Alt geçitlere su baskını algılama sistemi

Güncelleme Tarihi:

Alt geçitlere su baskını algılama sistemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2023 10:03

ABB, yağışlarda ani sel baskınlarının yaşandığı 15 alt geçide ‘su baskını algılama sistemi’ kurmaya hazırlanıyor. Sistem sensörler aracılığıyla alt geçitlerdeki su seviyesini ölçecek, su baskını riskine karşı merkeze uyarı göndererek trafik akışını durduracak. Sistemin ihalesi 10 Ocak’ta yapılacak.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kentteki 15 alt geçitte su baskını riskine karşı merkeze uyarı göndererek trafik akışını durduracak bir sistem kurmak için harekete geçti. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı sistemin 10 Ocak’ta ihalesini yapacak. ABB’nin ‘alt geçit su baskını algılama sistemi’nin detayları ise şöyle.

116 KAMERA VE SENSÖRLE ÖLÇÜM YAPACAK

ABB bünyesinde bir Merkezi İzleme Sistemi kurulacak. Sistemdeki kameralar aracılığıyla alt geçit içindeki su seviyesi anlık olarak izlenebilecek. Sisteme bağlanacak tüm alt geçitlerin anlık olarak canlı ve kayıtlı kamera görüntülerine erişilebilecek. Su seviyelerine göre farklı senaryolar devreye sokulabilecek. Merkeze bağlı Alt Geçit Su Seviyesi Algılama ve Uyarı Sistemi’nde ise güç ve kontrol panosu, su seviye ölçme sensörleri ve oto sinyal vericiler yer alacak. Her alt geçitte elektrik kesintisine karşı en az 30 dakikalık kesintisiz güç kaynağı olacak. Belirlenen alt geçitlere 116 analiz özellikli kamera, 116 su seviyesi ölçme sensörü yerleştirilecek. Sensörlerle şiddetli yağışlar sırasında alt geçitlerin içerisinde birikebilecek suyun yükseklik seviyesi aşama aşama ölçülecek.

Haberin Devamı

35 SANTİMETREYE ULAŞINCA KAPATILACAK

Sistem, sensörler aracılığıyla 10, 20 ve 35 santimetreden yüksek su seviyelerine yönelik uyarı verecek ve her seviye için ayrı müdahale senaryosu devreye girecek. Su seviyesi 10 santimetreden aşağıda olduğunda herhangi bir işlem yapılmayacak. Kamera üzerinden takip edilecek alt geçitlerde algılanan su seviyesi 10 santimetre yükseklikteyken ‘birincil’ uyarı verilecek. Algılanan su seviyesinin 20 santimetreyi geçmesi halinde ‘ikincil’ uyarı merkeze iletilecek. Su seviyesinin 35 santimetreden yüksek olması durumunda ise izleme ekranında son uyarı olarak ‘üçüncül’ aşamaya geçilecek. Son aşamada alt geçitlerin girişlerine konumlandırılacak sinyalizasyon lambaları kırmızıya dönerek alt geçit araçlara kapatılacak. Lambaların aktif edilmesinin ardından devreye girecek görüntü analiz sistemiyle alt geçitte bir aracın mahsur kalması durumuna karşı da merkeze uyarı verilecek. Sistemde yer alacak sensörlerin yedekleri de bulunacak. Sensör arızası olsa bile sistem çalışmaya devam edecek.

Haberin Devamı

15 ALT GEÇİTTE UYGULANACAK

Çalışmanın hayata geçirileceği beş farklı ilçedeki 15 alt geçit ise şöyle:
-Kazım Karabekir Hipodrom Caddesi Kesişimi Tandoğan Alt Geçidi
-Hipodrom Caddesi Gar Alt Geçidi
-Turgut Özal Bulvarı Mustafa Tuna Alt Geçidi
-Turgut Özal Bulvarı Siteler Alt Geçidi
-Şaşmaz Köprülü Kavşağı Alt Geçidi
-Jandarma Köprülü Kavşağı Alt Geçidi
-Konutkent Köprülü Kavşağı Alt Geçidi
-Yavuz Sultan Selim Alt Geçidi
-Çetin Emeç Bulvarı Polis Evi Önü Alt Geçidi
-Çetin Emeç Bulvarı Ceyhun Atuf Kansu Caddesi Kesişimi Alt Geçidi
-Mevlana Bulvarı Taurus AVM Önü Alt Geçidi
-Bilkent Bulvarı ODTÜ Kampüsü A-8 Kapısı Kesişimi Alt Geçidi
-Fatih Sultan Mehmet Bulvarı AOÇ Alt Geçidi
-Anadolu Bulvarı Tüvtürk Önü Alt Geçidi
-Batı Bulvarı-Şaşmaz Bulvarı Kesişimi Alt Geçidi

Haberin Devamı

1 HAZİRAN 2023

Alt geçitlere su baskını algılama sistemi

Hürriyet Ankara bu yılın bahar ile yaz aylarında yaşanan yoğun yağış ve sel baskınları sonrası sürücülerin yaşadığı alt geçit fobisine dikkat çekmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!