Ankara’nın dünya mirası olacak

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın dünya mirası olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2023 12:42

Polatlı’da bulunan Ankara’nın kültür hazinelerinden Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyor. Eylül ayında Riyad’da yapılacak UNESCO toplantısında listeye girmesi beklenen Gordion, listede Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ise 20’nci mirası olacak. ATO’da Gordion için geniş katılımlı bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

RİYAD’da eylül ayındaki UNESCO toplantısında Dünya Mirası Listesi’ne alınması beklenen Gordion Antik Kenti için Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu’nda geniş katılımlı bir tanıtım toplantısı yapıldı. ATO Başkanı Gürsel Baran’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş’in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, ticaret ve turizm dünyasından isim katıldı.

Ankara’nın dünya mirası olacak

Haberin Devamı

DÜNYA İÇİN BÜYÜK KAYIP

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın turizm açısından transit bir yol güzergâhı olduğunu belirterek, “Ankara, turizm açısından ne yazık ki transit bir yol güzergâhı olarak görülüyor. Elbette Kapadokya, Mevlana gibi yerler önemli. Ancak Gordion ile birlikte, Ankara’mızın diğer destinasyonlarını görmeden geçmenin büyük bir kayıp olacağını dünyaya anlatmamız gerekiyor. Ankara, bacasız sanayi olarak adlandırılan turizmi de en güçlü olduğu sektörler arasına yazabilmeli. Şehrimizin otellerinin doluluk oranı yüzde 90’lara çıkmalı. Lokantalarımız, restoranlarımız dolup taşmalı. Seyahat acentelerimizin işleri artmalı” dedi.

Ankara’nın dünya mirası olacak

DÜĞÜM GORDION’DAN ÇÖZÜLÜYOR

Gordion isminin turizm kataloglarında en değerli destinasyonlar arasında olması gerektiğine değinen Baran, “Büyük İskender’in Gordion’un düğümünü kılıcıyla kesmesine ilişkin efsaneye göre, dünyaya hâkim olmanın yolu Gordion’un düğümünü çözmekten geçer. Bugünse dünyaya hâkim olmanın yolu kültürel değerlerimize sahip çıkarak ekonomiyi geliştirmektir” ifadelerini kullandı. Baran, turizmin ekonomide 54 sektörü doğrudan etkilediğini ve yılda 30 milyar dolara yakın bir satın alma yaptığını belirterek, “Gordion, bu büyüklükteki ekonominin önemli bir kısmını Ankara’ya aktarmaya katalizör olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’nın dünya mirası olacak

YETERİNCE UÇAK SEFERİ YOK

ASO Başkanı Seyit Ardıç da konuşmasında, Ankara’nın eşsiz tarihsel zenginliğini bilmenin ve bu mirasa sahip çıkmanın önemine değinerek, “Kültürel değerlere sahip çıkmak; insanın geleceğine de sahip çıkmasının bir gereğidir” dedi. Ardıç, mevcut potansiyelin ortaya çıkarılmasıyla turizmin Ankara ve Türkiye’nin ekonomik gelişiminde önemli sektörlerden olacağını belirtti. Ardıç, “Bu mülahazalarla, Anadolu Tarihine Işık Tutan Frig Medeniyetinin Tarihi Başkenti Gordion Antik Kentinin dünyaya tanıtılmasında bugün bir araya geldiğimiz organizasyonun önemli katkılar sağlayacağını değerlendiriyorum” dedi. Seyit Ardıç, Ankara’nın teknoloji ve sanayisiyle öne çıktığını, Avrupa’nın dördüncü büyük kenti olmasına karşın yeterince uçak seferi olmadığını belirterek başta turizm olmak üzere yurt dışı uçuş sayısının artmasının sanayi ve ticarete katkı vereceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Ankara’nın dünya mirası olacak

ORTAK MİRAS VE ZENGİNLİK

Gordion’un dünya miras listesine kaydedilmesinin zengin ve köklü bir tarihe sahip Ankara’nın görünürlüğünü artıracağına vurgu yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, “Kültür sektörü UNESCO’nun en aktif olduğu sektörlerin başında gelmektedir. Din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin hangi dönemde hangi medeniyete ait olduğuna bakmaksızın topraklarımızdaki tüm kültür varlıklarını insanlığın ve coğrafyamızın ortak mirası ve zenginliği olarak görmekteyiz. Bu anlayışla kültür varlığımızı koruma konusunda tüm dünyaya örnek olacak şekilde çalışmaya devam etmeliyiz” diye konuştu. İLK DEFA BU KADAR YAKLAŞTIK
Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ise “Yıllardır belediyemizin, bakanlıklarımızın yaptığı çalışmalarla biz Gordion’un UNESCO yolculuğunda çok ciddi mesafe aldık ve ilk defa bu kadar yaklaştık” diye konuştu. Yıldızkaya, “Gordion sadece Ankara’mızın değil ülkemizin de insanlığın da ortak mirası olacak” dedi.

Haberin Devamı

ANKARA’NIN MİRASLARI

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Gordion’un yanı sıra Tuz Gölü, Beypazarı, Hacı Bayram Veli Camii ve Augustus Tapınağı ile Arslanhane Camii’nin Ankara’da bulunan UNESCO Geçici Listesi’ndeki diğer miraslar olduğunu belirterek, “Amacımız 100. yılında Ankara’yı Anadolu’da hak ettiği yere taşımak. Eskiden genelevin bulunduğu alan üniversitelerin ders yaptığı, arkeoloji öğrencilerinin araştırma yaptığı bir alan haline geldi. Bentderesi İç Anadolu’nun en önemli kültür ve tarihi alanlarından biri olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!