Ankara mobilyasının ihracat değeri yüksek

Güncelleme Tarihi:

Ankara mobilyasının ihracat değeri yüksek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2022 15:33

Siteler’de mobilya üretiminin temsilcileriyle bir araya gelen ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Türkiye’nin ihracatının kilogram fiyatı 1 doların biraz üzerindeyken, mobilyanın 3 dolarlar, Ankara mobilyasının ise 5-5.5 dolarlar civarında. Bu hâlâ Ankara’nın mobilyada çok ciddi bir potansiyelinin olduğunun bir göstergesidir” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Siteler’de Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı ve Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, Ankara Döşemeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şadi Başar, Ankara Marangozlar Odası Başkanı Rıdvan Aktaş ile bir araya gelerek Siteler’deki üreticilerin sorunlarını dinledi. Siteler’in hem Ankara hem de Türkiye için önemli bir mobilya üretim merkezi olduğuna dikkat çeken Özdebir şunları söyledi: “Mobilya sektörü yüksek katma değer üreten bir sektör. Ormandaki tomruğu alıyorsunuz, ona emek ve sanat katarak çok yüksek katma değerli bir ürün yapıyorsunuz. Türkiye’nin ihracatının kilogram fiyatı 1 doların biraz üzerindeyken, mobilyanın 3 dolarlar, Ankara mobilyasının ise 5-5.5 dolarlar civarında. Bu hâlâ Ankara’nın mobilyada çok ciddi bir potansiyelinin olduğunun bir göstergesidir.

MOBİLYA OSB İLE VERİM ARTACAKTIR

Türkiye’ye divandan koltuğa geçişi, yüklükten yatak odası takımına geçişi öğreten Siteler’dir. Bir süre sonra rehavetle şampiyonluğu Kayseri ile İnegöl’e kaptırdı. Ama unutulmamalıdır ki, oradaki fabrikaların hayata geçmesinde Siteler’de yetişmiş ustalarımızın, yetişmiş arkadaşlarımızın çok fazla emeği var. O bölge her zaman buradan gelip kamyon kamyon malzeme ve mobilya alırken, orada üretmeye başladılar. Ben inanıyorum ki buradaki üreticilerimiz İhtisas Organize Sanayi Bölgesi(OSB) Projesi’yle beraber daha verimli çalışabilecekleri, daha iyi, refah içinde çalışabilecekleri bir yapıya kavuşacaktır.” Mobilya İhtisas OSB’nin ihtiyaçların tek elden karşılandığı, iş yeri açma ruhsatından iskânına kadar hepsinin tek bir yerden verildiği, bütün denetimin de bölge tarafından yapıldığı bir yer olduğunu ifade eden Özdebir, “Bu anlamda OSB daha rahat, daha düzenli çalışabileceğiniz bir yer olacak. İnşallah tamamlandığını ve yeni ilaveler yapıldığını da görürüz. Başta Hüseyin Taklacı olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Haberin Devamı

TAİF ve Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı da, Siteler’in bazı sorunlarının olduğunu, bunların birlik ve beraberlik içinde çözülebileceğini ifade ederek, “Özellikle ham madde zamları, dikili ağaç satışları, Fuar Merkezi ve AR-GE Tasarım Merkezi konularında birlikte hareket etmeliyiz” dedi. Taklacı ayrıca mobilya sektörünün 2020’de 5.5 milyar Dolar, 2021 de 6.9 milyar Dolar, 2022’nin ilk 6 ayında .,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, yıl sonunda ise 8-9 milyar doları zorlayacaklarını ifade etti. Taklacı, yüzde 90’ı yerli üretim olan mobilya sektörünün desteklenerek ülkemize döviz girdisi sağlandığını da sözlerine ekledi. Döşemeciler Odası Başkanı Şadi Başar da mobilyacılık sektöründe önemli bir yer tutan döşemeci esnaf ve sanatkârının çalışma şartlarının iyileştirilmesi, yeni teknolojilerle uyum sağlayarak geliştirilmesi, mesleki eğitim olanaklarının arttırılması, mesleğe çırak yetiştirilerek sanatın gelecek nesillere aktarılması konusunda ASO Başkanı Özdebir’den destek istedi. Ankara Marangozlar Odası Başkanı Rıdvan Aktaş ise Siteler’de kayıt dışı çalışan iş yerlerinin piyasa fiyatının altında satış yaptıklarını ve bunun diğer firmalara büyük zarar verdiğini söyledi. Son zamanlarda malzeme fiyatlarına büyük artış yapıldığını ifade eden Aktaş, “Bu artışlar esnafımıza büyük külfetler getirmektedir. Esnafın kâr oranı büyük oranda düştü ve artık ayakta durmakta zorlanıyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!