Ankara simidine susam krizi

Güncelleme Tarihi:

Ankara simidine susam krizi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2021 23:40

Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, susam fiyatlarındaki tırmanışın simitçi esnafını mağdur ettiğini belirterek, yüzde 95’in üzerinde ithalata dayalı susamda tekelleşme olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Delibaş, simitte fiyat ve kalite sorununun önünü kesmek için, simit üretiminin en önemli ham maddesi susamın, önlenemez fiyat artışının durdurulmasını istedi. “Böyle giderse susamıyla çıtır çıtır olan ve tat alan Ankara simidi artık susamsız üretilecek” uyarısında bulunan oda başkanı Delibaş, şu açıklamalarda bulundu:

FİYAT YÜKSELİŞİ DURDURULAMIYOR

“Susama mart-ağustos ayları arasında yüzde 35 oranında sistematik olarak zam geldi. Martta 14-15 TL aralığında olan susam fiyatları, bugün 19-20 TL aralığında. Geçen yıldan bu yana yükselişini sürdüren susam fiyatlarının yükselişi durdurulamıyor. 2020’de 12-13 TL arasında olan susam fiyatları bugün 19-20 TL aralığında. Susamı önceden aylık alırdık, şimdi ise haftalık, neredeyse günlük alıyoruz. Günlük hesap yapmak zorundayız. Alım gücümüz iyice düştüğü için toplu alım yapamıyoruz. Geçmişte susamın, simidin maliyetini etkileme oranı yaklaşık yüzde 5 iken, bugünkü durumda bir simidin maliyetini etkileme oranı yüzde 25 civarında. Bu da susamın simidin en önemli ve en pahalı hammaddesi olduğunu gösteriyor. Normalde 25 kiloluk bir çuval susamın 2 çuval una kullanılması gerekirken, artık 5-6 çuvala kullanılıyor.

ANKARA SİMİT KÜLTÜRÜNÜ KAYBEDİYOR

Böyle giderse susamıyla çıtır çıtır olan ve tat alan Ankara simidi artık susamsız üretilecek. Ankara’mız, Türkiye simit kültürünü yavaş yavaş kaybediyor. Susam özellikle Ankara’da Ankara simidine özel işleniyor. Kavrulan, pekmezlenen simit, Ankara simidi için özel işlemlerden geçiyor. Bu da susam maliyetlerini arttıran etkenler arasında. Bir nevi merdiven altı sayılan kokulu, acılı, ucuz fakat zehirlenme ihtimali olan susamın Türkiye’ye girdiğini biliyoruz. Bu durum Ankara simidi için tehlikeli bir durum. Alım gücü düşen simitçi esnafımızın buna yönelebilme tehlikesi var. Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Ankara simidi yok oluyor. Susamda fiyat artışlarının önüne bir an önce geçilmeli.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!