17 milyar bu belediye kredi kullandı’ diyor. Fakat EGO, 57 milyon Euro kullanmış. ABB de 675 milyon kullanmış, ASKİ de 472 milyon kullanmış. 17 milyar krediyi nereye kullandığımız burada. ‘Engellemiyoruz, veriyoruz’ diyorsunuz, teşekkür ediyoruz. Meclis üyelerine 6 milyon Ankaralı’ya veriyorsunuz. Bütün Meclis üyeleri veriyorsa Ankara’daki hemşehrilerimize hizmet oluyor. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza da teşekkür ediyoruz metro için. Bu krediyi belediye niye alıyor? Yarın yapacağı acil yatırımlar için dursun kullanalım diye alıyor. ABB Meclisi her zaman kredi verdi. ABB Başkanı Sayın Mansur Yavaş da bu krediyi gereksiz kullanmadı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!